Ιεράπετρα

Aναβίωση παραδοσιακών εθίμων από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουτσουρά-Σταυροχωρίου


Την Τετάρτη στον Εσπερινό και το πρωί της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό και γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας στην Κάπαρη Σταυροχωρίου προσήλθε και εκκλησιάστηκε αρκετός κόσμος. Ανήμερα παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Παπαδοπετρακης, ο Δημοτικός Σύμβουλος  Μανώλης Βρυγιωνάκης και  ο Πρόεδρος Του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννης Ζουμπουλακης.

Την Πέμπτη μετά τη θεία λειτουργία, προσφέρθηκε καφές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Στο υπέροχο τοπίο της Κάπαρης γύρω από την εκκλησία, παρά την καθυστέρηση έναρξης λόγω ενός μικρού ατυχήματος, έγινε το παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα των Θεόφιλου Μπαγορδάκη, Γιάννη Καζαμία και Γιάννη Λυκάκη.  Προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να πλαισιώσουν την Παραδοσιακή μας εκδήλωση. Στις μέρες μας τέτοιες προσφορές πρέπει να επισημαίνονται γιατί δείχνουν αγάπη και συμπάθεια για την παράδοση της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προετοίμασε άριστα το χώρο και με τη βοήθεια των εθελοντών ο κόσμος ευχαριστήθηκε αρκετά. Η αναβίωση των παραδοσιακών εθίμων είναι καταστατική υποχρέωση του Πολιτιστικού Συλλόγου.  

Οι γυναίκες του χωριού χρησιμοποιώντας ντόπιο σταρένιο και κρίθινο αλεύρι, συνέχισαν και φέτος αναβιώνοντας το έθιμο, φτιάχνοντας 4000 παραδοσιακά αρτουλάκια με προζύμι, ξεχωριστά σε γεύση και ποιότητα. Γι’ αυτό έγιναν ανάρπαστα. Τα έσοδα από αυτά πηγαίνουν υπέρ της Ενορίας, η οποία έχει και την ευθύνη της όλης διαδικασίας.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές και εθελόντριες που συνέβαλαν και φέτος στην εκδήλωση αυτή .

Τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι ο εθελοντισμός είναι επιτακτική ανάγκη για την επιτυχία οποιασδήποτε δράσης για  προβολή,  ανάδειξη της περιοχής και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ – ΣΤΑΥΡΟΧΩΡΙΟΥ


Σχολίασε το
Στην κορυφή