Κρήτη

«Λαμπερά εγκαίνια στον «υπερσύγχρονο» ΒΟΑΚ το… 2051!»


Με αρκετή δόση χιούμορ, αλλά και ειρωνείας για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, που παραμένει στα χαρτιά εδώ και αρκετά χρόνια, με γνωστές και τραγικές συνέπειες, ο διαχειριστής της σελίδας «Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, Μανώλης Λουτσέτης, παραθέτει φωτογραφίες από το νέο ΒΟΑΚ, καθώς και την πρόσκληση για τα εγκαίνια το… 2051!!!

Όπως γράφει ο ίδιος:

«Για 45 χρόνια η Πολιτεία είναι απούσα από τη Κρήτη. Ο βόρειος οδικός άξονας Κρήτης μήκους 311 χιλιομέτρων μελετήθηκε την δεκαετία του 1960 και ολοκληρώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του την δεκαετία του 1970 με μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα μελέτης 90 χλμ/ώρα, Ήδη ο άξονας αυτός είναι απόλυτα ανεπαρκής για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο νησί, δεδομένων και των οχημάτων νέας τεχνολογίας που κινούνται πλέον σε αυτόν.

Για 45 χρόνια η Πολιτεία είναι απούσα από τη Κρήτη. Δεν υπάρχει σχεδιασμός , ούτε μελέτες ούτε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ αλλά και του υπόλοιπου οδικού δικτύου της Κρήτης.

Δεν υπάρχει άμεσος σχεδιασμός εκπόνησης μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού-μελέτης σκοπιμότητας, για τον εκσυγχρονισμό του.

Η Κρήτη είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες της Ευρώπης, δεδομένου ότι η οικονομία της στηρίζεται από την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη όσο και από την μεταποίηση. Για να υπάρξει ανάπτυξη στη Κρήτη απαιτείται ο εκσυγχρονισμός των υποδομών και ειδικά των οδικών αξόνων.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κρήτης αλλά και τα πολλαπλά θανατηφόρα ατυχήματα (500 νεκροί από το έτος 2000) Η Οδική Ασφάλεια υπήρξε πάντα πολύ χαμηλά στην ατζέντα των κυβερνήσεων και μάλιστα με λογικές αγοράς, διαπλοκής και πελατειακών σχέσεων. Η αδιαφορία όμως και η διαπλοκή έχουν πάντα εγκληματικό χαρακτήρα, όταν σαν αποτέλεσμά τους μετράμε χιλιάδες απώλειες ζωών».


Σχολίασε το
Στην κορυφή