Ιεράπετρα

Η επόμενη μέρα της μεγάλης πυρκαγιάς: Επιφυλακή και απολογισμός

Υπό σχετικό έλεγχο βρίσκονται το πρωί της Παρασκευής τα μέτωπα της πυρκαγιάς στις περιοχές από Ανατολή μέχρι Αμμουδάρες, όπως όμως τονίζεται θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος μέχρι να φύγει οριστικά ο  κίνδυνος.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έμειναν όλη τη νύχτα ξάγρυπνες και δεν έφυγε κανείς από τα σημεία. Παρά τις προβλέψεις για μποφόρ δεν υπήρξε κάποια σοβαρή αναζωπύρωση τη νύχτα. Μικροεστίες σιγοκαίνε σε πολλά σημεία και η τεράστια έκταση απ’ την οποία πέρασε η πυρκαγιά δεν αφήνει κανένα να εφησυχάσει.

Περιουσίες καταστράφηκαν και υπάρχουν πληροφορίες για παραγωγούς που έχασαν 25 και 30 στρέμματα θερμοκηπίων τα οποία ήταν μαζεμένα, ενώ αλλά καμμένα είναι περισσότερα και ζημιές από τις φλόγες έχουν υποστεί πολύ περισσότερα.

xartis-pirkagia-ierapetra

13:20 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, ακούστε ζωντανά ΕΔΩ

12:50 – Γουλιδάκης: Είναι αδύνατο να ήταν από σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και να καταγράφουν τις ζημιές. Είναι απαραίτητο να έχουμε πρώτα την έκθεση της Πυροσβεστικής, όμως ακόμα εστίες σιγοκαίνε και πρέπει πρώτα να τελειώσει η κατάσβεση. Aπο εδώ και πέρα όλοι έχουν υποστεί ζημιές θα έχουν το χρόνο για να βρεθούν και να καταγραφούν, διαδικασία απαραίτητη για τις όποιες αποζημιώσεις. Δική μου εκτίμηση είναι ότι τα παραστατικά αγορών έχουν σημασία στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα, υπάρχουν προβλήματα με ασφαλισμένους και ανασφάλιστους κ.α. Όλοι μας και από την Περιφέρεια και το Δήμο θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσουμε τις διαδικασίες.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή κατάσβεση, πρωταρχικός στόχος ήταν να σωθούν ανθρώπινες ζωές για αυτό και οι μεγαλύτερες δυνάμεις κατευθύνθηκαν αρχικά προς την περιοχή του Μύρτους.

12:43 – Μπάμπης Δραγασάκης: Οι ζημιές αριθμητικά δεν είναι πάρα πολλές, όμως υπάρχουν αρκετοί που έχουν τεράστιες ζημιές. Θα διεκδικήσουμε με τον Αγροτικό Σύλλογο

12:00 – Πέτρος Μαχαιράς: Για άλλη μια φορά απροετοίμαστοι. Δεν υπήρχε ρεύμα και νερό για την πυρόσβεση σε πολλές περιοχές. Κανένα προοληπτικό μέτρο έστω με μια δεξαμενή σε ένα ψηλό σημείο.

11:50 – Παναγιώτης Μπαλοθιάρης: Η νομοθεσία αλλά και η εμπειρία δείχνει πως  εκείνοι που έχουν πάρει απαλλαγή από τον ΕΛΓΑ δεν δικαιούνται αποζημιώσεων και δεν παίρνουν αποζημιώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις. Για αυτούς η μόνη βοήθεια μπορεί να έρθει αν κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή και λάβουν αποζημίωση από την Πολιτεία.

