Ιεράπετρα

Αποστόλου για πυρκαγιά Ιεράπετρας: «Θα δούμε» για αποζημιώσεις – Δεν έχουμε ακόμα αίτημα έκτακτης ανάγκης [βίντεο]

Ανυπολόγιστες καταστροφές άφησε πίσω της η πυρκαγιά στην περιοχή Ανατολή και Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας επεσήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σε επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή ζητώντας την άμεση αποζημίωση των παραγωγών.

Τόνισε ότι έγιναν ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ελαιοδέντρων που αποτελούν και τη βασική αγροτική ενασχόληση των κατοίκων, σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, ζώα, αγροικίες, μηχανήματα, δίκτυα άρδευσης χιλιάδων μέτρων που δεν επιτρέπουν την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν. Το γεγονός ότι στις πλαγιές έχουν καεί εντελώς τα δέντρα ελλοχεύει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής σε περίπτωση βροχής.

Σημείωσε ότι προκύπτει η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης προκειμένου να κηρυχτεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της φυτικής – ζωικής παραγωγής και του κεφαλαίου, να ενταχθούν σε ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ και να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση στο δήμο.

Ευ. Αποστόλου: «Θα δούμε» για τις αποζημιώσεις

Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, για το πότε και σε τι ποσοστό επί των ζημιών θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Ανέφερε «θα δούμε πόσο καλύπτονται από πλευράς του ΕΛΓΑ», ενώ για την ένταξη των πληγέντων στα ΠΣΕΑ ανέφερε ότι «θέλουν μια διαδικασία τεκμηρίωσης» προς την ΕΕ και πρόσθεσε «θα το δούμε κατά πόσο θα υπάρχει η έγκριση και κατά πόσο οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν την κάλυψή τους». Ανέφερε επίσης πως ο ίδιος δεν έχει λάβει ακόμα το αίτημα για να κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τα αρμόδια Υπουργεία.

Ο υπουργός ανέφερε πως υπήρξαν μεγάλες ζημιές σε δεντροκαλλιέργεια, σε 200 στρέμματα θερμοκήπια, αλλά και σε μελισσοσμήνη για τα οποία όμως δεν υπάρχουν ακόμα καταγεγραμμένα στοιχεία.

Μ. Συντυχάκης: Να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία

Να προσπεραστούν τα εμπόδια και η γραφειοκρατία για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ καυτηριάζοντας το γεγονός ότι υπάρχει δυσκινησία όταν πρόκειται για αποζημιώσεις προς το λαό και ευκολίες με αναπτυξιακού νόμους για κίνητρα στο κεφάλαιο.

Ζήτησε επίσης να δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι η αποζημίωση θα είναι στο 100% και ότι θα αλλάξει ο σχετικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν το επιτρέπει.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:

Θα συζητηθεί τώρα η τελευταία για σήμερα επίκαιρη ερώτηση. Είναι η πέμπτη με αριθμό 832/26-4-2016 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου, του Βουλευτή Ηρακλείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Συντυχάκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με τα μέτρα αποζημίωσης αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που προκλήθηκε 21-4-2016 στις περιοχές Ανατολή και Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας Ε.Π. Λασιθίου Κρήτης.
Ορίστε, κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η πυρκαγιά ξέσπασε σε συνθήκες ισχυρότατων ανέμων στις περιοχές Ανατολή και Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας με ανυπολόγιστες, βέβαια, καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, σε ελαιόδεντρα, που αποτελούν και τη βασική αγροτική ενασχόληση των κατοίκων, σε δασικές, χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε ζώα, σε αγροικίες, μηχανήματα και σε δίκτυα άρδευσης χιλιάδων μέτρων, που δεν επιτρέπουν την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν. Και μάλιστα κάηκαν δέντρα που ήταν στις πλαγιές των βουνών, πράγμα που βέβαια ελλοχεύει τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερης καταστροφής σε περίπτωση βροχοπτώσεων.
Από τα παραπάνω προκύπτει η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης και στήριξης των πληγέντων.
Και σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ: Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πυρόπληκτη; Έχουν ήδη περάσει είκοσι μέρες, αυτοψία έγινε, κατέβηκε μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στην Ιεράπετρα, ο ΕΛΓΑ είναι ενημερωμένος, η Περιφέρεια είναι ενημερωμένη, έχετε ανταλλάξει και έγγραφα μεταξύ σας.

