Ιεράπετρα

To καταφύγιο με τα αδέσποτα της Ιεράπετρας έγινε ντοκιμαντέρ


Με ένα καταφύγιο στο οποίο φιλοξενεί περίπου 180 αδέσποτα σκυλιά και πλέον κάμποσες γάτες, περισσότερους από 35.000 «φίλους» στα κοινωνικά δίκτυα που στηρίζουν οικονομικά και ηθικά την προσπάθεια, ο Τάκης Προεστάκης είναι χωρίς υπερβολή ένας πολύ μεγάλος πρέσβης της Ιεράπετρας τόσο στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Λίγος καιρός χρειάζεται ακόμα και ακούγοντας κανείς το όνομα Ιεράπετρα δεν θα σκέφτεται μόνο τα θερμοκήπια, τις παραλίες και το Γαϊδουρονήσι αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα ζώα της.

14479579_791216690981658_910348005749534369_nΜε την περίπτωση του Τάκη έχουμε ξανασχοληθεί κι άλλες φορές στο Ράδιο Λασίθι, όμως όσες λέξεις κι αν γραφτούν είναι λίγες και αυτό είναι κάτι που πρώτος ο ίδιος το γνωρίζει. Χθες Κυριακή για παράδειγμα, κοιτάζοντας τη σελίδα του στο Facebook, είδαμε (άλλο) ένα αφιέρωμα που έγινε στο καταφύγιο από μια ιστοσελίδα του Μεξικού, είδαμε (ξανά) την αγωνία του για την πυρκαγιά που ξέσπασε στη χωματερή (300 μέτρα απ’ το καταφύγιο) και αντικρίσαμε (ξανά) ντροπιαστικές εικόνες με ένα ετοιμοθάνατο σκυλί (φωτ. δεξιά) σε άθλια κατάσταση που μάζεψε απ’ τα σκουπίδια και που αν αν έχει βγάλει τη χθεσινή νύχτα σήμερα, θα γίνει μια προσπάθεια να εγχειριστεί από κτηνίατρο της πόλης.

Πως ακριβώς κάποιος που τα βλέπει απ΄έξω μπορεί να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά;

Ας το πάρουμε αλλιώς λοιπόν, γιατί αυτά δεν ήταν τα μοναδικά που μάθαμε απ’ τον Τάκη χθες, κι ας αφήσουμε τον ίδιο να μιλήσει μέσα από ένα σύντομο ντοκιμαντέρ, που περιέχει και αρκετά σκληρές εικόνες, το οποίο ετοίμασαν για αυτόν δύο Άγγλοι, που όπως και δεκάδες άλλοι επισκέφτηκαν το καταφύγιο του φέτος το καλοκαίρι.

 

Το ντοκιμαντέρ είναι στα Αγγλικά για αυτό κρατάμε εδώ μερικά απ’ όσα είπε:

«Πολλοί λένε ότι φταίει η κρίση για τα αδέσποτα στην Ελλάδα. Δεν συμφωνώ, αν αγαπάς τα ζώα θα βρείς ένα κομμάτι ψωμί να δώσεις στο σκύλο σου»/

«Ειναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι τόσο κουραστικό, κι όμως το ευχαριστιέμαι. Δεν έχω καθόλου προσωπική ζωή. Μια κοπέλα ενδιαφέρθηκε και ήρθε να με βοηθήσει. Έμεινε μια βδομάδα και έφυγε! Είναι πολύ δύσκολη δουλειά»

«Δούλευα 20 χρόνια στη νύχτα, είχα το δικό μου κλαμπ όμως κάποια στιγμή κουράστηκα και το πούλησα. Πήγα στην χωματερή της Ιεράπετρας και εκεί είδα 2 σκυλιά σε κακή κατάσταση και άρχισα να τα φροντίζω. Διαπίστωσα ότι εκεί υπήρχαν άλλα 50 σκυλιά και για ένα χρόνο τα φρόντιζα κάθε μέρα όλα.Κάποιοι μου είπαν πως τα σκυλιά δημιουργούν πρόβλημα και θα έριχναν φόλες. Ζήτησα ένα μήνα προθεσμία, έδωσα όλα μου τα λεφτά και έφτιαξα το καταφύγιο»

«Η σελίδα μου στο facebook έγινε πολύ δημοφιλής πέρυσι το καλοκαίρι όταν συνέβη ένα περιστατικό με ένα σκυλί που κάποιος το πετσόκοψε με ένα μαχαίρι και το βρήκα στην χωματερή Η δημοσίευση του θέματος έκανε πολύ κόσμο να ενδιαφερθεί για μένα»

felldog-large

«Έδωσα όλα μου τα λεφτά και πούλησα και το αυτοκίνητο μου για να φτιάξω το καταφύγιο, όμως δεν ήξερα πόσα πολλά λεφτά θα χρειαζόμουν ακόμα. Έφτασα στο σημείο να φτάσω να πουλήσω το καταφύγιο σε πολύ χαμηλή τιμή για να αγοράσω τροφή για τα σκυλιά με την υπόσχεση από τον αγοραστή πως θα είχα 3 χρόνια για να δω τι θα κάνω με τα ζώα.»

«Τότε συνέβη ένα θαύμα. Μου τηλεφώνησαν από την αγγλική εφημερίδα Daily Mail και έκαναν ένα θέμα για το καταφύγιο. Από τότε πάρα πολλά άτομα από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από την Αγγλία με βοηθάνε οικονομικά, αγόρασα ένα αυτοκίνητο και αισθάνομαι πιο ασφαλής.

Τα σκυλιά μου κοστίζουν μια περιουσία και δεν μπορώ να εργαστώ. Είμαι στο καταφύγιο όλη μέρα, κάθε μέρα. Δεν έχω καμία βοήθεια από κανέναν στην πόλη. Επικοινωνούν μαζί μου μόνο για να μου πουν να πάρω κάποιο σκυλί, πράγμα πολύ άσχημο»

«Το πιο σημαντικό για το καταφύγιο είναι η τροφή και η στειρώσεις και πρέπει να βρίσκω λεφτά συνεχώς. Το 90% των σκυλιών είναι στειρωμένα, όμως υπάρχουν συνεχώς κουτάβια τα οποία πρέπει κι αυτά να στειρωθούν»

takis-shelter-2
«Δουλέυω όλη μέρα στο καταφύγιο, ίσως σταματάω δυό ώρες το απόγευμα. Στο σπίτι έχω άλλα 6 σκυλιά που θέλουν ειδική φροντίδα και έχω και άλλα στην ταράτσα. Πρέπει επίσης να ανανεώνω συνεχώς τη σελίδα στο Facebook, γιατί από εκεί έρχονται οι δωρεές και συντηρείται το καταφύγιο.»

«Θέλω στο καταφύγιο να υπάρχει ένα φυσικό περιβάλλον για τα σκυλιά. Όλα τα σκυλιά είναι ελεύθερα χωρισμένα σε 13 γκρουπ»

«Ο Δήμος έχει την ευθύνη για τα αδέσποτα, όμως δεν κάνει τίποτα, δεν βοηθάνε ούτε ένα σκυλί»

«Ο κόσμος νομίζει ότι είμαι τρελός, όμως εγώ θέλω απλά να βοηθήσω τα ζώα όταν τα βλέπω να υποφέρουν»

«Εκτός απ’ τα 180 σκυλιά στο καταφύγιο όλα σε καλή κατάσταση. Κάποια τα βρήκα μετά από τροχαίο


Σχολίασε το
Στην κορυφή