Ελλάδα

Με… μεταβίβαση ακινήτων στο Δημόσιο η εξόφληση του φόρου κληρονομιάς


Την εξόφληση του φόρου κληρονομιάς με…ακίνητο θα δέχεται η εφορία. Λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκρηκτική αύξηση στις αποποιήσεις κληρονομιών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ότι είναι θέμα χρόνου η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκχωρούν ακίνητο στο Δημόσιο, για να καλύπτουν την φορολογική υποχρέωση που απορρέει από τον φόρο κληρονομιάς.

Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει από το 2014, εντούτοις δεν έχει ενεργοποιηθεί γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη διαδικασία.

 Ο κ. Αλεξιάδης απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό να με μεριμνήσει ώστε «να μην θρέψουμε ένα νέα κίνημα ?δεν κληρονομώ? αφού τα στοιχεία δείχνουν αποποίηση κληρονομιαίων ακινήτων σε περισσότερες από 45.600 υποθέσεις το 2015. Υπάρχουν ζητήματα, ανέφερε ο υπουργός, σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, διευκρινίζοντας ότι και αυτές οι εκκρεμότητες θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση.

Η απόφαση 
Σύμφωνα με την απόφαση που διαμορφώνουν το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται…

Στην απόφαση θα καθορίζεται η διαδικασία εξόφλησης του φόρου, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος και να συγκεντρώσει ο αρμόδιος Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. παραλαβής της αίτησης, καθώς και το όργανο στο οποίο θα αποσταλεί ο φάκελος της υπόθεσης, συμπληρωμένος καταλλήλως, προκειμένου να αποφασίσει για την αποδοχή του αιτήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ακίνητα που θα εκχωρηθούν στο Δημόσιο ορισμένα θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και άλλα θα μπαίνουν στις κληρώσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρξει και πρόβλεψη έτσι ώστε αν για παράδειγμα η οφειλή είναι 30.000 και το προς παραχώρηση ακίνητο έχει αξία 50.000 ευρώ ο φορολογούμενος να μη χάνει τη διαφορά των 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις περιπτώσεις αυτές εξετάζεται να δημιουργείται ένας πιστωτικό υπόλοιπο το οποίο θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές του φορολογούμενου σε ακίνητα.

Αποποιήσεις << Τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας δείχνουν μεγάλη αύξηση στις αποποιήσεις κληρονομιών τα τελευταία χρόνια καθώς οι φόροι και τα χρέη καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή κληρονομιάς για δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επιλέγουν να μην κάνουν αποδοχή κληρονομιών προκειμένου να μην κληρονομήσουν χρέη των συγγενών τους, αλλά και επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την οποία δεν μπορούν και να πουλήσουν εύκολα.

Συνολικά, οι αποποιήσεις κληρονομιών, με βάση τα στοιχεία από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, ανήλθαν το 2015 σε 45.627 από 29.200 που ήταν το 2013. Δηλαδή κατέγραψαν αύξηση κατά 55% ενώ το 2014 είχαν διαμορφωθεί στις 41.386. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεγαλύτερο Ειρηνοδικείο της χώρας, το Ειρηνοδικείο Αθηνών, οι αποποιήσεις κληρονομιάς το 2015 ανήλθαν σε 9.566, από 6.079 που ήταν το 2013 (αύξηση 57,4%).

Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 3.298, το 2014 ανήλθαν σε 4.465 και το 2015 έφτασαν τις 5.068. Στο Ειρηνοδικείο Πειραιά, το 2013 οι αποποιήσεις κληρονομιών ήταν 1509, το 2014 ήταν 1539, και το 2015 ανήλθαν σε 1.692.


Σχολίασε το
Στην κορυφή