Κρήτη

Διευκρινίσεις από τον ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που θα έρθουν στην Κρήτη


Τις όποιες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη καλείται να εξετάσει στη συνεδρίασή της την ερχόμενη Τρίτη, 11 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης.

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση έχει προσκληθεί να παρευρεθεί και ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κάτι που όμως δεν είναι σίγουρο.

Το σίγουρο είναι ότι στην συζήτηση θα λάβει μέρος ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λε Κλερκ, ο οποίος και αναμένεται να κληθεί από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης στο νησί, να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και κυρίως για το θέμα της χρηματοδότησης των αναγκαίων δράσεων.

Οι πληροφορίες βέβαια αναφέρουν ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει διαμηνύσει πως όποια κονδύλια διατεθούν στο νησί για το προσφυγικό θα διατεθούν όχι νωρίτερα από τον Ιανουάριο του 2017, καθώς ήδη στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίασή της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης είχε ταχθεί υπέρ της προσωρινής εγκατάστασης 2.000 προσφύγων στο νησί, υπό κάποιες όμως προϋποθέσεις, όπως είναι :

– Η κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα θα γίνει με κριτήριο τον πληθυσμό της κάθε Ενότητας.

– Να μεταφερθούν οικογένειες προσφύγων και όχι οικονομικών μεταναστών.

–  Η διαδικασία ενοικίασης των δομών (διαμερίσματα ή ξενοδοχεία) που θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες να γίνει από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των Δήμων από την διαχείριση του στεγαστικού των προσφύγων.

Στο μεταξύ ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα, καθώς – σύμφωνα τουλάχιστον με τους σχεδιασμούς του αρμόδιου Υπουργείου- οι μετακινήσεις των προσφύγων θα πρέπει να γίνουν εντός του Νοεμβρίου.


Σχολίασε το
Στην κορυφή