11: 35 – Παντελάκης, πρόεδρος Μύρτους – Οι ζημιές που φαίνονται σήμερα είναι τεράστιες. Έγινε τεράστια προσπάθεια και αξίζει ένα μπράβο σε όλους τους εθελοντές και όσους βοήθησαν. Η βοήθεια του κόσμου ήταν τεράστια, υπήρχαν σημεία που δεν μπορούσε να πλησιάσει η Πυροσβεστική, πήγαιναν όμως αγροτικά αυτοκίνητα με βυτία. Υπήρχαν και προβλήματα με ακάθαρτα θερμοκήπια, Υπήρχαν φυτικά υπολείμματα πεταμένα δίπλα, σβήναμε εμείς απ’τη μια και άναβαν απ’ την άλλη. Αποδεικνύεται πως υπήρχαν ελλείψεις στο σχεδιασμό. Δεν υπήρχε ξεκάθαρο πλάνο και υπήρχαν ελλείψεις στο νερό. Η τροφοδοσία δεν επαρκούσε.

11:22 – Δήμαρχος Ιεράπετρας: Το δημοτικό Συμβούλιο το μεσημέρι θα αποφασίσει ώστε ο Δήμος να αποστείλει αίτημα στον Περιφερειάρχη για να κηρυχθεί η Ιεράπετρ τόσο περιοχή εκτάκτου ανάγκης όσο και πυρόπληκτη. Πρόκειται για διαφορετικές διαδικασίες που όμως και οι δύο βοηθούν την όσο το δυνατόν γρηγορότερη οικονομική ενίσχυση και αποζημιώσεις. Το πολιτικό προσωπίκο πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ήδη έχει γίνει αίτημα στον ΕΛΓΑ ώστε να έρθουν άμεσα γεωπόνοι για να καταγράψουν τις ζημιές. Θα γίνει αναλυτική καταγραφή της κάθε μίας ζημιάς. Ο Δήμος πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει χιλιάδες χιλιόμετρα σωλήνων και δικτύων

11:05 – Η κ. Φαίδρα από τις Κοπάνες περιέγραψε στο Ράδιο Λασίθι την ολοκληρωτική ζημιά που έπαθε. Η ίδια μαζί με τον αδερφό της έχασαν συνολικά 10 στρέμματα θερμοκηπίου με 40-50 τόνους ντομάτες να έχουν καταστραφεί. 150.000 ευρώ υπολογίζει τη ζημιά. «Δεν είμαστε μόνοι μας, υπάρχουν πολλοί σε αυτή την κατάσταση, πρέπει η Πολιτεία να βοηθήσει άμεσα». Η πυροσβεστική ήρθε σε εμάς μετά την καταστροφή μόλις φεύγαμε. «Ήμασταν με την μητέρα μου 75χρονών και μόλις είδαμε τι ερχόταν, το μόνο που σκεφτήκαμε είναι να σώσουμε τις ζωές μας, αν προσπαθούσαμε για κάτι άλλο δεν θα μιλούσαμε τώρα. Πλέον δεν έχει μείνει ούτε κατσαρόλα»

10:56 – Τα τελευταία στοιχεία σύμφωνα με τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Μαραγκάκη:  28 οχήματα και 60 άνδρες βρίσκονται τώρα σε όλες τις περιοχές. Υπάρχει πρόβλεψη για αυξημένους ανέμους και όλοι είναι σε επιφυλακή. 2.000 στρέμματα καμμένα. Το ανακριτικό τμήμα συνεχίζει τις έρευνες.

10:45 –  O Δημήτρης Τουρλούκης βρίσκεται αυτή την ώρα στις Κοπάνες και οι εικόνες που περιγράφει είναι αποκαρδιωτικές. Κατεστραμμένες περιουσίες,  πυροσβεστικά οχήματα παντού, μικροεστίες συνεχίζουν να καπνίζουν, και πολύς κόσμος που προσπαθεί να αποκαταστήσει όσο μπορεί τις ζημιές και να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερα προβλήματα. Υπάρχει άμεση ανάγκη να αποκατασταθούν οι βλάβες με το ρεύμα και να πέσει άμεσα νερό.

10:40 – M. Μαχαιράς: Ο αέρας επιμένει, υπάρχουν μικροεστίες, δεν πρέπει να εφησυχάσει κανείς. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Η Ιεράπετρα πρέπει άμεσα να κηρυχθεί σε περιοχή εκτάκτου ανάγκης, αν και οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Υπάρχει κόσμος που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και βρίσκεται σε απόγνωση.

