Με μια πολύ σημαντική διάκριση τιμήθηκε το εστιατόριο Πέλαγος στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, στις χθεσινές απονομές των «Χρυσών Σκούφων». Το Πέλαγος κέρδισε το 1ο βραβείο Κοινού μετά τη διαδικασία της ψηφοφορίας που διοργανώθηκε φέτος για πρώτη φορά. Το βραβείο παρέλαβε η Σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου και o Αλέξης Τζωρτζάκης εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου.
Η κ. Βούλγαρη- Κοντεσοπούλου μιλώντας φανερά ικανοποιημένη και χαρούμενη από το γεγονός στο Ράδιο Λασίθι, ανέφερε πως πρόκειται για ένα «δώρο» που την συγκίνησε πάρα πολύ αλλά και που δεν το περίμενε. «Αυτό δείχνει τη μεγάλη στήριξη που μας έχει δείξει εδώ και καιρό ο κόσμος που μας προτιμά αλλά και αντικατοπτρίζει τη δουλειά που γίνεται σε όλους τους τομείς μέσα στο εστιατόριο.», τόνισε.
Πρόκεται για μια πολύ μεγάλη τιμή να έρθουμε πρώτοι ανάμεσα σε όλα τα εστιατόρια της Ελλάδας, κάτι που ούτε τα άτομα που βρέθηκαν στην απονομή στην Αθήνα το περίμεναν και έμειναν και αυτοί μαζί με μας έκπληκτοι. Μας βοήθησε πολύ στην ψηφοφορία και η Ιεράπετρα αλλά και όλη η Κρήτη. Το εστιατόριο έχει αρχίσει και ξεφεύγει πλέον από τα «σύνορα» της Ιεράπετρας, πράγμα πολύ σημαντικό. Το περσινό καλοκαίρι είχαμε επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου, φέτος το χειμώνα είχαμε επισκέπτες από το Ηράκλειο που ήρθαν μόνο για εμάς, και θεωρώ πως το εστιατόριο με ένα τρόπο βοηθά κι αυτό να γίνει η Ιεράπετρα ένας γαστρονομικός προορισμός.
Όπως λέει η σεφ, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που κάνει τη διαφορά και κερδίζει τις εντυπώσεις του κοινού στο Πέλαγος είναι το γεγονός πως στο μενού του εστιατορίου έχουν μπει υλικά που έχουν πάψει να χρησιμοποιούνται στην κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως τα χαρούπια, τα λουμπούνια και τα βελανίδια, ενω τόνισε πως υλικά όπως το βελανιδάλευρο, παρασκευάζονται και παρουσιάζονται μόνο στο Πέλαγος και πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
Η ίδια παρότι δεν κατάγεται από την Ιεράπετρα, αλλά από την Πελοπόννησο δήλωσε πάρα πολύ περήφανη και τυχερή που βρέθηκε στην περιοχή και έχει λάβει τέτοια αναγνώριση για τη δουλειά της!
Οι Χρυσοί Σκούφοι κα τα υπόλοιπα βραβεία στην Κρήτη
Δύο εστιατόρια στην Κρήτη βραβεύτηκαν με Χρυσούς Σκούφους για το 2017, το ένα στην Ελούντα και το δεύτερο στον Άγιο Νικόλαο με βαθμολογία 15/20 Πολύ καλά.
Στις λοιπές κατηγορίες των βραβείων που διοργανώνει το Αθηνόραμα, στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας διακρίθηκαν 6 εστιατόρια στην Κρήτη, εκ των οποίων τα 2 στα Χανιά, 1 στο Ρέθυμνο, 1 στο Ηράκλειο και 2 στην Ελούντα.
