Κόσμος

Μόνιμο ιμάμη στην Αγιά Σοφιά διόρισε η Τουρκία


Τoν διορισμό ενός μόνιμου ιμάμη στην Αγία Σοφία ανακοίνωσαν στην Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Το δημοσίευμα σημειώνει πως ενώ υπήρχε θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα για την Αγία Σοφία από το 1935 όπου έγινε μουσείο, επίσημα αυτή η θέση παρέμενε κενή.

Σύμφωνα με απόφαση της μουφτείας της περιοχής Φάτιχ και της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων όπου εντάσσεται και η Αγία Σοφία, ο νέος μόνιμος ιμάμης θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προσευχές της ημέρας. Εντός του μουσείου δεν επιτρέπεται καμία προσευχή. Μέχρι τώρα, η προσευχή των μουσουλμάνων ακούγονταν δυο φορές την ημέρα από την Αγία Σοφία και οι μουσουλμάνοι προσεύχονταν και θα προσεύχονται στον χώρο που βρίσκεται έξω από τον ναό, σε κτίριο που έχει χτίσει ο Μουράτ ο Α’.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης «τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας θα ακούγεται η φωνή του ιμάμη πέντε φορές την ημέρα ενώ μέχρι τώρα αυτό γινόταν δυο φορές».   Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο είχε απαγγελθεί το Κοράνι για πρώτη φορά μέσα από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς.  Το πρωί του Σαββάτου μουεζίνης μέσα από τον χώρο της Αγίας Σοφίας, απήγγειλε το «αζάν», τη μουσουλμανική ψαλμωδία για κάλεσμα της προσευχής προς τους μουσουλμάνους σε ζωντανή μετάδοση από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Diyanet.

Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο μετά από 85 χρόνια, από τότε δηλαδή που ο χώρος αυτός είχε μετατραπεί σε μουσείο με εντολή του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Κεμάλ Ατατούρκ.

Με πληροφορίες από τον Ελεύθερο Τύπο/ eleftherostypos.gr


Σχολίασε το
Στην κορυφή