Ιεράπετρα

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας για την φιλοξενία προσφύγων


Tο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων στην Κρήτη και βέβαια στην Ιεράπετρα ήταν ένα απ’ τα θέματα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο κατά πλειοψηφία πάρθηκε νέα απόφαση (διαβάστε ΕΔΩ) και για το οποίο μίλησαν στο Ράδιο Λασίθι ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Προϊστάκης.

Όπως ανέφερε ο Θ. Καλαντζάκης επί της ουσίας η χθεσινή απόφαση του ΔΣ δεν αλλάζει κάτι στις θέσεις της Δημοτικής Αρχής. Ο Δήμος αδυνατεί να φιλοξενήσει πρόσφυγες και είναι αντίθετος στη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας, αφού όπως έχει φανεί δεν παρέχονται οι στοιχειώδεις συνθήκες για  φιλοξενία. Όπως όμως τόνισε ο Δήμαρχος, η απόφαση που πάρθηκε αφήνει ανοιχτή την φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα, εφόσον όμως  η κυβέρνηση φροντίσει εξ’ ολοκλήρου για την χρηματοδότηση και την υποστήριξη του εγχειρήματος, και βρεθούν δημότες που θέλουν να φιλοξενήσουν σε δικά τους διαμερίσματα πρόσφυγες.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η συνεννόηση να γίνει μεταξύ τους, τόνισε ο Δήμαρχος. Ο Δήμος δεν εμπλέκεται σε αυτή την διαδικασία και ο ρόλος του θα είναι επικουρικός. Δεν μπορεί ο Δήμος να γίνει γραφείο εύρεσης κατοικιών, ανέφερε ο κ. Καλαντζάκης, προσθέτοντας επίσης πως η συγκεκριμένη πρόταση για διαμερίσματα δεν είναι ικανοποιητική. Τόνισε επίσης πως κάποιοι μεγαλύτεροι Δήμοι με ευκολία φαίνεται να δέχονται την φιλοξενία, έχοντας όμως τις υποδομές και τις υπηρεσίες να στηριχθούν κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με την Ιεράπετρα που είναι αποδυναμωμένη.

Η Ιεράπετρα, όπως είπε, έχει δείξει το πρόσωπό της όταν χρειάστηκε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων όμως η εμπειρία έδειξε πως το κράτος δεν ανταποκρίθηκε. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι απλήρωτοι.

Άποψη του Δημάρχου είναι πως το θέμα της φιλοξενίας έχει ακόμα πολύ δρόμο και πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει μέχρι να φανεί που θα καταλήξει. Η επιτροπή που δημιουργήθηκε στην ΠΕΔ θα έρθει για άλλη μια φορά σε συνεννόηση με τον κ. Μουζάλα για το πως θα γίνει η κατανομή των 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, όμως η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της.
Για το θέμα των προσφύγων και της απόφασης του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Προϊστάκης.

Όπως είπε η απόφαση που πάρθηκε είναι στη σωστή κατεύθυνση. Η Ιεράπετρα, τόνισε ήταν απ’ τους πρώτους Δήμους που ανέδειξε το πρόβλημα. Άποψη και του ίδιου είναι πως δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση και ότι η δημιουργία hotspot δεν βοηθά τους πρόσφυγες. Η ουσία του προβλήματος είναι να υπάρξει μια λύση στα αίτια που δημιουργούν το προσφυγικό σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκές.


Σχολίασε το
Στην κορυφή