Να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» σχετικά με το εμπόριο του υποβαθμισμένου ποιοτικά ελαιόλαδου από τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον παγετό και να δώσει συμβουλές στους παραγωγούς ζητά από την Περιφέρεια Κρήτης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου.
Σύμφωνα με το σύνδεσμο Ελαιουργών Ηρακλείου, ελαιόλαδο το οποίο προήλθε από ελιές που αρχικά δεν φαίνονταν να ήταν «χτυπημένες» από τον παγετό, μέρα με τη μέρα υποβαθμίζεται λόγω της αύξησης των υπεροξειδίων και της χλωροφύλλης. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Λεωνίδας Περάκης περιγράφει μάλιστα ότι μετά από 30-45 ημέρες τα δείγματα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, παγόπληκτων περιοχών, αλλοιώνονται καθώς σκουραίνουν σταδιακά μέσα στις φιάλες. Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάκης ζητά την παρέμβαση της Περιφέρειας η οποία μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών μπορεί, όπως λέει, να παρέμβει για να δώσει κατευθύνσεις ώστε να μη χάνουν εισοδήματα οι παραγωγοί και να μην πληγεί η φήμη του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
Εξειδικευμένοι σε αναλύσεις ελαιόλαδου χημικοί επισημαίνουν ακόμα ότι για πρώτη φορά παρατηρείται στην Κρήτη λάδι «παγόπληκτων» περιοχών να έχει τη μυρωδιά του ξύλου αμέσως μετά την έκθλιψη του ελαιόκαρπου και να αυξάνονται τα υπεροξείδια του σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα. Το ίδιο φαινόμενο, σημειώνουν οι επιστήμονες, είχε παρατηρηθεί πριν λίγα χρόνια στην Ισπανία. Ζητούν, μάλιστα, τη διερεύνηση του φαινόμενου από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Κρήτης.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Τζωρτζάκης κάνει λόγο για καταγγελίες σχετικά με νοθείες ελαιόλαδου με υποβαθμισμένα ελαιόλαδα παγόπληκτων περιοχών και καλεί τις αρχές να διερευνήσουν το θέμα.