10:02 – Άλλη μια μαρτυρία στο Ράδιο Λασίθι μιλά για αναζωπύρωση της πυρκαγιάς. Ο κ. Κανταρτζής, ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στις φλόγες.  Ανέφερε πως οι ζημιές είναι τεράστιες, στη δική του περιοχή στον, Μπαμπακιά Λάκκο υπήρχε νερό όμως λίγα κατάφεραν να σωθούν. Όπως και ο κ. Βολυράκης νωρίτερα τόνισε οι μαρτυρίες τους θα καταγραφούν επίσημα.

09:57 – Καπαράκης: Συνεχίζονται οι ρίψεις από το ελικόπτερο, οι περισσότερες μεγάλες εστίες πυρκαγιάς είχαν σβήσει λίγο πριν τις 1 τη νύχτα

09:40 –
Μαρτυρία – καταγγελία του Μ. Βολυράκη στο Ράδιο Λασίθι ρίχνει τεράστιες ευθύνες στην Πυροσβεστική, τονίζοντας πως πρόκειται σίγουρα για αναζωπύρωση. Σύμφωνα με όσα είδε η φωτιά ξεκίνησε μπροστά στα μάτια του από κούτσουρα της προηγούμενης πυρκαγιάς. Η αντίδραση της Πυροσβεστικής ήταν πολύ αργή περισσότερη της μιας ώρας απ’ την ώρα που ενημέρωσαν και το πρώτο πυροσβεστικό όχημα που ήρθε δεν είχε νερό, και στο σημείο δεν υπήρχε δυνατότητα τροφοδοσίας.

09:25 – Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στη 1 το μεσημέρι για να συντονιστούν οι επόμενες κινήσεις και να εγκριθεί το αίτημα για κήρηξη της Ιεράπετρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προωθηθεί σε Περιφέρεια και Υπουργεία.

09:22: Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, θα γίνει αίτημα να κηρυχθεί μέρος ή ολόκληρη η Ιεράπετρα σε περιοχή εκτάκτου ανάγκης, ενώ αντίθετα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ υποστήριξε πως δίκτυα του ΤΟΕΒ αντιμετώπισε πρόβλημα και αναγκάστηκε να κλείσει ένα μεγάλο αγωγό αργά το απόγευμα.

Ο ίδιος κάλεσε οποιονδήποτε έχει δει κάτι και έχει κάτι να προσθέσει στις έρευνες, να πάει να καταθέσει άμεσα στους αρμόδιους. Υπάρχουν πολλά που λέγονται, ανέφερε, και πρέπει όλα τα στοιχεία να φύγουν από τα καφενεία και να γίνουν επίσημες καταγγελίες.

9:16: Ο κ. Μαλλιωτάκης αναφέρει πως ο ίδιος έβλεπε καπνούς χθες λίγο πριν τις 10 το πρωί, και το μέτωπο είχε επεκταθεί και κατέβαινε προς το Γαβρίλη ήδη από τις 11:30.

Νωρίτερα ο Διοικητής της Πυροσβεστικής ανέφερε πως τα στοιχεία δείχνουν πως δεν πρόκειται για αναζωπύρωση αλλά για νέα πυρκαγιά από αμέλεια.

09:10 – Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Παπαδάκης ανέφερε πως οι περισσότερες περιοχές που επλήγησαν έχουν νερό, και τα προβλήματα που υπάρχουν τώρα κυρίως στην περιοχή του Γαβρίλη, θα έχουν αποκατασταθεί μέχρι το μεσημέρι. Στο αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ δεν υπάρχει πρόβλημα αφού είναι υπόγειο και οι ζημιές αφορούν ιδιωτικά δίκτυα ανέφερε.

