Κόσμος

Στους 339 οι νεκροί στην Αϊτή του κυκλώνα Μάθιου που πλησιάζει τις ΗΠΑ

Τους χειρότερους φόβους των διεθνών οργανώσεων αρωγής για την Αϊτή επιβεβαιώνει ο μέχρι τώρα απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου, με τους νεκρούς να βρίσκονται πλέον στους 339 καθώς τα συνεργεία διάσωσης έχουν αρχίσει να αποκτούν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Την ίδια στιγμή, το σύστημα κακοκαιρίας αγγίζει τη Φλόριντα των ΗΠΑ, με δύο πολιτείες να έχουν ήδη κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 3 εκατομμύρια κατοίκους των παράκτιων περιοχών να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

H εικόνα των ανέμων στην περιοχή (απεικόνιση βάσει των τελευταίων διαθέσιμων μετεωρολογικών στοιχείων):

Τη νύχτα προς Παρασκευή (ώρα Μαϊάμι, πρωί ώρα Αθήνας), οι παρυφές του κυκλώνα άγγιζαν την Φλόριντα των ΗΠΑ, με ειδικά το Μαϊάμι να έχει προετοιμαστεί για σφοδρό χτύπημα. Ο κυκλώνας παραμένει στην κατηγορία 4 και οι ταχύτητες ανέμων που φέρνει βρίσκονται στα 215 χλμ/ώρα.

Ενδιάμεσα, ο κυκλώνας πέρασε από τις Μπαχάμες, όπου ακόμη η εικόνα των ζημιών είναι θολή.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων ανέφερε πως τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (01:00 τοπική) καταγράφονταν «συνεχείς άνεμοι ισχύος τροπικής καταιγίδας» στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, ταχύτητας 209 χλμ/ώρα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη κηρυχθεί Φλόριντα και Νότια Καρολίνα. Το σύστημα κακοκαιρίας προβλέπεται τα επόμενα 24ωρα να κινηθεί βόρεια κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ μέχρι να αρχίσει να αποδυναμένεται μεταξύ Νότιας και Βόρειας Καρολίνας το βράδυ του Σαββάτου (τοπική).

Σχολίασε το
Στην κορυφή