Δεύτερον, θα αποζημιώσετε άμεσα, χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, όρους και περιορισμούς, στο 100% τη φυτική και ζωική παραγωγή του κατεστραμμένου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου των εγκαταστάσεων; Θα δώσετε τη δυνατότητα στους πληγέντες για ένταξη στο καθεστώς αποζημιώσεων, στον ΕΛΓΑ, στα ΠΣΕΑ, ακόμα και στον ΟΣΔΕ, για να μην χάσουν τις ενισχύσεις τους οι άνθρωποι;

Επίσης, καταστράφηκαν σπίτια, στάβλοι, αποθήκες. Θα υπάρξει κρατική οικονομική στήριξη που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος ανακατασκευής ή επισκευής; Αντιλαμβάνεστε ότι αν αυτό δεν γίνει, οι πληγέντες θα πέσουν στα δίχτυα των τραπεζών και των τοκογλύφων.

Δόθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης 95.000 ευρώ για την αποκατάσταση των δικτύων άρδευσης και ύδρευσης και άλλων υποδομών. Οι καταστροφές, βέβαια, είναι πολύ μεγαλύτερες. Δεν επαρκούν τα ποσά αυτά.

Επίσης, δεν επαρκεί και το εξευτελιστικό ποσό των 80.000 ευρώ για την πολιτιστική προστασία του Δήμου Ιεράπετρας, που δίνει η Κυβέρνηση για το 2016 σε μια περιοχή, βέβαια, πολλών και αυξημένων αναγκών. Είστε διατεθειμένοι να δώσετε άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον Δήμο από τον κρατικό προϋπολογισμό;
Και βέβαια, η αντιμετώπιση των καταστροφών από την πυρκαγιά απαιτούν τεχνικά, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία των αγροτικών υποδομών και των κατοικιών από κατολισθήσεις και πλημμύρες. Σας είπα προηγουμένως τι μπορεί να προκύψει από μια βροχή.

Για όλα αυτά -βέβαια και για τη δασοπυρόσβεση θα έλεγα κάποια πράγματα, θα τα πω στη δευτερολογία μου- πρέπει να μας δώσετε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα χίλια μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος ως αποτέλεσμα και της δικής σας αντιλαϊκής, αντιαγροτικής πολιτικής, της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις και με το ασφαλιστικό, διότι έστω και αν λέτε εσείς τώρα για το αφορολόγητο, στην πραγματικότητα θα τους τα πάρετε μέσω του ασφαλιστικού.

Άρα, θα ήθελα πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις για όλα όσα σας έθεσα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αγαπητέ συνάδελφε, όπως αντιλαμβάνεστε, συγκεκριμένες απαντήσεις για τόσα θέματα που βάλατε, είναι δύσκολο να δοθούν.

Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή είναι ότι αίτημα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της συγκεκριμένης περιοχής δεν έχουμε εμείς στα χέρια μας, πόσο μάλλον όταν δεν είναι δική μας αρμοδιότητα το συγκεκριμένο ζήτημα. Αν κληθούμε και υπάρχει ένα τέτοιο αίτημα από τα αρμόδια Υπουργεία, βεβαίως θα καταθέσουμε και τις δικές μας εκτιμήσεις, αυτά που ξέρουμε.

Αυτά που ξέρουμε είναι ότι όντως έγιναν ζημιές από τις συγκεκριμένες πυρκαγιές ευρύτερα στην περιοχή της Ιεράπετρας. Είχαμε ιδιαίτερα στο φυτικό κεφάλαιο πολλές ζημιές, ιδίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, σε πολλά θερμοκήπια, πάνω από 200 στρέμματα. Για όλα αυτά έχουν γίνει αναγγελίες. Υποβλήθηκαν εκατόν δέκα αρχικές αιτήσεις ζημιάς. Έχουν γίνει οι απαραίτητες επισημάνσεις από πλευράς του ΕΛΓΑ. Καταλαβαίνετε ότι θα δούμε τις σχετικές καταγραφές που θα κάνουμε και κατά πόσον καλύπτονται από πλευράς του ΕΛΓΑ αυτές οι ζημιές και από εκεί και πέρα μπαίνει το ζήτημα της κάλυψης από κρατικές ενισχύσεις. Όπως είπα και προηγουμένως, οι κρατικές ενισχύσεις, δηλαδή τα ΠΣΕΑ, θέλουν μια διαδικασία τεκμηρίωσης και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα δούμε, λοιπόν, κατά πόσον θα υπάρξει η έγκριση -που είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει, γιατί ήταν μεγάλη η ζημιά- και από την άλλη πλευρά βεβαίως κατά πόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν την κάλυψή τους.
Οπωσδήποτε, όμως, δεν είναι μόνο οι ζημιές αυτές που σας είπα για την φυτική παραγωγή. Υπάρχουν και ζημιές μεγάλες στα μελισσοσμήνη. Και εκεί έχουμε ένα πρόβλημα. Δεν είναι καταγεγραμμένη ακριβώς η κατάσταση όσον αφορά τον αριθμό. Αντιλαμβάνεστε ότι στηριζόμαστε πλέον σε εκτιμήσεις, στηριζόμαστε σε πληροφορίες, αλλά ειδικά επειδή το συγκεκριμένο κομμάτι πρέπει να το στηρίξουμε να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τα καλύψουμε.

