Ιεράπετρα

Πως γλύτωσε το πευκόδασος του Σελακάνου την 10ετία του ’50


Γράφει ο Μιχάλης Δασκαλάκης

 

Θυμάμαι την 10ετια 50- 60 στο Σελάκανο έφερε κι εγκατέστησε το Δασαρχείο έναν επιχειρηματία -καταστροφέα  του Δάσους από την Εύβοια ονόματι Μελαδιώτης, ήρθε κι εγκατάστησε αυτός στις Μάλλες καμιά 10 εργάτες δικούς του, με ειδικά εκπαιδευμένα μουλάρια και πρόσλαβε ξυλοκόπους (μαναροκόπους) ντόπιους .
Έκοψαν τα ωραιότερα, μεστωμένα, κι υγιή Πεύκα, η ζημιά στο Δάσος ανεπανόρθωτη ..Οι κορμοί άνοιγαν βαθιά χαντάκια διάβρωσης στο εδάφους μέχρι να τους κατεβάσουν στον αμαξωτό να φορτωθούν  που αργότερα με τις βροχοπτώσεις έγιναν χείμαρροι!

Μετά από πολύ καιρό (χρόνια) ακούστηκε ότι θα έρχονταν ο Δασάρχης με τον Μελαδιώτη στο χωριό μας τον Χριστό, να καθησυχάσουν τους κάτοικους που άρχισαν και διαμαρτυρόντανε .

Άνθρωπος να αντισταθεί τότε στην εξουσία δεν υπήρχε! Μια αναφορά του τοπικού Σταθμάρχη χωροφυλακής, σε τύλιγαν σε μια κόλλα κι άντε για διακοπές !!

Στο Χωριό βρέθηκε ο Δασκαλογιώργης, συνταξιούχος υπαξιωματικός κι ανάπηρος πολέμου! Αυτόν δεν τον ακουμπούσαν οι αναφορές κι οι Χωροφυλάκοι. Μιλάει σε 2-3 νεαρούς ζωηρούς και σαματατζήδες και τους εξηγεί “θα κάνoμε είς το καφενείο! επίθεση στον Δασάρχη και τον Μελαδιώτη”

Θα μιλήσω εγώ και θα τους πω, ότι σε συνεργασία οι δυο τους, καταστρέφουν το Δάσος του Σελακάνου! Έτσι κι έγινε!
Ήρθε ο Επιχειρηματίας Μελαδιώτης με τον Δασάρχη.Το πρωτο που έκανε ο Μελαδιώτης ηταν ν απευθυνθεί μεγαλόφωνα στον καφετζή, “Καφετζή κέρνα τους όλους “, τότε παίρνει το λόγο ο Δασκαλογιώργης κι αφού τον ευχαρίστησε για το κέρασμά του, άρχισε το τροπάριο. “Εμείς οι κάτοικοι θα απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα για την καταστροφή που γίνεται στο Δάσος”. Με τους μιλημένους να επιβεβαιώνουν κι επικυρώνουν δια βοής τα λεγόμενά του  “ναι ναι Καταστρέφεται το Δάσος!!”

Την επαύριο ειδοποιούν τους ξυλοκόπους , τέρμα η δουλειά . Δούλεψαν ακόμη καμιά 15αρια ημέρες οι κολλητοί του ημιονηγοί με τα μουλάρια, φόρτωσαν και τους τελευταίους κορμούς , τα μάζεψαν κι έφυγαν, κι έτσι γλύτωσε το Δάσος του Σελακάνου.

Να πω εδώ ότι δεν υπήρχαν τότε  τ’ αλυσοπρίονα κι ο αμαξωτός για το Σελάκανο. Τον δρόμο τον άνοιξαν οι Χριστιώτες αρχές τις 10ετιας του 90 !! επί προεδρίας του Γιώργη του Προβατάκη,  ειδάλλως αντίο ωραίο Σελάκανο με τους χιλιάδες τόνους εκλεκτής ποιότητας Πευκόμελου κάθε χρόνο …!!

 

Την ιστορία μου την διηγήθηκε ο μακαρίτης Αποστόλης του Μανού (Αποστόλης Καπαράκης). Ο ίδιος δούλεψε ξυλοκόπος του Μελαδιώτη.

 

Μιχάλης Δασκαλάκης


Σχολίασε το
Στην κορυφή