Ιεράπετρα

Συνέντευξη τύπου και εκδηλώσεις κάτω από την Aρχαία Mινωική Eλιά του Καβουσίου για το ντοκιμαντέρ της Ε. Βλάσση


Σε συνέντευξη τύπου και  εκδηλώσεις που θα γίνουν κάτω από «την Αρχαιότερη Μινωική Ελιά του κόσμου, στον Αζοριά Καβουσίου» καλεί η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Ελένη Βλάσση, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καβουσίου Ιωάννης Ρεμεδιάκης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καβουσίου, με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ με θέμα την Αρχαία Ελιά που πρόκειται να σκηνοθετήσει η κ. Βλάσση.

Η συνέντευξη θα γίνει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί.elia

“ΕΛΑΙΑΣ ΔΡΟΜΟΙ”

Η ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΖΟΡΙΑ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ

 

“Eίθε τούτη η Ελιά, η Βασίλισσα ανάμεσα στις Πριγκήπισσες  αρχαίες ελιές και στο αρχαίο κυπαρισσόδασος του «Μινωικού Άλσους Ειρήνης» , που  η σεμνή και μεγαλόπρεπη παρουσία της  είναι δεμένη με τους μύθους και  τις παραδόσεις μας, που ευλόγησε και έθρεψε  στρατιές ξωμάχων κι ανθρώπων του μόχθου , η  σεβαστή και αγαπημένη αειθαλής γερόντισσά μας , να συνεχίσει να διανύει ακατάπαυστα  τους αιώνες  του μέλλοντος  και να στέλνει σ όλο τον πλανήτη δονήσεις  ειρήνης, αδελφοσύνης , ενότητας και συνεργασίας  των λαών”.

Γιάννης Ρεμεδιάκης

Και την ελιά του Αζοριά σαν ήτανε πουλάδα

Κ’είχε τρεις κλώνους νέικους , στημονερούς, μπρατσάτους

Κ’ανθρώπους  κοντοστίβαρους  κοκκινερά  ντυμένους

Που κέντρια κόβγαν από κεια τα χέρια τα κρατούσαν

Και με μαχαίρια χάλκινα κέντριζαν αργουλίδες

 

Κόρη θεών, μάνα, τροφός ανθρώπων ξακουσμένη

Η πρώτη ελιά της Αθηνάς, για τους ανθρώπους δώρο

Μανώλης Πηγιάκης

 

Την πιο σεβάσμια γιαγιά των ελαιώνων

Και καύχημα του Καβουσίου έχεις κοντά σου

Η καυκαρίδα της κατοικητήριο αιώνων

Πέντε  χιλιάδων χρόνων για φαντάσου

Γιάννης ΓαΪτανάκης

Το Ιερό Άλσος Καβουσίου με τον αρχαίο ελαιώνα και την αρχαιότερη μινωική ελιά, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους Αζοριά, Κάστρο, Βρόντος που το περιβάλουν, τα βυζαντινά εξωκλήσια, τα φαράγγια Μέσωνα και Χαυγά, το δίκτυο μονοπατιών, είναι το θέμα του νέου ντοκιμαντέρ της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Το ντοκιμαντέρ θα επικεντρωθεί στο διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς που από τα μινωικά χρόνια μέχρι και σήμερα, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, θρησκευτική, κοινωνική, πολιτιστική αλλά ακόμη και στην πολιτική ζωή των λαών που στο διάβα του χρόνου έζησαν στην περιοχή. Στο Καβούσι άνθισε  ο πολιτισμός της ελιάς και μεταφέρθηκε σε όλες τις Χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Το πιο σημαντικό όλων όμως, είναι η ελιά, ως σύμβολο παγκόσμιας ειρήνης.

Το Καβούσι θεωρείται από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης μιας και κατοικείται από τη νεολιθική εποχή διατρέχοντας αδιάλειπτα τους αιώνες μέχρι τις μέρες μας. Το αρχαιολογικό ενδιαφέρον ξεκίνησε από το 1900 με την πρώτη γυναίκα διευθύντρια ανασκαφών στον κόσμο, την Harriet Boyd που ξεκίνησε από το Καβούσι. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίστηκαν συστηματικά  από το  1978 όταν συστήθηκε το Ερευνητικό Πρόγραμμα, με σκοπό την συγκέντρωση πληροφοριών για τους οικισμούς στο Καβούσι.

Το Καβούσι θεωρήθηκε εξ’ αρχής σαν ένα είδος οικισμού – μοντέλου για την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς γεφυρώνει την περίοδο που μεσολαβεί από την εξαφάνιση του Μινωικού πολιτισμού έως την εμφάνιση του ελληνικού πολιτισμού, στο αποφασιστικό αλλά αρκετά υποτιμημένο μεσοδιάστημα της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου.  

Η αρχαία μινωική ελιά του Καβουσίου είναι ένα από μνημειακά ελαιόδεντρα που υπάρχουν στην Κρήτη και αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Βρίσκεται νότια του χωριού στη περιοχή “Aζοριά”  στο κέντρο ενός αρχαίου ελαιώνα μαζί με άλλες ελιές, σε υψόμετρο 252 μέτρα.

To ελαιόδεντρο έχει ανακηρυχθεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης  ως «μνημειακό» λόγω των μεγάλων διαστάσεων του κορμού του και λόγω της θέσεως του κοντά στους αρχαίους οικισμούς «Βρόντος», «Ακρόπολη Αζοριά», «Πλάι του Κάστρου».

Πρόκειται για δέντρο με κορμό τεραστίων διαστάσεων, με περίμετρο 22,10 μ στη βάση και μέγιστη διάμετρο 14,20 μέτρα. Στα ογδόντα εκατοστά από το έδαφος η μέγιστη διάμετρος είναι 4,95 μέτρα και η περίμετρος της στα 14,20 μέτρα.

Οι διαστάσεις του κορμού και η πολύ μεγάλη στηθαία περίμετρός της αρχαιότερης Μινωικής ελιάς, την κατατάσσουν ως την μεγαλύτερη από τα λίγα μεγάλα δέντρα που υπάρχουν στην Κρήτη, στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο.

 Ο συμμετρικός κορμός της με εξαιρετικό ανάγλυφο και εσωτερική σπηλαίωση είναι σήμερα κλεισμένος με πέτρες και χώμα για τη διευκόλυνση της συγκομιδής. Η κόμη έχει κλαδευτεί όμορφα και συμμετρικά και φτάνει το ύψος περίπου των επτά μέτρων.  

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Το ντοκιμαντέρ έρχεται να αναδείξει το ιδιαίτερο επιστημονικό, αρχαιολογικό, ιστορικό και οικολογικό  ενδιαφέρον που έχει η περιοχή, ούτως ώστε να τεθεί σε καθεστώς αυστηρής προστασίας. Ο πολιτισμός  που εκφράζει η Μινωική ελιά είναι χιλιάδων ετών και ενσωματώνει  όλα όσα μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές . Εμείς , έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τα ιδανικά αυτά και να τα αναδείξουμε στην πατρίδα μας και σ όλο τον κόσμο.

Το μεγάλο ταξίδι της Αρχαίας  Μινωικής μας Ελιάς έχει αρχίσει…


Σχολίασε το
Στην κορυφή