Βεβαίως, βάλατε και άλλα ζητήματα. Εγώ εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν τη δική μας αρμοδιότητα προσπαθούμε στο πλαίσιο της ΣΑΕ 581 να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που υπάρχουν ιδιαίτερα στα αρδευτικά έργα και προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει λόγω και ανωτέρας βίας, όπως είπα και προηγουμένως. Όμως επί αυτών και επί άλλων που θα σας πω δεν έχουμε κανένα αίτημα εμείς στο Υπουργείο. Δηλαδή εμείς, πέραν αυτών που ήδη εκτιμήσανε οι υπηρεσίες μας και τα οποία επεξεργαζόμαστε, δεν έχουμε τίποτε άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Συντυχάκη, έχετε τον λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, εν πάση περιπτώσει καλά όσα μας είπατε, αλλά κάθε φορά που προκύπτει μια θεομηνία, μια καταστροφή, πυρκαγιά, βροχοπτώσεις, παγετός, κλπ, λειτουργεί και λίγο ως πρόσχημα να λέει η Κυβέρνηση «Ξέρετε, ακόμα δεν μου έχουν δώσει εγγράφως το ok για να κηρυχθεί εκτάκτου ανάγκης η περιοχή και κλπ.».
Εγώ σας μεταφέρω τα αιτήματα των αγροτών, σας μεταφέρω αιτήματα του Δήμου, σας μεταφέρω αιτήματα φορέων της περιοχής, που πρέπει άμεσα αυτά να ικανοποιηθούν. Και πάνω σε αυτό το ζήτημα, θέλουμε σαφείς, συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν γρήγορα, έγκαιρα δηλαδή, θα ικανοποιήσετε στο 100% το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και τις επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι αγρότες στην περιοχή.

Και ξέρετε, όλα είναι ένα πακέτο. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το θέμα της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, από τα ΠΣΕΑ κλπ., από τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ζώα, τα κτήρια ή το θέμα της δασοπυρόσβεσης, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά συντελούν στην επίλυση συνολικά του προβλήματος.

Βέβαια, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που εσείς οι ίδιοι έχετε θέσει. Για δείτε, όμως, πόση γραφειοκρατία, πόση δυσκινησία υπάρχει για την αποζημίωση τέτοιων περιπτώσεων από θεομηνίες, από πυρκαγιές, από παγετούς, ενώ αντιθέτως, με ευκολία, για παράδειγμα μέσα από αναπτυξιακούς νόμους, -όπως ο νέος αναπτυξιακός νόμος που έχετε ήδη καταθέσει- δίνετε κίνητρα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με πρόσχημα να υπάρξει καλό επενδυτικό κλίμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ίδια στιγμή και οι μικρομεσαίοι αγρότες θέλουν να επενδύσουν στη γη τους, θέλουν να παράγουν, θέλουν να ζήσουν. Κι εδώ μιλάμε τώρα για πακέτα Γιούνκερ 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το νέο ΕΣΠΑ, πακτωλό δηλαδή δισεκατομμυρίων, που τελικά από αυτά δεν πρόκειται να πάει τίποτα στους μικρομεσαίους αγρότες.

Να, λοιπόν, ποια είναι και η διαφορά μας με την πολιτική την οποία ασπάζεστε, η οποία ουσιαστικά καταστρέφει τον μικρομεσαίο αγρότη, για να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια.

Από αυτή την άποψη, λοιπόν, εμείς νομίζουμε ότι πρέπει να προσπεράσετε δικονομικά τερτίπια, τις γραφειοκρατίες και άμεσα να αποζημιώσετε τους παραγωγούς και ειδικά σε τέτοιες συνθήκες. Και μάλιστα αυτό που σας λέμε είναι ότι ο ΕΛΓΑ και όλοι αυτοί οι οργανισμοί πρέπει να είναι κρατικοί δημόσιοι φορείς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση κι όχι αυτοχρηματοδοτούμενοι. Δηλαδή, τη στιγμή που ο αγρότης συμβάλλει για να υπάρχει ο ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή τα χρήματα αυτά δεν επιστρέφουν στον ίδιο τον αγρότη. Και φυσικά, πρέπει να αλλάξει και ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνεται κατά 100% το σύνολο όλων αυτών.

