Ιεράπετρα

Άστεγοι στην Ιεράπετρα: Απαντήσεις στα παράπονα και η γενικότερη κατάσταση

Απαντήσεις και διαβεβαιώσεις πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη φιλοξενία των δύο αστέγων στην Ιεράπετρα έδωσε, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Φραγκούλης.

Όπως είπε, για το θέμα των παραπόνων που έγιναν από την ιδιοκτήτρια και αφού την ευχαρίστησε για τον χώρο που έδωσε, τόνισε πως λογαριασμοί νερού και ρεύματος δεν έχουν φτάσει προς το παρόν στον Δήμο, όμως όταν αυτοί έρθουν θα βρεθεί ένας τρόπος να πληρωθούν, όπως έχει συμφωνηθεί, και δεσμεύτηκε πως δεν θα υπάρξει καμία εκκρεμότητα για όσο διάστημα μείνουν οι δύο άνθρωποι στο σπίτι της. «Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μπορούν να πληρωθούν τυχόν παλιές οφειλές που μπορεί να υπάρχουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φραγκούλης τόνισε πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν ιδιαιτερότητες και προβλήματα, έχουν μάθει να ζουν με συγκεκριμένο τρόπο και δεν δέχονται εύκολα βοήθεια. Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες από τη Διοίκηση του Γηροκομείου να τους φιλοξενήσει, τους έχει προταθεί και ο χώρος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων στον Άγιο Νικόλαο, όμως αν και για την ώρα δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι, ο άνδρας δεν θέλει ούτε να ακούσει για τη μεταφορά του εκεί, δεν θέλει να έχει μόνιμη επίβλεψη από το πρωί έως το βράδυ, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκούλης. Το πρόβλημα παραμένει αφού και οι γείτονες δεν είναι σωστό να επιβαρύνονται, λέει ο αντιδήμαρχος. Η γυναίκα απουσιάζει για μεγάλα διαστήματα και δημιουργούνται προβλήματα, όμως δεν μπορούμε να τους εξαναγκάσουμε να κάνουν κάτι με το ζόρι και εξετάζονται όλες οι πιθανές λύσεις.

Η γενικότερη κατάσταση με τους αστέγους στην πόλη φαίνεται πως έχει βελτιωθεί σε σχέση με πέρυσι, αφού πλέον οι άνθρωποι που στεγάζονται και σιτίζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου είναι λιγότεροι από τους περίπου 20-25 που ήταν πέρυσι. Όπως αναφέρει ο κ. Φραγκούλης, στην Ιεράπετρα πλέον υπάρχουν 3-4 διαμερίσματα ιδιωτών στα οποία μένουν άστεγοι. Οι δύο απ’ αυτούς είναι ντόπιοι από την Ιεράπετρα και οι υπόλοιποι αλλοδαποί. Ο ένας Ιεραπετρίτης είναι στεγασμένος τον τελευταίο 1,5 χρόνο ενώ για τον δεύτερο σήμερα αναμένεται να στεγαστεί κι αυτός, αφού από το καλοκαίρι είχε φύγει από χώρο που του είχε παραχωρηθεί και είχε πάει σε ένα δικό του πρόχειρο ακατάλληλο κατάλυμα.

Άλλη μια περίπτωση που απασχολεί αυτό το διάστημα τις υπηρεσίες του Δήμου αφορά μια οικογένεια Ρουμάνων, πατέρα και γιο, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από χώρο που τους είχε παραχωρηθεί αφού ο ιδιοκτήτης είχε πρόβλημα και έμειναν ξανά στο δρόμο. Με αυτούς έγιναν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιστρέψουν πίσω στην χώρα τους σε συνεννόηση με κοινωνικές υπηρεσίες της Ρουμανίας, όμως οι ίδιοι αρχικά δεν ήθελαν να επιστρέψουν, όμως πλέον φαίνεται πως έχουν πειστεί.

Λύση αλλά και υποχρέωση του Δήμου και του κράτους, βάσει της νομοθεσίας, όπως λέει ο κ. Φραγκούλης θα ήταν να υπάρχει ένας μόνιμος χώρος για να φιλοξενούνται, προσωρινά, άτομα με προβλήματα, όμως αυτό δεν είναι εφικτό για την ώρα στο Δήμο Ιεράπετρας. Έτσι ο Δήμος καταλήγει να στηρίζεται στην προσφορά των πολιτών οι οποίοι προσφέρουν χώρους, με τον κ. Φραγκούλη να τονίζει πως θα ζητηθεί και η συνδρομή της Εκκλησίας στην περίπτωση που μπορεί να βοηθήσει με χώρους που δεν χρησιμοποιεί και ίσως με τη βοήθεια των τεχνικών υπηρεσιών, να μπορούν να φιλοξενηθούν κι εκεί άτομα.

Σχολίασε το
Στην κορυφή