Ιεράπετρα

Μπαρμπεράκης: Υπάρχουν και αναβαθμίσεις σχολείων στο Λασίθι – Για την κατάργηση του 6ου Δημοτικού υπάρχουν ευθύνες στην Ιεράπετρα


Για τις μεταβολές που πρότεινε στα σχολεία του Λασιθίου, τις υποβαθμίσεις, τα κλεισίματα αλλά και τις αναβαθμίσεις που προτείνονται, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπαρμπεράκης.

Όπως είπε, μεταβολές γίνονται κάθε χρόνο, ενω αυτά [που αναφέρουν οι δύο συνδικαλιστές στην επιστολή με την οποία αντιδρούν στις προτάσεις του, δεν είναι κρυφά. Φέτος υπάρχουν και αναβαθμίσεις σχολείων, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια  δεν έχει γίνει καμία που να υποβαθμίζει ή να κλείνει σχολεία, όμως φέτος παρατηρήθηκαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να περιμένουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρμπεράκη για να προταθούν αυτές οι μεταβολές λαμβάνονται υπόψιν στοιχεία τριετίας για να φανεί η κατάσταση και η πορεία του αριθμού των μαθητών σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, ενώ στις περισσότερες των περιπτώσεων στις οποίες πρότείνεται κλείσιμο ή υποβάθμιση των θέσεων, υπάρχει συνεννόηση και συμφωνία με γονείς και συλλόγους γονέων.

Για το 5ο Δημοτικό στη Γρα Λυγιά, τόνισε πως όταν ανέλαβε ως διευθυντής το σχολείο ήταν 6θέσιο, εκείνος πρότεινε και έγινε 12θέσιο, όμως ποτέ δεν δικαιολογήθηκε αυτή η μεταβολή από τον αριθμό των μαθητών. Για του χρόνου προτείνεται η μείωση των θέσεων σε 8, ενώ κανονικά θα έπρεπε να είναι 6θεσίο βάση των πραγματικών στοιχείων. Αυτό είναι το μοναδικό σχολείο στο Λασίθι στο οποίο θα υπάρξει πραγματικό πρόβλημα με εκπαιδευτικούς, όμως δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό.

Στην Ιεράπετρα, προτείνεται επίσης η αναβάθμιση στο σχολείο του Κάτω Χωριού από 2 θέσιο σε 4 θέσιο, και όπως τονίζει ο κ. Μπαρμπεράκης κανονικά θα έπρεπε να είναι 3θέσιο βάση των παιδιών. Στις Μάλες το δημοτικό γίνεται από μονοθέσιο, διθέσιο.

Σε άλλες περιπτώσεις στο Νομό Λασιθίου το Δημοτικό Αρμένων γίνεται από διθέσιο, τριθέσιο, ενώ το 1ο και 4ο νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου παίρνουν άλλη μια θέση εκπαιδευτικού το κάθε ένα.

Όπως τονίζει ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, όλα αυτά είναι προτάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας το οποίο θα εγκρίνει τι θα γίνει τελικά για το επόμενο σχολικό έτος. Οι προτάσεις στέλνονται και στους Δήμους και για να ζητηθεί η γνώμη τους. «Περιμένουμε να τις ακούσουμε, αν και συνήθως εμφανίζονται αρνητικοί  στην υποβάθμιση για πολιτικούς λόγους, ενώ έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στη διαμόρφωση των αποφάσεων αφού εκείνοι αποφασίζουν αν και τι θα χρηματοδοτήσουν», τόνισε ο κ. Μπαρμπεράκης.

Ιδιαίτερα δηκτικός και επικριτικός εμφανίστηκε για την κατάργηση του 6ου Δημοτικού Ιεράπετρας, το οποίο ένω έχει ιδρυθεί δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του, ενώ έχει αγοραστεί εξοπλισμός ο οποίος παραμένει αποθηκευμένος στο χώρο της ΑΓΡΕΞ και πλέον θα πρέπει να γίνει συνεννόηση για να μοιραστεί σε άλλα σχολεία. Όπως είπε, ο ίδιος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια και έχει πιέσει, ιδιαίτερα την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και τη σημερινή, για να προχωρήσει στην κατασκευή του, κάτι που δεν έγινε ποτέ, και όπως τονίζει δεν μπορούσε να εμφανίζεται ανοιχτό, ενώ το οικόπεδο κατασκευής του έχει δοθεί για τη δημιουργία του  7ου Νηπιαγωγείου.

Ακούστε όλα όσα ειπώθηκαν:


Σχολίασε το
Στην κορυφή