Αγροτικά

Αυξάνεται η ζήτηση για παραγωγούς με συμβολαιακή γεωργία στην Ιεράπετρα


Ολοένα και κερδίζει έδαφος ο τρόπος διάθεσης των αγροτικών προϊόντων στην Ιεράπετρα με την συμβολαιακή γεωργία, τις «κλειστές τιμές» και τις παραγγελίες για συγκεκριμένες καλλιέργειες να κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους και να ζητούνται από εμπόρους.

Τα κλειστά συμβόλαια δεν είναι καινούριο φαινόμενο, όμως ειδικά φέτος, η ζήτηση από την πλευρά των εμπόρων είναι μεγαλύτερη στην Ιεράπετρα, τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μπάμπης Δραγασάκης στο Ράδιο Λασίθι.

Πολλοί είναι ακόμα οι παραγωγοί που διστάζουν να δεσμευτούν και να ακολουθήσουν αυτή τη νέα τάση, όμως καλώς ή κακώς αυτό είναι το μέλλον που έρχεται στην αγροτική παραγωγή, τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Φέτος στην Ιεράπετρα οι έμποροι που ζητούν από τους παραγωγούς συγκεκριμένες καλλιέργειες προσφέροντας σταθερές τιμές από την αρχή μέχρι και το τέλος της καλλιεργητικής χρονιάς, είναι πολλοί, και για παράδειγμα φέτος υπάρχει μεγάλη ζήτηση για καλλιέργειες πιπεριών τύπου Ουγγαρίας και αναζητούνται παραγωγοί για να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη που έχει παρουσιαστεί.

Υπάρχει όμς φέτος και ένας εξαγωγικός φορέας της Κρήτης που έκανε φέτος την εμφάνισή του στην Ιεράπετρα, και με το ίδιο μοντέλο συμβολαιακής γεωργίας, ζητά προϊόντα από μια συγκεκριμένη ποικιλία μικρού αγγουριού που έχει μεγάλη ζήτηση στο Λονδίνο.

Όλο αυτό το μοντέλο έχει πολλές ιδιαιτερότητες και σύνθετες παραμέτρους, με την εμπλοκή και των τραπεζών, ώστε να μπορεί βγει ένα ασφαλές συμπέρασμα για το κέρδος που έχει τελικά ο παραγωγός ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, όμως είναι ένας τρόπος που αφήνει περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της περιοχής.


 

Σχολίασε το
Στην κορυφή