Λασίθι

Πετράκη: Στόχος η ενσωμάτωση προσφύγων χωρίς επιβάρυνση κοινωνίας-οικονομίας – Πως βρέθηκαν τα διαμερίσματα στην Αθήνα

Για τον προτεινόμενο σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για να υπάρχει ένας οργανωμένος τρόπος υποδοχής των προσφύγων στο Λασίθι και όλη την Κρήτη συζήτησαν χθες στη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Κρήτης.

Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως δεν είναι δυνατό ο κάθε Δήμος της Κρήτης να αναλάβει ξεχωριστά την οργάνωση και διαχείριση της φιλοξενίας και στόχος είναι να υπάρξει μια ομαλή ενσωμάτωση των 2.000 προσφύγων στην Κρήτη, χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις και συνέπειες στην κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης.

Αυτό που προτείνεται λοιπόν προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης εκ μέρους των Δήμων και της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου είναι μια λύση στα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων. 

Εκεί μια αναπτυξιακή εταιρία ανέλαβε το όλο εγχείρημα, σε συνεννόηση και χρηματοδοτούμενη από  την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όπως τόνισε η κ. Πετράκη στην Κρήτη υπάρχουν δύο Παγκρήτιοι φορείς που θα μπορούσαν να στηρίξουν το εγχείρημα (Αναπτυξιακή Κρήτης,  ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Κρήτης), και αυτά θα συζητηθούν μεταξύ όλων των Δημάρχων της Κρήτης για να φανούν οι δυνατότητες ή αν απαιτείται η δημιουργία κάποιου νέου φορέα.

Ο φορέας αυτός θα εκτελεί τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, της Περιφέρειας και των Δήμων και δεν θα έχει καθοριστικό χαρακτήρα σε ότι αφορά τις αποφάσεις, οπότε η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χάνει το χαρακτήρα και το ρόλου της, τόνισε η κ. Πετράκη.

H χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία θα γίνει μέχρι το τέλος του 2017 και όπως ανέφερε η κ. Πετράκη, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μουζάλας τους είχε ενημερώσει πως πιθανόν να δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από εκεί και πέρα.

Πως έγινε η διαχείριση στο Δήμο της Αθήνας

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε. προέβη σε συμβασιοποίηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έλαβε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου «Provision of accommodation and services support to RS people of concern in the Municipality of Athens». Το έργο αφορά τη στέγαση αιτούντων άσυλο (Asylum seekers) και υποψήφιων για μετεγκατάσταση από τη χώρα (Relocation scheme) σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής – Αναπτυξιακή Ανώνυμος Εταιρεία Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνει την κάλυψη 1.200 θέσεων στέγασης μισθώνοντας 200 διαμερίσματα για το 2016.

Ειδικότερα :
Προβλέπονται έως 6 ωφελούμενοι ανά διαμέρισμα οι οποίοι θα εναλλάσσονται ανά 3 μήνες.

Tα διαμερίσματα προς ενοικίαση θα πρέπει έχουν έκταση τουλάχιστον 60 τετραγωνικά μέτρα και να διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά προς ενοικίαση (π.χ. ενεργειακό πιστοποιητικό). Η μίσθωση θα δηλώνεται στο TAXISNET.

Το πρόγραμμα θα μισθώνει κατά κανόνα ένα διαμέρισμα ανά πολυκατοικία.

Το μισθωτήριο συμβόλαιο θα γίνει από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων με διάρκεια έως 31/12/2016 και με δυνατότητα παράτασης ενός έτους ακόμα.

Το μίσθωμα ορίζεται σε αναλογία με τα τετραγωνικά μέτρα αλλά και με την κατάσταση του διαμερίσματος, λαμβάνοντας υπόψη και παραμέτρους όπως η περιοχή ή ο όροφος με ανώτατο όριο τα €400/μήνα.

Τα ενοίκια προπληρώνονται έως το τέλος του 2016.

Σε περίπτωση μεσιτικού γραφείου η αμοιβή που δίνεται ανέρχεται σε ένα μίσθωμα.

Έχει προϋπολογιστεί ποσό για τυχόν επισκευές, διορθώσεις του διαμερίσματος καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης.

Προβλέπεται πλήρης αποκατάσταση τυχόν ζημιών κατά την παράδοση των διαμερισμάτων στους ιδιοκτήτες.

Οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων πληρώνονται από την Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε.

Τα 200 διαμερίσματα θα εξοπλιστούν με έπιπλα (κρεβάτια, τραπέζι, καρέκλες), οικοσκευή και λευκές συσκευές.

Στις ήδη επιπλωμένες κατοικίες θα καταγράφονται τα υπάρχοντα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές για να επιστραφούν στον ιδιοκτήτη κατά τη λήξη της μίσθωσης.

Τα διαμερίσματα θα αναζητηθούν τόσο στα όρια του Δήμου της Αθήνας όσο και στους όμορους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Ζωγράφου και Αγίου Δημητρίου, με τους οποίους υπάρχει συνεργασία για το θέμα της προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων

Προβλέπονται άτομα που θα επιβλέπουν καθημερινά τις συνθήκες διαβίωσης των ωφελουμένων και την καλή κατάσταση των διαμερισμάτων. Σε κάθε περίπτωση ορίζεται υπεύθυνος ελεγκτής από την Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε. με τον οποίο κάθε εκμισθωτής μπορεί να επικοινωνεί ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε ζήτημα.

Θα τεθεί σε ισχύ Κανονισμός Διαμερίσματος, στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς των ωφελουμένων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπόλοιπους διαμένοντες στην πολυκατοικία. Την τήρηση αυτών των κανόνων σχετικά με τις υποχρεώσεις των ωφελουμένων κατά την διάρκεια της παραμονής τους θα ελέγχουν καθημερινά τα αρμόδια στελέχη της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε. Όποιος δε συμμορφώνεται θα απομακρύνεται από το διαμέρισμα, βάσει των όρων λειτουργίας του ανωτέρω Κανονισμού Διαμερίσματος.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βάσει των διεθνών προδιαγραφών και εμπειρίας της, επιλέγει και προωθεί τους ωφελούμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις (νομικές, υγειονομικές κλπ.) για ένταξη στο πρόγραμμα.

 

Σχολίασε το
Στην κορυφή