Κρήτη

Μ. Λέκκας: Μια αποτίμηση του καιρού που πέρασε στην Κρήτη και τι να περιμένουμε μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου


Η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού που παρατηρήθηκε από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 17 Οκτωβρίου έως και τις βραδινές ώρες της Τρίτης  δεν απέδωσε ιδιαίτερα υψηλά βροχομετρικά  σε ολόκληρη την Κρήτη.  Το φθινοπωρινό σκηνικό του καιρού που διαμορφώθηκε σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα  οφείλονταν στην ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στην περιοχή του Αιγαίου, δημιουργώντας συνθήκες ανολίσθησης του αέρα όπου σε συνδυασμό με την αποκατάσταση μιας ψυχρότερης αέριας μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα προκλήθηκαν αυξημένες νεφώσεις, κυρίως στις βόρειες προσήνεμες  περιοχές της Κρήτης. Από την δημιουργία των αυξημένων αυτών νεφώσεων προκλήθηκαν ασθενείς τοπικές βροχοπτώσεις με μικρές όμως αποδόσεις στα ύψη βροχής. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών που είναι εγκατεστημένοι σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, οι περισσότερες περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν, έστω και ασθενείς  βροχοπτώσεις,  είναι στην Δυτική Κρήτη (διάγραμμα σταθμών με ύψη βροχής) ενώ λιγότερες είναι οι περιοχές στην Ανατολική Κρήτη. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής σημειώθηκε στο Σπήλι Ρεθύμνου με 4.6 χιλιοστά, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σημειώθηκε ασθενής βροχή και στον Πλακιά Ρεθύμνου που βρίσκεται στα νότια.

77-977-977-9io-_ve-_ve-_ve-_ve-_ve-_vsaxnydvv73vv7_________-____filename_1________3vv70g-18-oktovriou

Το Βόρειο ρεύμα όμως δεν συνοδεύεται μόνο από νεφώσεις με ασθενή βροχή και πτώση της θερμοκρασίας, το πλέον αναμενόμενο είναι η ενίσχυση των Βορείων ανέμων, ιδιαίτερα στις νότιες (υπήνεμες) περιοχές του νησιού, γεγονός που επιβεβαιώθηκε σύμφωνα και με τα προγνωστικά στοιχεία. Η μέγιστη ένταση του ανέμου σημειώθηκε στο Φουρφουρά Ρεθύμνου με 109,1  Χλμ/ώρα (11 Μποφώρ) και ακολούθησαν νότιες περιοχές του νησιού , όπως ο Πλακιάς,  η Αγία Γαλήνη και το Τυμπάκι με εντάσεις άνω των 85 Χλμ/ώρα (9 – 10 Μποφώρ) (διάγραμμα μέγιστων εντάσεων ανέμου).

kairos-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να περάσουμε σε μια πιο γενικευμένη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού και να αναμένουμε περισσότερα φαινόμενα, ιδιαίτερα στα βροχομετρικά, απαιτείται να ξεκινήσει η κίνηση οργανωμένων Χαμηλών βαρομετρικών συστημάτων, τα οποία κινούμενα στην περιοχή της Μεσογείου,  από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα επηρεάζουν  και την περιοχή της Κρήτης. Τα συστήματα αυτά είναι ικανά να προκαλέσουν ισχυρές ή και μεγαλύτερης διάρκειας βροχοπτώσεις οι οποίες  μπορούν να δώσουν ελπίδα για την κάλυψη των αναγκών σε διαθέσιμο νερό στο νησί. Στο προσεχές διάστημα δεν υπάρχει δυστυχώς αυτή η τάση σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων.  Αισιόδοξο είναι βέβαια το γεγονός ότι από Δευτέρα 24 Οκτωβρίου επαναλαμβάνεται και πάλι η ενίσχυση του Βορείου ρεύματος στο Αιγαίο δίνοντας και πάλι ελπίδες για λίγες τοπικές βροχές, ιδιαίτερα στα βόρεια της Κρήτης, ενώ και η θερμοκρασία θα επιστρέψει σε λίγο χαμηλότερα και πιο φθινοπωρινά επίπεδα,  μετά την αύξηση των θερμοκρασιών που αναμένεται να σημειωθεί κατά τη διάρκεια του ΣαββατοΚύριακου 22 και 23 Οκτωβρίου.

kairos-3

Μεγαλύτερες ακόμη ελπίδες δίνει η τάση αλλαγής που εμφανίζεται ήδη στα προγνωστικά μοντέλα για τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου όπου η κίνηση ενός καλά οργανωμένου Χαμηλού βαρομετρικού συστήματος από τα Βορειοδυτικά ενδεχομένως θα επηρεάσει και τον καιρό της Κρήτης. Προς το παρόν όμως παραμένει μία τάση και μόνο,  και αυτό που κάνουμε εμείς ως μετεωρολόγοι είναι να το παρακολουθούμε διαρκώς, ενώ ευχή όλων μας είναι να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση αλλαγής με τον καλύτερο τρόπο.

kairos-4

(Επιμέλεια Γραφικών : Γούλας Δημήτριος)

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος, MSc


Σχολίασε το
Στην κορυφή