Αγροτικά

Η Bayer ανακοίνωσε την εξαγορά της Monsanto για τον έλεγχο του 1/3 της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής


Tην απόκτηση της Monsanto ανακοίνωσε η Bayer με την προσφορά να φτάνει τα 128 δολαρίων ανά μετοχή. Το συνολικό ύψος της προσφοράς για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας, που είναι η κορυφαία για τους σπόρους στον κόσμο, ανέρχεται σε περίπου 66 δισ. δολάρια, περιλαμβανομένου του χρέους της.

Οι εταιρείες συμφώνησαν ότι θα καταβληθεί (σ.σ.: από τη Bayer) ένα ποσό 2 δισ. δολαρίων (στη Monsanto) στην περίπτωση που η συμφωνία δεν εγκριθεί από τις Αρχές για τον Ανταγωνισμό, ενώ αναμένουν να ολοκληρωθεί η συμφωνία έως το τέλος του 2017, αναφέρει η Bayer σε ανακοίνωσή της.

Η γερμανική εταιρεία προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ένα συνδυασμό έκδοσης χρέους και μετοχών. Το σκέλος των μετοχών, ύψους περίπου 19 δισ. δολαρίων, αναμένεται να αντληθεί με την έκδοση ομολόγων που θα είναι υποχρεωτικά μετατρέψιμα σε μετοχές και μία έκδοση νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Με την εξαγορά της Monsanto, η Bayer AG γίνεται αυτόματα ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων στο κόσμο και μπαίνει αυτόματα σε όλη την αμερικανική αγορά. Η φαρμακευτική εταιρεία μετατρέπεται κατά 50% σε γεωργική άλλος ένας λόγος για τις αντιδράσεις μερικών μετόχων της.

Η Monsanto κατέχει περίπου το 26% της αγοράς σπόρων, η DuPont 19%, η Syngenta 9% και η Bayer περίπου 3%. Βέβαια η Monsanto παίρνει δικαιώματα χρήσης των μεταλλαγμένων σπόρων της από ανταγωνιστές, όπως για παράδειγμα στη περίπτωση της παγκόσμιας παραγωγής σόγιας, η οποία στο σύνολό της είναι μεταλλαγμένη και ελέγχεται με τον ένα ή άλλο τρόπο από την Monsanto.

H Bayer απο την άλλη είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στο κόσμο, όπως και η επίσης Γερμανική BΑSF.

Η εξαγορά αυτή θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες στην Ευρώπη, η οποία έχει θέσει διάφορους περιορισμούς σε εταιρείες όπως η Monsanto, ενώ εκφράζονται φόβοι για άνοδο των τιμών των τροφών αλλά και για το πέρασμα του ελέγχου του 1/3 της παγκόσμιας διατροφής σε μια μεγάλη εταιρεία.


Σχολίασε το
Στην κορυφή