Αγροτικά

Aυξητική η πορεία των τιμών …για όσους βγάλουν ελαιόλαδο φέτος


Με τιμές που ξεκίνησαν από τα 3,20 το κιλό και πλέον φτάνουν μέχρι και τα 3,50 έχει ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος στην Κρήτη για όσους τελικά καταφέρουν να παράξουν ελαιόλαδο αφού φέτος η χρονιά από πλευράς παραγωγής είναι πάρα πολύ κακή.

Στην Ιεράπετρα οι τιμές τις τελευταίες μέρες έχουν φτάσει τα 3,30 και αναμένεται και άλλη άνοδος ενώ στο Ηράκλειο η Ένωση Αγροτικών Συλλόγων έχει ανακοινώσει πως θα αγοράζει με 3,5 ευρώ το κιλό συν το ΦΠΑ (13%).

Όπως λέει ο ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στην Ιεράπετρα Μ. Παπαδάκης, η χρονιά φέτος είναι καταστροφική για όλη την Κρήτη, ενώ το ελαιόλαδο είναι ακόμα χαμηλής ποιότητας. Οι τιμές πάντως είναι καλές και όσοι μπορούν να πουλάνε καλής ποιότητας ελαιόλαδο 3-5 γραμμών θα βγουν κερδισμένοι. Στον κάμπο της Ιεράπετρας η παραγωγή είναι σε καλύτερα επίπεδα, από τα πεδινά χωριά, αφού αρκετοί, πότισαν χωρίς να περιμένουν τις βροχές. Ο ίδιος κάλεσε τους ελαιοπαραγωγούς αν οι βροχές δεν είναι καλές μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου να ποτίσουν για να σώσουν την επόμενη χρονιά.

Γενικότερα, στην ελληνική αγορά επικράτησε σταθερότητα κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας του Οκτωβρίου στην τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), στη χώρα μας η τιμή κινήθηκε κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 2,95 ευρώ / κιλό.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε και από τις αρχές έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ κατά την τελευταία εβδομάδα (15-22/11/2016) είχαμε μια αυξητική τάση σε Κρήτη και Μεσσηνία, με την τιμή να φτάνει ακόμη και στα 3,5 ευρώ / κιλό.

Σε ό,τι αφορά τις σημαντικές ελαιοπαραγωγούς χώρες, για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη, στην Ισπανία η τιμή είχε διαμορφωθεί στα 3,14 ευρώ/ κιλό, ενώ στην Ιταλία η τιμή στα μέσα Οκτωβρίου είχε σπάσει το φράγμα των 4 ευρώ και διαμορφωνόταν στα 4,4 ευρώ / κιλό.

Όσον αφορά την Τυνησία η τιμή διαμορφώθηκε στα 3,23 ευρώ.

Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, μικρή αύξηση σημειώνεται στην τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου για την εβδομάδα 15-22/11. Ενδεικτικά στην Κρήτη για το εν λόγω διάστημα οι τιμές ανέβηκαν στα 3,1 (ΕΑΣ Ρεθύμνου, Α.Σ. Σελίνου) 3,2 (Α.Σ Χανίων, Κολυμβάρι Α.Ε.). Στη Μεσσηνία για το ίδιο διάστημα η τιμή φθάνει στα 3,5 ευρώ / κιλό (Κωσταντόπουλος Α.Ε. – πρώην ΕΑΣ). Αμετάβλητη παραμένει η τιμή της ΕΑΣ Λέσβου στα 3 ευρώ/ κιλό.

Ισπανία – Ιταλία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη ανερχόταν στα 3,14 ευρώ/ κιλό, μειωμένη, κατά 26%, σε σχέση με την τιμή του περασμένου Αυγούστου και με οριακή μείωση, κατά 1%, σε σχέση με πέρσι (τέλη Οκτωβρίου 2015). Στην Ιταλία, η τιμή στα μέσα Οκτωβρίου είχε σπάσει το φράγμα των 4 ευρώ και διαμορφωνόταν στα 4,4 ευρώ / κιλό, τιμή ίδια με πέρσι για το ίδιο διάστημα (μέσα Οκτωβρίου 2015).

Τυνησία

Στην Τυνησία η τιμή διαμορφώθηκε στα 3,23 ευρώ / κιλό κατά την τρίτη εβδομάδα του Οκτώβρη, πτώση 13% σε σχέση με πέρσι.


Σχολίασε το
Στην κορυφή