Κρήτη

Παραγωγή οξυγόνου για οικονομία και αυτονομία στα Νοσοκομεία της Κρήτης σχεδιάζει η 7η ΥΠΕ

Στην παραγωγή υγρού οξυγόνου για τα Νοσοκομεία της Κρήτης, προσανατολίζεται η 7η Υγειονομική Περιφέρεια. Όπως τόνισε σε συνέντευξή της, στην ΕΡΤ Χανίων, η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένη Γιακουμάκη, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα δημιουργήσει καθεστώς αυτονομίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα του νησιού και ταυτόχρονα θα εξοικονομηθούν πόροι, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν σε δομές που έχουν ανάγκες. «Είναι μια πονεμένη ιστορία, η ιστορία με το οξυγόνο στα νοσοκομεία» είπε η κ. Γιακουμάκη και πρόσθεσε ότι, το κόστος του στην Ελλάδα είναι, απίστευτα, υψηλό. Είχε φτάσει να πωλείται προς 1,05 ευρώ το λίτρο! Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με την κ. Γιακουμάκη και μετά τις πληροφορίες για αυτονόμηση των νοσοκομείων, η τιμή έχει μειωθεί. Η υποδιοικήτρια ανέφερε το παράδειγμα του νοσοκομείου Χανίων, όπου το υγρό οξυγόνο αγοράζεται, πλέον προς 70 λεπτά το λίτρο κι αυτό σημαίνει ετήσια δαπάνη ύψους 250.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την παραγωγή της μονάδας παραγωγής υπολογίζεται στις 170.000 χιλιάδες που σημαίνει ότι το κόστος θα αποσβεστεί το πολύ σε ένα χρόνο.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην αυτονομία των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με την κ. Γιακουμάκη, το νοσοκομεία πέφτουν συχνά θύματα, ακόμη και εκβιασμών, από τους προμηθευτές οξυγόνου προκειμένου να εισπράξουν ποσά που τους οφείλονται.

Στην Καλαμάτα έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή υγρού οξυγόνου με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόνισε η κ. Γιακουμάκη, ενώ στην Κρήτη έχει συσταθεί ειδική επιστημονική επιτροπή, η οποία εκπονεί μελέτη για τη σκοπιμότητα του έργου. Σε πρώτη φάση η παραγωγή υγρού οξυγόνου θα εφαρμοστεί πιλοτικά στα νοσοκομεία Χανίων, Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ. Σε επόμενη φάση θα αποφασιστεί αν θα γίνουν περισσότερες γραμμές παραγωγής ή αν τα κεντρικά Νοσοκομεία θα προμηθεύουν τα υπόλοιπα του νησιού.

Σχολίασε το
Στην κορυφή