Υγεία

Αυξήθηκαν τα αντικαταθλιπτικά στα παιδιά

Έντονη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών από παιδιά, της τάξης του 30%.

Τα παιδιά της νέας εποχής αναγκάζονται να παίρνουν αντικαταθλιπτικά, για να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους. Τα στοιχεία που έφερε στο φως μεγάλη έρευνα, συγκλονίζουν.

Τα τελευταία δέκα χρόνια παρατηρήθηκε μια μεγάλη αύξηση στη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών σε παιδιά, με το 40% από αυτά να μην έχει αποτελεσματική δράση και, επιπλέον, να έχει τοξικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Περίπου 360.000 παιδιά στην Ουαλία, ηλικίας από 6 έως 18 ετών, συμμετείχαν σε επιστημονική μελέτη. Και, όπως διαπιστώθηκε, τα αντικαταθλιπτικά είναι ένας συνήθης τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας και των συναισθηματικών αναταραχών της εφηβείας, αφού σημειώθηκε αύξηση στη χορήγησή τους κατά 28%.

Οι γιατροί, πάντως, λένε ότι, προκειμένου οι μικροί ασθενείς να στιγματιστούν, είναι προτιμότερο να πάρουν θεραπεία – εξ’ού και η αύξηση. Βέβαια αυτή η αύξηση, κατά περίεργο λόγο, συνδέεται με μείωση στις διαγνώσεις κατάθλιψης σε παιδιά, πιθανόν για να μην φέρουν την «ταμπέλα» της ψυχικής ασθένειας.

Τα κορίτσια είναι τρεις φορές πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη από ό,τι τα αγόρια, ενώ πιο συχνό είναι το πρόβλημα μεταξύ των παιδιών από οικονομικά ασθενέστερες περιοχές. Οι περισσότερες συνταγογραφήσεις, δε, αφορούν σε παιδιά πάνω από δέκα χρόνων.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Swansea, Dr Ann John, είπε: «Γίνεται μεγάλη δημόσια συζήτηση για το εάν πρέπει να «ιατρικοποιούμε» τη δυστυχία… Κάποια από αυτά τα συναισθήματα είναι μέρος της καθημερινότητας και αναπόσπαστο κομμάτι του να μεγαλώνει κάποιος».

Ένα άλλο, σημαντικό πρόβλημα που ανέκυψε, είναι ότι οι γιατροί εξακολουθούν να συνταγογραφούν τη σιταλοπράμη, παρά τις επίσημες οδηγίες περί του αντιθέτου. Σχετικές προειδοποιήσεις για την τοξικότητα του εν λόγω φαρμάκου έγιναν, ήδη, από το 2011.

«Μία στις τρεις συνταγές σιταλοπράμης προορίζεται για παιδιά 18 ετών και όλες οι υπόλοιπες για μικρότερα παιδιά… πέρα από τα όρια συνταγογράφησης, με βάση τις επίσημες συστάσεις» τόνισε η επικεφαλής της έρευνας. «Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η φλουοξετίνη είναι το μόνο φάρμακο που έχει αποτέλεσμα στα παιδιά κι έχει και τις λιγότερες παρενέργειες».

Η σιταλοπράμη έχει σοβαρές παρενέργειες, που περιλαμβάνουν από ηπατίτιδα, αιμορραγίες, αμνησία και επιθετικότητα, μέχρι τάσεις αυτοκτονίας.

Σχολίασε το
Στην κορυφή