Weekly

03 / Η καθηγήτρια που κανείς δεν ξέχασε, γάτες και χελώνες που δημιουργούν ερωτήσεις

Άλλο ένα πρωινό Σαββάτου, αρκετά πιο φθινοπωρινό αυτή τη φορά, και επιστρέφουμε για μερικά απ’ αυτά που κρατάμε αυτή την εβδομάδα.

Σε μια παράγραφο: Γάτες, παιδιά, bartonella και πρόστιμα, η εκπαιδευτικός που κάποιοι θα θυμούνται, δρόμοι και έργα στην Ιεράπετρα, θερμοκήπια και φελιζόλ και καθαριότητα, οι νεκρές χελώνες που προβληματίζουν τον Άγιο Νικόλαο, το ΕΚΑΒ σε Ιεράπετρα και Σητεία που ενισχύεται, αυτά που δεν γίνονται στη νήσο Χρυσή, το νομοσχέδιο για την… ταυτότητα φύλου, και η ποδοσφαιρική δράση που ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο για τις ομάδες του Λασιθίου.

Ξεκινάμε

Βασικό θέμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά όσα έγιναν, όσα μεταδόθηκαν από εμάς, αλλά και όσα δεν γράφτηκαν και ακούστηκαν από δω κι από κει σχετικά με το 9χρονο αγόρι που πέρασε, και περνάει ακόμα μια σοβαρή περιπέτεια υγείας, από την επαφή του με κάποια γάτα, αλλά και την 80χρονη κυρία η οποία κλήθηκε να πληρώσει ένα πρόστιμο 600 ευρώ.

Πριν απ’ τα υπόλοιπα θα πρέπει να γραφτεί ξανά και να γίνει κατανοητό πως μετά την καταγγελία που έγινε εναντίον της, μετά τη μόλυνση του παιδιού, ο έλεγχος ήταν υποχρεωτικός. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα μπορούσε να έχει δεχθεί μια προειδοποίηση για να λάβει τα μέτρα της.

Ως προς το γιατί αυτό δεν έγινε, γιατί μπήκε στα γρήγορα το πρόστιμο, αλλά και γιατί εξίσου βιαστικά έγινε γνωστό ότι το πρόστιμο αυτό θα σβηστεί ή θα μειωθεί, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Καλό θα ‘ναι πάντως, ειδικά στα δύσκολα, να μην πέφτουν οι ευθύνες σε υπαλλήλους που απλά κάνουν τη δουλειά τους.

Κλείνοντας με αυτό το θέμα, όσοι δεν το έχετε ήδη κάνει, αξίζει να διαβάσετε όσα μας έστειλε η Άννα Ψαρουλάκη, εξειδικευμένη στο θέμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και να ακούσετε όσα είπε ο κτηνίατρος της Περιφέρειας Μανόλης Φραντζεσκάκης σχετικά με τους πραγματικούς κινδύνους από την επαφή με τις γάτες. Η σωστή ενημέρωση μας κάνει όλους πιο ψύχραιμους!

 

Έπεσε καμιά βόμβα στην Ιεράπετρα;

Αυτή ήταν μια ερώτηση που μου έκανε πριν μερικές μέρες ένας φίλος που ήρθε για πρώτη φορά στην Ιεράπετρα, ενώ είμασταν μέσα στο αυτοκίνητο και χτυπιόμασταν στις λακούβες και τους κακομπαλωμένους δρόμους. Την εμπειρία του να αποφεύγεις λακούβες μέσα στο σκοτάδι της Κύπρου μετά τα μεσάνυχτα, δεν πρόλαβα να του τη δείξω! Απαντήσεις και για τους δρόμους, για τα έργα φωτισμού που καθυστερούν τρια χρόνια, και για τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα που γίνονται ή πρέπει να γίνουν έδωσε στο Ράδιο Λασίθι ο αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας και Ύδρευσης, Μάνος Λουτσέτης, σε μια εκπομπή που πραγματικά τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Η εκπαιδευτικός που κάποιοι δεν ξέχασαν

Μια πολύ δυσάρεστη είδηση χρειάστηκε να μεταδώσουμε αυτή την εβδομάδα και αφορούσε τον τραγικό θάνατο της Μαρίας Χιωτάκη, μιας εκπαιδευτικού από την Ιεράπετρα που δίδασκε στη Λευκάδα και βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στην Πρέβεζα. Mια γυναίκα που άφησε το θετικό της αποτύπωμα της από τα μέρη που πέρασε και αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που μάθαμε το δυσάρεστο νέο. Ήταν οι φίλοι και γνωστοί της αυτοί που έψαξαν να μας βρουν, μας ενημέρωσαν, και μας ζήτησαν να κάνουμε μια αναφορά στο γεγονός, να δείξουμε τις φωτογραφίες της, και να πούμε μια τελευταία καλή κουβέντα στη μνήμη της.

Η Χρυσή που ξεθωριάζει

Η μελέτη τoυ Δασαρχείου μπλοκαρίστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η οποία ζητά… να τηρηθούν οι νόμοι για το καθεστώς Natura. Kάποιοι δηλαδή σχεδίασαν με βάση την καλή διάθεση κάποιων άλλων, χάνοντας ή κερδίζοντας χρόνο. Όπως το δει κανείς. Θα περιμένουμε να δούμε και τι θα γίνει με τους ψεκασμούς που το αργότερο μέσα στο Νοέμβρη θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει.

