Ιεράπετρα

Τσικαλουδάκης: Οι γιατροί δεν είμαστε θεοί και σωτήρες, η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος

Για το περιστατικό με το θάνατο του 61χρονου Ιεραπετρίτη χθες το πρωί μίλησε στο Ράδιο Λασίθι, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, και καρδιολόγου, Α. Τσικαλουδάκη.

Όπως έδειξε η νεκροψία ο θάνατος προήλθε από ανεύρισμα αορτής  περίπτωση που σύμφωνα με τον κ. Τσικαλουδάκη είναι πολύ ύπουλη και δεν μπορεί να γίνει εύκολα η διάγνωση. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του 61χρονου όπου όλες οι εξετάσεις που έγιναν δεν έδειξαν το πρόβλημα.

Οι γιατροί δεν είμαστε Θεοί ή σωτήρες, δεν μπορούμε να τα προβλέπουμε και να τα διορθώνουμε όλα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιο λάθος σε αυτή την περίπτωση, τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Τσικαλουδάκης, τα περιστατικά ανευρίσματος, όπως για παράδειγμα και τα περιστατικά πνευμονικής εμβολής, προκαλούν ακαριαίους θανάτους, είναι δύσκολο να διαγνωστούν αφού δεν έχουν κάποια πολύ χαρακτηριστικά συμπτώματα και μόνο μια αξονική μπορεί να φανερώσει το πρόβλημα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια τόνισε.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία είπε ο κ. Τσικαλουδάκης δίνοντας για παράδειγμα ένα άλλο περιστατικό με ασθενή που πήγε χθες το πρωί στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Πρόκειται για κάποιον με βαρύ ιστορικό, εγχειρισμένο με πρόβλημα στην καρδιά, ο οποίος συνεχίζει να καπνίζει. «Τι να κάνεις ένας γιατρός σε τέτοιες περιπτώσεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσικαλουδάκης, τονίζοντας πως όσοι έχουν προβλήματα θα πρέπει να προσέχουν το κάπνισμα, τα βάρη που σηκώνουν, το αλάτι και θα πρέπει να φροντίζουν να μην στρεσάρονται.

Σχολίασε το
Στην κορυφή