Ιεράπετρα

Υπέρ της φιλοξενίας 2.000 προσφύγων στην Κρήτη οι Δήμαρχοι – Όχι, με επιφυλάξεις η Ιεράπετρα


«Ναι» στη φιλοξενία 2000 προσφύγων σε διαμερίσματα είπαν οι δήμαρχοι της Κρήτης, στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την απόφαση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, οι δήμοι του νησιού κάνουν αποδεκτή την προσωρινή φιλοξενία 2000 προσφύγων στο νησί. Tην απόφαση καταψήφισαν οι Δήμοι Ιεράπετρας και Αποκόρωνα, ενώ και ο Δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός είπε ότι στο Δήμο του υπάρχει «εξ’αρχής αρνητική προσέγγιση στη φιλοξενία προσφύγων».

Επίσης οι δήμαρχοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν συντονιστική επιτροπή υπό τη εποπτεία του Περιφερεάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη.

Στην απόφαση τονίζεται πως οι δήμοι δεν θα έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση και πως οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι μίας εθνικότητας και μίας θρησκείας καθώς προϋπόθεση για τη φιλοξενία τους είναι η ομοιογένεια του πληθυσμού και η αναλογική κατανομή στους Δήμους της Κρήτης με πληθυσμιακά κριτήρια.

Τέλος οι δήμαρχοι αποφάσισαν να απαιτήσουν ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων του νησιού για την φύλαξη των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν πως θα έπρεπε να υπάρχει κυβερνητική εκπροσώπηση στη σύσκεψη.

Α. Παπαδοπετράκης: Προβληματική απόφαση, υπάρχουν όμως νέα δεδομένα για να εξεταστούν σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας εκπροσώπηση υπήρχε από τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Παπαδοπετράκη, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού του Δημάρχου στην Αθήνα.

Ο κ. Παπαδοπετράκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, ανέφερε πως η απόφαση πάρθηκε με βάση το ψήφισμα που είχε εκδοθεί προ μηνών από το Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στη δημιουργία hotspot στην Κρήτη. Τόνισε, πως πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα και το θέμα πιθανότατα θα πρέπει να συζητηθεί ξανά σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο ίδιος χαρακτήρισε προβληματική την απόφαση να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες-μετανάστες σε σπίτια από τη στιγμή που δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόνοια για άλλες ομάδες με προβλήματα όπως οι άστεγοι, αλλά και τόνισε πως δεν δίνεται εγγύηση πως ο αριθμός των 2.000 πρόσφυγες-μετανάστες που θα έρθουν δεν θα αυξηθεί μελλοντικά.  Τόνισε τέλος πως θα ενημερώσει αναλυτικά τον Δήμαρχο και τους αρχηγούς των Δημοτικών Παρατάξεων για τα αποτελέσματα της  σημερινή συνεδρίασης της ΠΕΔ Κρήτης.

Υπενθυμίζεται πως στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας είχε αναβληθεί η συζήτηση του θέματος της φιλοξενίας προσφύγων.


Σχολίασε το
Στην κορυφή