Αγροτικά

Ο νέος πρόεδρος του Eνιαίου Αγροτικού Συλλόγου συστήνεται και παρουσιάζει τους στόχους από εδώ και πέρα

Αριστερά ο ταμίας του Συλλόγου, κ. Χριστάκης, δεξιά ο πρόεδρος κ. Μιχαλάκης

O νέος πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μανώλης Μιχαλάκης συστήνεται στο Ράδιο Λασίθι και μαζί με τον νέο Ταμία, Μανώλη Χριστάκη, έδωσαν μια πρώτη εικόνα για τους στόχους του Συλλόγου από εδώ και πέρα.

Ο κ. Μιχαλάκης ο οποίος ο μοναδικός ο οποίος συμμετείχε ως μέλος και στο προηγούμενο ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου, είναι 61 ετών, έχει καταγωγή από τις Μάλες και τους Μύθους, ζει και εργάζεται στην Ιεράπετρα, έχει τελειώσει εξατάξιο γυμνάσιο και έχει φοιτήσει σε σχολή λογιστών και όπως είπε με τις λίγες γνώσεις του θα προσπαθήσει για το καλύτερο απέναντι στα αγροτικά προβλήματα της περιοχής. Καλλιεργεί κυρίως ντομάτες και λίγα αγγούρια και ντοματίνια τα οποία όπως είπε έχουν ζήτηση στις λαϊκές, στις οποίες έχει εμπειρία εδώ και 27 χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε πως ήταν προετοιμασμένος για τη συμμετοχή του ξανά στο Σύλλογο και πως η δουλειά του στις λαϊκές δεν θα είναι πρόβλημα αφού το είχε υπολογίσει εξαρχής και θα είναι παρών στην Ιεράπετρα για ό,τι χρειαστεί.

Την επόμενη Δευτέρα θα γίνει η παράδοση από τους παλιούς στους καινούριους στον Αγροτικό Σύλλογο και όπως τόνισε ο κ. Μιχαλάκης η προσπάθεια που έγινε ήταν πολύ μεγάλη, όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, παράτησαν τις δουλειές τους και δεν θα πρέπει να κατακρίνονται. Για τη μικρή συμμετοχή των αγροτών τόσο στο σύλλογο όσο και στις εκλογές ανέφερε πως κι αυτό είναι ένα σύμπτωμα της κρίσης αφού ο κόσμος δεν έχει πλέον αντοχές να ασχοληθεί με πράγματα πέρα από την επιβίωσή του, τόνισε όμως πως πλέον θα γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μπει κόσμος στο Σύλλογο και ο ίδιος θέλησε να περάσει το μήνυμα πως θα πάει ο ίδιος στα σπίτια αγροτών για να τους πείσει αφού δεν έρχονται από μόνοι τους.

eniaios-agrotikos-sillogos-ierapetras-1-1

Όπως ανέφερε μεγάλο ζητούμενο για την περιοχή είναι να γίνει μια σωστή διαφήμιση των προϊόντων της περιοχής αλλά και όλης της Κρήτης αφού όπως λέει εδώ και χρόνια έχει φανεί πως τα κρητικά προϊόντα όλων των ειδών δέχονται επίθεση, φαινόμενο που έχει ενταθεί τα χρόνια της κρίσης αφού ο αγώνας για επιβίωση είναι μεγαλύτερος. Στην Αθήνα όπως λέει χαρακτηριστικά τα θερμοκηπιακά προϊόντα της Κρήτης έχουν την κακή φήμη ότι είναι χειρότερα από αντίστοιχα της Πελοποννήσου και αυτό θα είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Απ’ την άλλη, όπως τόνισε ο κ. Μιχαλάκης θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι ο κουμπαράς όλων έχει αδειάσει και θα πρέπει το κράτος να βρει τρόπους να στηρίξει τα εισοδήματα για να μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει, αφού πλέον εκτός από τα χρήματα λείπει και το κουράγιο. Στην Αθήνα όπως τόνισε οι εικόνες που βλέπει στις λαϊκές δείχνουν το σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα, με ανθρώπους που αγοράζουν μια ντομάτα και να ρωτάνε πως θα τη διατηρήσουν!

Απ’ την πλευρά του ο 48χρονος Ταμίας του Συλλόγου Μ. Χριστάκης τόνισε πως και η δική του εμπειρία από τις λαϊκές αγορές του έχει δείξει και την φτώχια που υπάρχει στον κόσμο αλλά την μεγάλη αξία των κρητικών προϊόντων που δίνει την αυτοπεποίθηση για να συνεχίζει να παράγει και να διεκδικεί το καλύτερο. Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει μια μεγάλη στασιμότητα για πάρα πολλά χρόνια στην αγροτική πολιτική σε κεντρικό επίπεδο και πλέον η μόνη λύση είναι να ενωθεί ο κόσμος και οι παραγωγοί και να μπορέσουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα τόσο στις διεκδικήσεις από το κράτος όσο και καλύτερες τιμές στα προϊόντα όλων.

Στόχοι του Συλλόγου από εδώ και πέρα θα είναι να γίνει μια επικαιροποίηση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, όπως τα φορολογικά, η εμπορία, εξαγωγή και τυποποίηση.

Επίσης θα γίνει προσπάθεια και πίεση προς το κράτος να ξεκινήσουν έλεγχοι στις εισαγωγές φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και όλων των προϊόντων που φτάνουν στα ράφια των εμπόρων για να φανεί τελικά τι πραγματικά αγοράζει ο αγρότης και αν ανταποκρίνεται σε αυτά που φαίνονται στις ετικέτες των προϊόντων. Προσπάθεια θα γίνει επίσης για συνεργασία με όλους τους αγροτικούς συλλόγους και φορείς της χώρας με στόχο τη συλλογική διεκδίκηση.

Τέλος, θα ξεκινήσουν προσπάθειες να γίνει μια σύσκεψη στην Ιεράπετρα με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και του Περιφερειάρχη Κρήτης για να τεθούν από πρώτο χέρι και σε κλίμα συνεννόησης όλα τα προβλήματα, αφού όπως τόνισε ο κ. Μιχαλάκης δεν συμφωνεί πάντα με ακραίες συμπεριφορές και διεκδικήσεις και δεν του άρεσαν οι εικόνες με τα περσινά επεισόδια που έγιναν με αγρότες στο Σύνταγμα.

Στην εκπομπή της Ελένης Παπαδοπούλου έκανε παρέμβαση και ο πρόεδρος της Αγροτικής Επιτροπής του Δήμου κ. Βρυγιωνάκης όπου μίλησε για την προσπάθεια για πιστοποίηση ΠΟΠ στο ελαιόλαδο της Ιεράπετρας που θα συζητηθεί σήμερα, Τετάρτη,καλώντας τον οποιονδήποτε να παρευρεθεί για να ακούσει και να καταθέσει απόψεις.

Ακούστε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν:

Μέρος 1ο

 

Μέρος 2ο


Σχολίασε το
Στην κορυφή