Μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη λόγω του παγετού που έπληξε ελαιώνες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και νέα μείωση στις τιμές εμφανίζεται σε Κρήτη, Ιταλία και Ισπανία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του κλάδου, όπως τα υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Μιχελάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι σοβαρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον παγετό που έπληξε τους ελαιώνες αρκετών περιοχών του Ηρακλείου και Ρεθύμνου όπως στους Δήμους Γόρτυνας, Αρχανών- Αστερουσίων, Μινώας Πεδιάδας, Αμαρίου, προκαλώντας πρωτοφανείς ζημιές στην παραγωγή αλλά και σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας.
«Το ελαιόλαδο που παράγεται από ελαιόκαρπο που πλήγηκε από τον παγετό, κατά πληροφορίες, είναι υποβαθμισμένης ποιότητας με σκούρο χρώμα, κακή γεύση και άλλα δυσμενή οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τα οποία έστω και αν έχει οξύτητα 0,3 βαθμούς δεν του επιτρέπουν να χαρακτηριστεί εξαιρετικό παρθένο.
Έτσι, οι επιπτώσεις που υπάρχουν αφορούν και τη μείωση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας» όπως είπε.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν η Ισπανία αρχίζει να δίδει μειωμένες, σε σχέση με τις αρχικές, εκτιμήσεις κατεβάζοντας την αναμενομένη παραγωγή από 1,4 εκατ. τόνους σε 1,35 και οι τιμές συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους.
Στην Κρήτη οι τιμές μειωθήκαν την τελευταία βδομάδα και έπεσαν μεταξύ 2-2,05 ευρώ το κιλό, στην Πελοπόννησο 2,05-2,25 ευρώ το κιλό.
Ανάλογη πτώση τιμών υπάρχει και στην Ιταλία όπου όμως οι τιμές όπως πάντα διατηρούνται υψηλότερες από Ελλάδα και Ισπανία και κυμανθήκαν σε επίπεδο Κράτους κατά μ.ο. στο 2,61 ευρώ το κιλό, την προηγουμένη βδομάδα.