Ιεράπετρα

Στη Βουλή η συζήτηση για την πυρκαγιά της Ιεράπετρας

Eπίκαιρη ερώτηση για συζήτηση στη Βουλή κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ, Μανόλη Συντυχάκη, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Δήμο Ιεράπετρας. Η επίκαιρη ερώτηση πρόκειται να συζητηθεί τη Δευτέρα 9 Μάη, ώρα 5 μμ.


Διαβάστε αναλυτικά: 

Θέμα: Μέτρα αποζημίωσης αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που προκλήθηκε 21/4/2016 στις περιοχές Ανατολή και Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας Ε.Π. Λασιθίου Κρήτης.

Στις 21/4/2016 και σε συνθήκες ισχυρότατων ανέμων, ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Ανατολή και Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας, αφήνοντας πίσω της ανυπολόγιστες καταστροφές σε χιλιάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ελαιοδέντρων που αποτελούν και τη βασική αγροτική ενασχόληση των κατοίκων, σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, ζώα (πρόβατα, κουνέλια, κ.λ.π.), αγροικίες, μηχανήματα, δίκτυα άρδευσης χιλιάδων μέτρων που δεν επιτρέπουν την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν, κλπ. Το γεγονός ότι στις πλαγιές έχουν καεί εντελώς τα δέντρα ελλοχεύει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής σε περίπτωση βροχής.

Από τα παραπάνω, προκύπτει η ανάγκη άμεσης κρατικής παρέμβασης προκειμένου να κηρυχτεί η περιοχή ως πυρόπληκτη, να καταγραφούν οι ζημιές χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της φυτικής – ζωικής παραγωγής και του κεφαλαίου, να επιχορηγηθεί ο Δήμος Ιεράπετρα με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης και να δρομολογηθούν τεχνικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία αγροτικών υποδομών κατοικιών από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Το εύρος της καταστροφής και μάλιστα σε περίοδο συγκομιδής, επιβάλλει μέτρα οικονομικής διευκόλυνσης προς τους πληγέντες, με αναστολή πληρωμής τραπεζικών δανείων για τα επόμενα 5 χρόνια, χορήγηση άτοκων δανείων (καλλιεργητικά – επισκευαστικά) 10ετούς διάρκειας και απαλλαγή φορολογίας και δημοτικών τελών έως το 2020.

Η ανυπολόγιστης σημασίας καταστροφές έρχονται να προστεθούν στα χίλια άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής και φορομπηχτικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της νέας ΚΑΠ. Πρόκειται για πολιτική που πετσοκόβει επιδοτήσεις, συρρικνώνει το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα, αφήνει ασύδοτους μεγαλέμπορους και μεγαλοεξαγωγείς, οι οποίοι καθορίζουν εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής και απαιτούν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα αποζημίωσης, άλλων οικονομικών διευκολύνσεων των πληγέντων αγροτών και αποκατάστασης καλλιεργειών και υποδομών από την πυρκαγιά που προκλήθηκε 21/4/2016 στις περιοχές Ανατολή και Μύρτο του Δήμου Ιεράπετρας Ε.Π. Λασιθίου Κρήτης, προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση;

Ο βουλευτής
Μανώλης Συντυχάκης

 

Σχολίασε το
Στην κορυφή