Ενημερωτική ημερίδα για την Αγροδιατροφική Σύµπραξη της Περιφέρειας Κρήτης και τα σήµατα «κρήτη», «κρητική κουζίνα» & «κρητικό µπακάλικο» έγινε χθες στην Ιεράπετρα με την παρουσία και ομιλίες από τον Αλέξανδρο Στεφανάκη, Πρόεδρο ΓΕΩΤΕΕ, Παραρτήματος Κρήτης και Αντιπρόεδρο ΔΣ Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης, την Βίκυ Νταγιαντά από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και τον Λοΐζο Κόλλια, Πρόεδρος Α.Σ. «Το Νησί και μέλος του Δ.Σ της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης.
Μέχρι τώρα όπως είπε ο κ. Κόλλιας μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη έχει 90 πιστοποιημένα μέλη και 600 πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα, και στην ημερίδα που έγιναν πέρα από τις ομιλίες έγιναν και ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους συμμετέχοντες τις οποίες ζήτησε να λάβει και γραπτώς η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, για να τις επεξεργαστεί.
Η πιστοποίηση όπως είπε ο κ. Κόλλιας, είναι το πρώτο βήμα για όποιον θέλει να πάρουν στα σοβαρά τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες αγοραστές στο εξωτερικό και από εκεί και πέρα μετά την πιστοποίηση, ανοίγει ο δρόμος για να ταξιδέψουν τα προϊόντα σε εκθέσεις στο εξωτερικό, κάτι που μπορέι να ευνοήσει πολύ εξαγωγικούς τομείς όπως τον θερμοκηπιακό στην Ιεράπετρα.
Ο Μάνος Καλύβας, μέλος της Αγροτικής Επιτροπής του Δήμου Ιεράπετρας, βρέθηκε στην ημερίδα και όπως είπε φάνηκε πως η Αγροδιατροφική Σύμπραξη αποφάσισε να ασχοληθεί περισσότερο με την θερμοκηπιακή Ιεράπετρα η οποία διαχρονικά ήταν περισσότερο προηγμένη στον εξαγωγικό τομέα και μπορεί να στηρίξει την πρωτοβουλία της Περιφέρειας, κάτι που δεν γινόταν στο παρελθόν.
Ο ίδιος όπως είπε προσωπικά δεν πείστικε για την αξία του σήματος σε σχέση με την αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας, αφού το να παρουσιαστούν τα πιστοποιημένα κηπευτικά απλά σε μια έκθεση στο εξωτερικό, χωρίς να υπάρχουν από πίσω δίκτυα διανομής δεν επαρκεί, αντίθετα με προίόντα τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν και να συσκευαστούν, όπως το απάκι, τυριά κλπ., τα οποία ευνοούνται περισσότερο.
Είναι πάντως θετικό, όπως είπε ότι αυτή τη φορά φαίνεται να υπάρχει διάθεση ώστε να προσαρμοστεί η Αγροδιατροφική Σύμπραξη στην παραγωγή της Ιεράπετρας, ενώ θετικό είναι επίσης το ότι μειώθηκε και το κόστος εγγραφής από τις 3.000 στα 1.000 ευρώ.