Κρήτη

Στις αρχές του 2017 η φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη

Παρουσία του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λε Κλερκ, συνεδρίασε χθες η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη.
Στη συνάντηση εκτός των δημάρχων μετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδακης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Κώστας Λαγουδάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ ανέφερε ότι φιλοδοξούν το πρόγραμμα φιλοξενίας για την Κρήτη να ξεκινήσει στις αρχές του 2017.

Επίσης, επεσήμανε ότι το θα ήταν καλύτερο για το 2016 οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία.
Ακόμη τόνισε ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορούν να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες των εμπλεκόμενων δήμων, ώστε να βρεθούν οι χώροι. για τη φιλοξενία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Λεκρερκ, η Ύπατη Αρμοστεία φιλοξενεί μέχρι σήμερα στη χώρα 13.434 άτομα από τα οποία: 7700 σε διαμερίσματα,3600 σε ξενοδοχεία,400 σε ανάδοχες οικογένειες και 600 σε ξενώνες ανηλίκων.

Κατά τη συνάντηση αναλύθηκαν, επίσης, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνει η εγκατάσταση των προσφύγων στην Κρήτη όπως τα διαμερίσματα που θα στεγασθούν να είναι 60-90 τετραγωνικά ,το ενοίκιο ότι θα διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, με ανώτατη τιμή τα 400 ευρώ, ότι θα παρακολουθούνται από κοινωνικούς λειτουργούς κ.α.
Στη διάρκεια της συζήτησης οι δήμαρχοι έθεσαν μια σειρά ερωτημάτων αλλά και προβληματισμών προς τους εκπροσώπους της Υπάτης Αρμοστίας και του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής που είχαν να κάνουν με διαδικαστικά αλλά και πρακτικά ζητήματα για τη φιλοξενία των προσφύγων. Μεταξύ άλλων τέθηκαν η χρονική κάλυψη του προγράμματος, η οποία είναι διασφαλισμένη για όλο το 2017 και αν αυτό συνεχισθεί το 2018, ο φορέας διαχείρισης των χρημάτων, η ομοιογένεια των προσφύγων – μεταναστών κ.α.

Τέλος, συμφωνήθηκε να συνεδριάσει, το επόμενο διάστημα, το συντονιστικό των δημάρχων μαζί με τον περιφερειάρχη ώστε να εξετάσουν θέματα που προέκυψαν από τη σημερινή σύσκεψη ενώ αναμένεται να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα.

Σχολίασε το
Στην κορυφή