ΧΡΥΣΟΙ ΣΚΟΥΦΟΙ
Calypso
15 / 20
Μοντέρνα διεθνής κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. “Elounda Peninsula All Suite Hotel”
Σεφ: Jean-charles Metayer , Δημήτρης Κιβωτός
Σε μια βεράντα με υπέροχη θέα στο πέλαγος, ο Jean-Charles Metayer προτείνει μια κουζίνα φίνα, εναρμονισμένη με τη γενικότερη φιλοσοφία του resort. Τόσο οι συνθέσεις που βασίζονται στο ψάρι όσο και οι προτάσεις με κρέας έχουν κοινή αφετηρία την άριστη πρώτη ύλη και μπολιάζουν τις διεθνείς προσλαμβάνουσες με κρητικές κι ελληνικές πινελιές.
Κορυφαίο πιάτο: Μπαρμπούνια με τραχανά και σος πέστο ελληνικών μυρωδικών.
Ocean Restaurant
15 / 20
Μοντέρνα διεθνής κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος, Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort»
Σεφ: Δήμος Μπαλόπουλος
New Entry – Χρυσοί ΣκούφοιOcean Restaurant – Χρυσοί Σκούφοι
Νέα είσοδος στο κλαμπ των Χρυσών Σκούφων. Στην ντιζαϊνάτη βεράντα, με τη θέα να ανοίγεται στον ιδιωτικό όρμο του συγκροτήματος, απολαύσαμε ιδιαίτερα τις δημιουργίες του νέου και ταλαντούχου σεφ Δήμου Μπαλόπουλου, ο οποίος επιχειρεί μια προσωπική, σύγχρονη γαστρονομική κουζίνα με διεθνείς κι ελληνικές αναφορές, που ανεβάζει τον πήχη του fine dining στην περιοχή.
Κορυφαίο πιάτο: Συνδυασμός καρέ από γουρουνάκι γάλακτος και πανσέτα, αβγολέμονο, ριζότο μαυροσίταρου με τρούφα, μανιτάρια shiitake και καπνιστή κέτσαπ ροδάκινου.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Ferryman
14.5 / 20
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
Σεφ: Αλεξάνδρος Κιουσαμπάς , Γιάννης Μπαξεβάνης
Χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες της κρητικής γης και θάλασσας, από επίλεκτους μικρούς παραγωγούς, ο Γιάννης Μπαξεβάνης προτείνει μια κουζίνα με πολύ βαθιά νοστιμιά, χρησιμοποιώντας με μαεστρία έναν εντυπωσιακό ξυλόφουρνο. Η βελούδινη κακκαβιά με το θαλασσινό νερό, το ψάρι γεμιστό με χόρτα και το καπνιστό ριζότο με μανιτάρια είναι μερικά από τα αστέρια του εστιατορίου.
Old Mill
14.5 / 20
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα, Ξεν. “Elounda Mare Hotel”
Σεφ: Αντώνης Πετρέλης
Μέσα στον κήπο του γνωστού resort της Ελούντας, κοντά στη θάλασσα, το κομψό εστιατόριο διαγράφει εδώ και χρόνια μια επιτυχημένη πορεία, προτείνοντας μια πολύ καλή σύγχρονη ελληνική κουζίνα διανθισμένη με κρητικές πινελιές. Ο διαχρονικός και πολυβραβευμένος σεφ Αντώνης Πετρέλης και το team της κουζίνας δημιουργούν πιάτα στιβαρά, όπως τα λαζάνια «σκιουφιχτά» ολικής άλεσης με κόκορα και ανθότυρο από τον Ψηλορείτη, με βάθος γεύσεων και αρμονικά κοντράστ που μυρίζουν Ελλάδα.
Αrgentina
14 / 20
Ψαροταβέρνα
Κρήτη – Ν. Χανίων – Κολυμπάρι
Σεφ: Γιώργος Καπενεκάκης
Μη σας παραπλανά το όνομα. Η «Argentina» είναι μια κλασική ψαροταβέρνα στο λιμανάκι στο Κολυμπάρι και ανήκει στα λίγα καλά μαγαζιά του είδους. Η οικογένεια έχει παράδοση στην ενασχόληση με το ψάρι και ό,τι προτείνει το μαγαζί αξίζει. Τα μαγειρευτά με θαλασσινό πρόσημο τονίζουν ακόμη περισσότερο τη γευστική επάρκεια του χώρου, με κορυφαίο το ροφό γιουβέτσι.
