Ιεράπετρα

Αναστάτωση στην Παχειά Άμμο για τις αναδασωτέες εκτάσεις


Μεγάλη ανησυχία έχει προκληθεί σε κατοίκους και στην τοπική κοινότητα της Παχειάς Άμμου μετά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και στη συνέχεια της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου, να κηρύξει αναδασωτέες  ιδιωτικές εκτάσεις 132 στρεμμάτων στην περιοχή γύρω από τον κόμβο και το νταμάρι.

Η αναστάτωση δεν έχει προκληθεί μόνο από την απόφαση αλλά και από το γεγονός ότι η ίδια άργησε πολύ να γίνει γνωστή στους ενδιαφερόμενους με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες των ενστάσεων, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ζητήσει νομική βοήθεια για να προσφύγουν κατά της απόφασης.

paxeia-ammos-eggrafo-1

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παχειάς Άμμου κ. Ραπάνης ο οποίος ανέφερε πως το θέμα έγινε γνωστό κατά τύχη στις αρχές του Αυγούστου από έναν εμπλεκόμενο ιδιώτη ο οποίος έκπληκτος είχε μάθει πρόσφατα από τον ΤΟΕΒ πως η έκτασή του είναι αναδασωτέα.

Το θέμα είχε θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας στα τέλη Αυγούστου ο Γ. Προϊστάκης και μετά από συζήτηση που έγινε αποφασίστηκε να γίνει προσφυγή από τον Δήμο κατά της απόφασης, αν και δεν είχε έννομο συμφέρον.

Από την πλευρά της Δασικής Υπηρεσίας στο Ράδιο Λασίθι μίλησε ο προϊστάμενος της Δασικής Υπηρεσίας κ. Συλιγάρδος ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας πως η κήρυξη των περιοχών ως αναδασωτέων έγινε προκειμένου να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα ακαλλιέργητα, να αντιμετωπιστούν τυχόν καταπατητές αλλά και για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος . Όπως είπε όσοι κατέχουν νόμιμα τις εκτάσεις δεν έχουν λόγο να ανησυχούν αφού με το συμβόλαιο και ένα τοπογραφικό, ακόμα και παλιό, οι εκτάσεις άμεσα θα αποχαρακτηριστούν, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.  H ίδια διαδικασία υπάρχει περίπτωση να γίνει και με την Μεγάλη Παραλία σε εκτάσεις που περιλαμβάνουν και τα ακίνητα που είναι προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ, όμως δεν είναι ακόμα σίγουρα ότι η Δασική θα προχωρήσει στην ανάλογη διαδικασία.

paxeia-ammos-eggrafo-2

Στο Ράδιο Λασίθι μίλησε και ο κ. Δερμιτζάκης, ένας απ’ τους πολίτες που έχουν κινηθεί δικαστικά εναντίον της απόφασης, αναφέροντας πως ο τρόπος που έγινε η διαδικασία δεν άφησε περιθώρια για να γίνουν μέσα στα νόμιμα περιθώρια οι προσφυγές και να λυθεί το θέμα πιο γρήγορα. «Κάποιοι έχουμε πονηρό μυαλό», τόνισε. «Γιατί δεν μας ενημέρωσαν από το Μάιο που βγήκε το ΦΕΚ; Στο Δήμο το έγγραφο τοιχοκολλήθηκε 22 Αυγούστου. Η δική μου έκταση έχει πάρει αποζημίωση από την διάνοιξη δρόμου, έχω πάρει άδεια για πηγάδι υπάρχουν πολλά δημόσια πειστήρια ότι η έκταση μου ανήκει. Δεν μπορούσαν να το δουν εξαρχής και να μην χρειαστεί να μπω σε μπελάδες; Παλιότερα είχαν έρθει από ιδιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας για να αγοράσουν την έκταση μου, είχαμε κάνει συζητήσεις και δεν μπορώ παρά να κάνω δεύτερες σκέψεις για αυτά που γίνονται τώρα.»

Απ’ την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Λουτσέτης τόνισε πως υπήρξε μια καθυστέρηση στην ενημέρωση όλων, γιατί η κοινοποίηση από την Δασική Υπηρεσία αφενός άργησε, αφετέρου πρόκειται για μια τυπική διαδικασία τοιχοκόλλησης στην οποία δεν υπάρχει προσωπική ενημέρωση είτε στον ίδιο είτε στον Δήμαρχο. «Ο υπάλληλος είδε το ΦΕΚ, το τοιχοκόλλησε στον Δήμο όπως ορίζει ο νόμος χωρίς κανείς να μάθει το θέμα. «Είναι αλήθεια όμως πως για κάτι τόσο σημαντικό, η Διεύθυνση Δασών θα έπρεπε να μας έχει ενημερώσει προσωπικά», τόνισε. «Για το θέμα πάρθηκε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να προσφύγει ο Δήμος κατά της απόφασης. Έχουμε προσφύγει στον γγ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ο οποίος υπέγραψε το ΦΕΚ και πριν λίγες μέρες έστειλε την προσφυγή μας προς το Δασαρχείο για να γίνουν οι επιμέρους ενέργειες.»

Ακούστε αναλυτικά όλη την συζήτηση:


 

 

Σχολίασε το
Στην κορυφή