Ελλάδα

Οι μισοί συνταξιούχοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας


Καταδεικτικά της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τα στοιχεία που έδωσε νωρίτερα στη δημοσιότητα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Πιο συγκεκριμένα:

– Έξι στους 10 συνταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44.8% των συνταξιούχων κάτω από το όριο σχετικής  φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσό των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί -σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή- το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

– Το 52% των νοικοκυριών στη χώρα, λόγω της  υψηλής ανεργίας και της φτώχειας που προκαλούν τα μνημόνια, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένων μελών τους.

– Από 20% έως και άνω του 50% μειώθηκαν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων μέσα από 13 συνεχείς ειδικές ή άλλες πρόσθετες εισφορές-περικοπές που επιβλήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία  χρόνια.

Παρόλο που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τις 13 μνημονικές περικοπές τα  ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα τα οποία για εφέτος θα κινηθούν  κοντά στα 4 δισ. ευρώ, συνολικά. «Το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχων συνεχίζεται», τονίζει ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων  Νίκος Χατζόπουλος. «Η κυβέρνηση-όπως και οι προηγούμενες – μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται».


Σχολίασε το
Στην κορυφή