Αυλή
14 / 20
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο, Ξανθουδίδου 22 & Ραδαμάνθυος – Παλιά Πόλη
Σεφ: Αριστέα Δαφνομήλη , Γιώργος Στυλιανουδάκης , Εύα Αραπάη
Δεξιά ρομαντισμός με κεριά, αριστερά ένα ultra μοντέρνο ντεκόρ με παραδοσιακά στοιχεία, στο κέντρο η εντυπωσιακή, καταπράσινη αυλή. Στην κουζίνα ο Γιώργος Στυλιανουδάκης, έμπειρος και δημιουργικός, «ξαναδιαβάζει» την παραδοσιακή κρητική κουζίνα με σύγχρονη διάθεση και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό. Εξαιρετική λίστα κρασιών με 400 ετικέτες και κελάρι όπου πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες. Σέρβις επιπέδου.
Xasteria
14 / 20
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Γούβες, Ξενοδοχείο Amirandes
Σεφ: Βαγγέλης Φρονιμάκης
Αλλαγή φρουράς, με τον Βαγγέλη Φρονιμάκη επικεφαλής της brigade της κουζίνας, αλλά με αποτελέσματα εξίσου αξιοσημείωτα. Η κουζίνα παραμένει έντονα ελληνική, με φανερή τη σφραγίδα της κρητικής γευστικής παράδοσης. Δημιουργική διάθεση και ικανότητα διαχείρισης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της χαρίζουν για άλλη μία χρονιά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
Χρυσόστομος
14 / 20
Κρητική κουζίνα
Κρήτη – Ν. Χανίων – Χανιά, Δευκαλίωνος και Ικάρου – Ανατολική τάφρος
Σεφ: Ίνγκα Καρατσαουσίδη , Χρυσόστομος Ορφανουδάκης
Η ταβέρνα του Χρυσόστομου Ορφανουδάκη, στην άκρη του ενετικού λιμανιού των Χανίων, είναι πραγματικά σταθερή αξία της αυθεντικής κρητικής μαγειρικής. Με περιποιημένο εσωτερικό και μια μικρή λουλουδιασμένη βεράντα για το καλοκαίρι, ψήνει ψωμί και κρέατα στον ξυλόφουρνο και τα μαγειρευτά της, γενναιόδωρα, με σαφές τοπικό πρόσημο, είναι φουλ νοστιμιάς.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ
Pelagos Seaside Restaurant
Για πρώτη φορά φέτος ο θεσμός των Χρυσών Σκούφων έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό μέσα από το www.xrysoiskoufoi.gr να αξιολογήσει, να βαθμολογήσει και να ψηφίσει το δικό του καλύτερο εστιατόριο της χώρας.
Νικητής αναδείχτηκε το Pelagos Seaside Restaurant που βρίσκεται στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας
Μοντέρνα ελληνική κουζίνα
Κουτσουνάρι, Ιεράπετρα, Κρήτη
Σεφ: Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου
Μια παλιά ταβέρνα ανακαινίστηκε και έγινε ένα μοντέρνο παραθαλάσσιο εστιατόριο που λειτουργεί όλο το χρόνο. Η σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου παρουσιάζει ένα μενού με εξελιγμένα παραδοσιακά πιάτα αλλά και πιο ψαγμένες δημιουργικές σπεσιαλιτέ, χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες της Κρήτης.
Το Pelagos της Ιεράπετρας είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο εστιατόριο το οποίο έχει αξιολογηθεί εντός του 2016 και από την επιτροπή γευσιγνωστών των Χρυσών Σκούφων και πρέπει να πούμε ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Ευχόμαστε στο Pelagos τον επόμενο χρόνο να βρίσκεται ανάμεσα στους βραβευμένους από το θεσμό.