Νεκρές χελώνες στον Άγιο Νικόλαο

Οχτώ μεγάλες θαλάσσιες χελώνες έχουν βρεθεί νεκρές φέτος στον κόλπο του Μεραμπέλλου, και όλοι ψάχνουν να βρουν το λόγο. Ψαράδες και προπέλες από σκάφη είναι οι βασικοί ύποπτοι, όμως το λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου ζήτησε βοήθεια και απο το ΕΛΚΕΘΕ και τον Αρχέλων για να λύσει το πρόβλημα.

Φελιζόλ

Μεγάλο παραμένει το πρόβλημα και με τα φυτικά υπολείμματα αλλά και με τα φελιζόλ τα οποία εδώ και καιρό δεν μπαίνουν, αφού δεν υπάρχει κανείς να τα πάρει για ανακύκλωση από την ΑΓΡΕΞ. Ένα θέμα για το οποίο υπάρχει μια κινητικότητα και συνεννόηση μεταξύ Δήμου και ομάδων παραγωγών για να βρεθεί σύντομα μια λύση προς το συμφέρον και των αγροτών αλλά και της καθαριότητας σε όλο το Δήμο.

Καλά τα νέα για το ΕΚΑΒ στο Λασίθι

Ενισχύονται οι τομείς του ΕΚΑΒ σε Ιεράπετρα και Σητεία δίνοντας ανάσα σε όλο το νομό. Κάποιοι επιστρέφουν και κάποιοι καινούριοι πρόκειται να έρθουν στην Ιεράπετρα με το καλό σενάριο να θέλει τον τομέα ΕΚΑΒ να ενισχύεται συνολικά με 5 άτομα και να λειτουργεί με σύνολο 16 διασωστών καλύπτοντας με 2 ασθενοφόρα όλες τις βάρδιες. Τρεις διασώστες, επισήμως,πάνε και στη Σητεία, ενώ σε βάθος χρόνου οι απόφοιτοι του ΙΕΚ που λειτουργεί από φέτος θα μείνουν στο νομό για να ενισχύσουν. Μαζί μ’ αυτά και η είδηση για το ΤΕΙ ΕΚΑΒ Ιεράπετρας, μια ιδέα που γνωρίζουμε εδώ και καιρό πως δουλεύεται και γίνονται προσπάθειες. Η φετινή χρονιά φαίνεται πως χάθηκε, θα περιμένουμε την επόμενη.

Ταυτότητα φύλου

Το νομοσχέδιο σχετικά με την νομοθετική αναγνώριση της ταυτότητα φύλου ήταν μια απ’ τις ειδήσεις των ημερών και είχε πολλές διαστάσεις πολιτικές και κοινωνικές.

Μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και οι οικογένειές τους, έμειναν στην ουσία η οποία είναι πως πλέον οι τρανς άνδρες και γυναίκες, οι άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονται πως ανήκουν σε άλλο φύλο από το βιολογικό τους,  μπορούν με -λίγο- πιο απλές διαδικασίες να διορθώσουν στα χαρτιά το φύλο τους και το όνομά τους ώστε να λύσουν άμεσα μια σειρά νομικών ζητημάτων και βέβαια μην δίνεται σε κανένα τρίτο η ευκαιρία να ασχολείται με πράγματα που οι ίδιοι τα έχουν λυμένα.

Μπάλα

Καλή επιτυχία τόσο στον ΟΦΙ που ξεκινάει την Κυριακή εκτός έδρας απέναντι στον Ηρόδοτο την προσπάθεια στην Γ’ Εθνική, καλή επιτυχία και σε όλες τις ομάδες του Λασιθίου που ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακό τις επίσημες υποχρεώσεις τους με τους αγώνες του κυπέλλου.

Καλή επιτυχία όμως και στο Θανάση Μπέρκοβιτς και τον Νίκος Σαριδάκη οι οποίοι την Παρασκευή ξεκίνησαν την πρώτη τους εκπομπή  στο Ράδιο Λασίθι 92,3 και θα παρακολουθούν από κοντά όλα τα αθλητικά νέα του Λασιθίου. Κάθε Παρασκευή 3 με 5, η εικόνα του Σαββατοκύριακου που έρχεται, μαζί με προβλέψεις για το στοίχημα στις οποίες ειδικεύεται ο Νίκος, ενώ τις Κυριακές 4 με 6, με το Νίκο Σαριδάκη στο στούντιο και το Θανάση Μπερκοβιτς με τηλεφωνικές συνδέσεις από το γήπεδο ζωντανά όλη η ποδοσφαιρική δράση. Όλα τα υπόλοιπα τη Δευτέρα στην εκπομπή του Δημήτρη Τουρλούκη 11 με 1 το πρωί, με το Θανάση Μπερκοβιτς να δίνει το συνολικό ρεπορτάζ του Σαββατοκύριακου.

Αυτά για σήμερα, για οποιοδήποτε σχόλιο, πρόταση ή απλά μια καλημέρα μπορείτε να στείλετε στο news@radiolasithi.gr, στη σελίδα μας στο Facebook, ή στο Viber στο τηλέφωνο 69402 89216.

Πέτρος Νικολάου
petrosnikolaou@gmail.com

Σχολίασε το
03 / Η καθηγήτρια που κανείς δεν ξέχασε, γάτες και χελώνες που δημιουργούν ερωτήσεις
Στην κορυφή