Αγροτικά

Μες στη βδομάδα η εκταμίευση των υπολοίπων των επιδοτήσεων του 2015 και τα υπόλοιπα εξισωτικής του 2014


Μετά τη διευθέτηση ενός γραφειοκρατικού θέµατος, αυτού της µεταφοράς των χρηµάτων, πιστώθηκε το ποσό των 8.866.875,31 ευρώ, όσα δηλαδή όριζε η απόφαση που δηµοσιεύτηκε πριν δύο εβδοµάδες σε 15.221 αγρότες, για τα υπόλοιπα της εξισωτικής του 2014 η επόμενη εβδομάδα είναι κομβική.

Κατά τα λοιπά, µια σοβαρή σε ποσό και αριθµό παραγωγών πληρωµή αναµένεται, καθώς µέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι αρµόδιοι του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούνται να διευθετήσουν όλα τα υπόλοιπα από τη βασική ενίσχυση, το πρασίνισµα, τις συνδεδεµένες, τους νεαρούς γεωργούς και µέτρα στήριξης της αγοράς (επιχειρησιακά προγράµµατα και ΟΕΦ) του 2015. Σε αντίθετη περίπτωση, σύµφωνα µε τον κοινοτικό κανονισµό, τα αντίστοιχα ποσά χάνονται, αφού δεν επιτρέπεται να µεταφερθούν το επόµενο έτος.

Αναφορικά µε το τσεκ του 2017 (πληρωμή επιδοτήσεων), «τέλη Οκτωβρίου /–πιθανότατα στις 27 του µήνα- θα πιστωθεί το 70% της βασικής ενίσχυσης του 2017 και περί τα µέσα ∆εκεµβρίου µέχρι τέλος του 2016 το υπόλοιπο της βασικής, δηλαδή το 30% και το «πρασίνισµα».

Επί του θέματος θα σας ενημερώσουμε με νέα μας ανακοίνωση.

Το Νοέµβριο οι ενστάσεις για την εξισωτική 2015

Περιµένουµε την απόφαση µεταφοράς των χρηµάτων και σε λίγες µέρες θα πιστωθούν τα σχεδόν 9 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς για τα υπόλοιπα της εξισωτικής του 2014. Έχει, ήδη, υπολογιστεί τί αντιστοιχεί στον κάθε δικαιούχο παραγωγό. Είναι τεχνικό το θέµα, για να πάνε τα χρήµατα στους λογαριασµούς τους. Αυτό υποστήριξε αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Κέντρος. Το θέµα εκκρεµεί επί µακρόν και παρόµοιες δεσµεύσεις, από την ηγεσία του υπουργείου δεν τηρήθηκαν κατά το παρελθόν.

Ας ελπίσουμε πως αυτή τη φορά θα υπάρξει συνέπεια επί των δεσμεύσεων. Φαίνεται πως οι πιέσεις των Αγροτών και των Φορέων τους μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.

Σχετικά µε την εξισωτική του 2015 οι πληρωµές στους δικαιούχους πρόκειται να γίνουν εντός του Νοεµβρίου.

                     

     ΕΑΣ Ιεράπετρας

     Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών Ιεράπετρας


Σχολίασε το
Στην κορυφή