09:00 – Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου κ. Μαλλιωτάκης, μιλώντας το πρωί, ανέφερε πως έχουν καεί δικά του θερμοκήπια έκτασης 7,5 στρεμμάτων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο για τους αγρότες, αφού ρεύμα δεν υπάρχει, και οι αγρότες δεν μπορούν να ποτίσουν, καλώντας άμεσα τη ΔΕΗ να ενεργήσει για να αποκατασταθούν οι ζημιές. Όπως είπε αν μέχρι το μεσημέρι οι αγρότες δεν μπορέσουν να βρέξουν τη γη η καταστροφή στις καλλιέργειες που δεν κάηκαν θα είναι ολοκληρωτική.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλλιωτάκη μιλάμε για ζημιές εκατομμυρίων οι οποίες με τα δεδομένα της εποχής δεν πρόκειται να αποκατασταθούν. Έχουν καεί αποθήκες με εξοπλισμό. Δική του εκτίμηση είναι πως μόνο τα θερμοκήπια που έχουν καεί είναι τουλάχιστον 1.000 στρέμματα και η συνολική έκταση είναι γύρω στα 10.000 στρέμματα, όπως είχε πει χθες και ο κ. Πανταζής.

Ο κ. Μαλλιωτάκης έκανε έκκληση για βοήθεια προς όλους ακόμα και τώρα το πρωί γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Ταυτόχρονα ανέφερε πως πολλά ζώα έχουν αφεθεί ελεύθερα και κάλεσε όσους τα βρίσκουν να τα επιστρέφουν και να τα δηλώνουν.

08:30 – O διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας κ. Καράμπελας μιλώντας το πρωί στο Ράδιο Λασίθι, ανέφερε πως υπάρχει ελικόπτερο που επιχειρεί ρίψεις μέχρι και τώρα σε καμένες εκτάσεις, δεν πρόκεται όμως για σούπερ πούμα, αλλά για πυροσβεστικό. Όλες οι δυνάμεις παραμένουν στα διάφορα σημεία.

Οι άνεμοι τοπικά έφτασαν και τα 10 μποφόρ κάποιες στιγμές, ανέφερε τονίζοντας πως μόνο όσοι συμμετείχαν χθες στην κατάσβεση μπορούν να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Το πρωί τα μέτωπα δεν είναι πολλά, πολλά επικίνδυνα σημεία έχουν περιοριστεί.

Σε ό,τι αφορά την αναζωπύρωση, τόνισε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως δεν πρόκειται για αναζωπύρωση. Όπως ανέφερε, το προηγούμενο μέτωπο είχε ελεγχθεί πλήρως, δεν κάπνιζε καθόλου, αναφέροντας επίσης πως χθες το μεσημέρι, φτάνοντας αρχικά στο σημείο της φωτιάς φάνηκαν λιόκλαδα έτοιμα να καούν.

Η δική του εκτίμηση για τις καμμένες εκτάσεις κάνει λόγο για 1.500 στρέμματα συνολικά χωρίς να έχει γίνει καταγραφή με τεχνικά μέσα.

 

Οι εικόνες τις καταστροφής είναι σοκαριστικές και ακόμα δεν μπορεί να γίνει πλήρης εκτίμηση.

pirkagia-ierapetra-ammoudares-6

pirkagia-ierapetra-ammoudares-5

pirkagia-ierapetra-ammoudares-4

pirkagia-ierapetra-ammoudares-10

pirkagia-ierapetra-ammoudares-9

pirkagia-ierapetra-ammoudares-8

pirkagia-ierapetra-ammoudares-7

pirkagia-ierapetra-ammoudares-2pirkagia-ierapetra-ammoudares-1

pirkagia-ierapetra-anatoli-nixta-3

pirkagia-ierapetra-anatoli-nixta-1 ?

pirkagia-ierapetra-anatoli-nixta-2

pirkagia-ierapetra-anatoli-1

pirkagia-ierapetra-anatoli-8

pirkagia-ierapetra-anatoli-7

pirkagia-ierapetra-anatoli-6

pirkagia-ierapetra-anatoli-5

pirkagia-ierapetra-anatoli-4

pirkagia-ierapetra-anatoli-3

pirkagia-ierapetra-anatoli-2

pirkagia-ierapetra-anatoli-1

Σχολίασε το
Στην κορυφή