Όσον αφορά τις ανάγκες της πυρόσβεσης, η περιοχή είναι ξηροθερμική περιοχή και πιάνει μία έκταση από τη Βιάννο μέχρι την Ιεράπετρα, που είναι δασώδης, έχει θερμοκηπιακές καλλιέργειες, έχει ελαιόδεντρα, είναι ορεινή- ημιορεινή περιοχή και χρειάζεται να εξοπλιστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή έχει είκοσι ανθρώπους, ενώ χρειάζεται να έχει είκοσι οκτώ. Δεν έχει μηχανήματα.

Την ίδια στιγμή βάζουμε τον Δήμο και τους εθελοντές να βγάζουν τη δουλειά που έπρεπε να κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Βέβαια δίνουν τιτάνιο αγώνα όλοι οι άνθρωποι εκεί, πυροσβέστες, εθελοντές, ο Δήμος κλπ., αλλά δεν μπορείς να λύσεις έτσι το πρόβλημα.

Αν, λοιπόν, δεν δείτε και τα θέματα πυρόσβεσης, πιθανόν αύριο μεθαύριο να αντιμετωπίσουμε και τα ίδια προβλήματα ξανά και να ξανασυζητάμε πάλι για το πώς θα επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, μετά τις ζημιές η διαδικασία είναι αυτή. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, με βάση την πραγματικότητα που έχουμε στα χέρια μας, να γιατρέψουμε όσο γίνεται τα προβλήματα. Όλοι οι αγρότες που παθαίνουν ζημιές υποβάλλουν αντίστοιχες δηλώσεις. Εγώ σας λέω ότι ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβάλει όλοι, ψάχνουμε και τους βρίσκουμε. Τελικά, πρέπει να αποζημιωθούν όλοι, πόσο μάλλον όταν τους καλύπτει το αντίστοιχο ασφάλιστρο.

Από εκεί και πέρα, για τις άλλες δαπάνες που αφορούν αποκαταστάσεις, ζημιές γενικότερες, κυρίως σε έργα υποδομών, πρέπει να υπάρξει μια αντίστοιχη τεχνική έκθεση. Πρέπει ο αντίστοιχος δήμος να εξετάσει την κατάσταση, να συγκεντρώσει τα όποια αιτήματα και να μας βοηθήσει για να τον βοηθήσουμε κι εμείς, για να μπορέσουμε –αυτό που είπατε προηγουμένως- να στοιχειοθετήσουμε τους λόγους αυτούς για τους οποίους ζητάμε την ενίσχυση, την κάλυψη αυτών των ζημιών μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπό την έγκριση -επαναλαμβάνω- της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν έχω να σας πω τίποτα περισσότερο, γιατί απλούστατα για το θέμα της εξειδίκευσης των ζημιών και των αντίστοιχων ποσών που είναι να τις καλύψουν δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι, διότι τώρα βρισκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία.

Βάλατε ειδικά θέματα όπως, για παράδειγμα, το ποια είναι η φιλοσοφία του ΕΛΓΑ. Βεβαίως, η φιλοσοφία του ΕΛΓΑ είναι η λογική της ανταποδοτικότητας. Και εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί σας για το εάν τουλάχιστον ένα κομμάτι του ασφαλίστρου από πλευράς των υποχρεώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες θα μπορούσε να καλυπτόταν και από κρατική συμμετοχή. Σας είπα, όμως, ότι όταν είναι τέτοια η δημοσιονομική κατάσταση κι όταν πόσο μάλλον προαπαιτείται να επανεξετάσουμε τον Κανονισμό, δεν είναι της ώρας αυτά.

Επίσης, βάλατε το μεγάλο θέμα της δασοπυρόσβεσης. Όσο –δεν είναι αρμοδιότητά μας, απλώς το λέω- δεν συμμετέχουν οι κάτοικοι των περιοχών και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να έχουν σχέση με το δάσος, τόσο θα έχουμε προβλήματα.

Και στην προκειμένη περίπτωση πρέπει επειγόντως τους κατοίκους των ορεινών, των προβληματικών περιοχών να τους βάλουμε σε διαδικασία και οικονομικού οφέλους σε σχέση με την προστασία του δάσους, για τον απλούστατο λόγο τού να μην βιώνουμε, κύριε Πρόεδρε, τις εικόνες όπου όταν παίρνει φωτιά το δάσος στο βουνό και οι κάτοικοι της υπαίθρου κοιτάζουν τον ουρανό για να δουν εάν έρχεται το αεροπλάνο ή όχι.

Σχολίασε το
Στην κορυφή