Κρήτη

Δασκαλάκης: Σε κίνδυνο η ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη χωρίς δακοκτονία, πρωτοφανής η ανευθυνότητα των Υπουργείων


Τρέχουν και δεν φτάνουν στην Περιφέρεια Κρήτης για να προλάβουν πολύ αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την ελαιοκομική παραγωγή του νησιού μετά από το πολύ σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα πρωτογενή τομέα Νίκος Δασκαλάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι έκανε λόγο για πρωτοφανή ανευθυνότητα των Υπουργείων, τα οποία την τελευταία στιγμή και χωρίς καν να ενημερώσουν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα με την μετάθεση της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Η εφαρμογή του προγράμματος είναι στο αέρα, τόνισε, αφού αντί για την κατανομή των πιστώσεων στις 6 Φεβρουαρίου, για να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων, πριν δύο μέρες έγινε γνωστό πως το πρόγραμμα περνάει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό, ανέφερε, συνεπάγεται μια τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία που πάει τον διαγωνισμό μήνες πίσω.

«Αυτό που λένε πρακτικά είναι είτε να κάνουμε ως Περιφέρεια τους ψεκασμούς χωρίς χρήματα, είτε να μην τους κάνουμε καθόλου.», τόνισε ο κ. Δασκαλάκης ο οποίος τόνισε πως το να περάσει η διαχείριση στην Περιφέρεια είναι κάτι που το θέλουν όλοι, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς χρήματα.

Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα ειδικά για την Κρήτη που έχει το 50% της παραγωγής του ελαιολάδου στην Ελλάδα, το οποίο η Περιφέρεια δεν μπορεί να το αφήσει έτσι και στο σημερινό έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο θα γίνουν τα πρώτα βήματα, ώστε να γίνει εφικτό να γίνουν φέτος στην ώρα τους οι ψεκασμοί. Οι αγρότες δεν μπορούν να ψεκάζουν μόνοι τους τα χωράφια τους, όπως νομίζουν κάποιοι, είπε ο κ. Δασκαλάκης αφού χρειάζεται μαζικός ψεκασμός λόγω της μετακίνησης του δάκου, ενώ ήδη από φέτος λόγω έλλειψης 800.000 ευρώ δεν έγιναν ψεκασμοί σε αρκετές περιοχές της Κρήτης.

Η πρόταση που θα γίνει σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 14:00, στο οποίο θα υπάρχει παρουσία βουλευτών της Κρήτης και Δημάρχων θα είναι να κατανεμηθούν άμεσα οι πιστώσεις και να επεκταθεί η περυσινή σύμβαση, ενώ απ΄του χρόνου η Περιφέρεια θα μπορεί να αναλάβει το πρόγραμμα βάση μελέτης που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.


Σχολίασε το
Στην κορυφή