Ιεράπετρα

Έιναι έτοιμη η Ιεράπετρα να αντιμετωπίσει τη ρύπανση από μια πετρελαιοκηλίδα;


Με τις εικόνες από την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή της ακτογραμμής της Αττικής από το πετρέλαιο που έμεινε από τη βύθιση δεξαμενόπλοιου την περασμένη Κυριακή στο Σαρωνικό, να κάνουν το γύρω του κόσμου, ψάξαμε να μάθουμε αν η Ιεράπετρα είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ένα ανάλογο περιστατικό.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αντώνης Πετρας, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για το θέμα και όπως είπε το Ταμείο έχει προμηθευτεί από το 2016 υλικά απορρύπανσης για ανάλογες καταστάσεις ανάλογα με τα δεδομένα της περιοχής, τα αλιευτικά καταφύγια που υπάρχουν και το μέγεθος των σκαφών που θα αναλάβουν τον καθαρισμό.

Συγεκριμένα σε αποθήκες του Δήμου βρίσκονται πλωτήρες, απορροφητικές πετσέτες και αντλητικά μηχανήματα, και αυτό που μένει να αγοραστεί, κάτι που θα γίνει τις επόμενες μέρες, είναι ένα τρέιλερ όπου θα τοποθετούνται τα υλικά ώστε να είναι έτοιμα για μεταφορά σε οποιοδήποτε σημέιο.

Όπως λέει ο κ. Πετράς στην περίπτωση μια μεγαλύτερης μόλυνσης υπάρχει επαφή με ιδιωτικές εταιρίες όπου αναλαμβάνουν αυτές τον καθαρισμό.

Ανάλογα υλικά απορρύπανσης διαθέτει και το Λιμεναρχείο Ιεράπετρας και μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα προγραμματιστεί μια άσκηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να γίνει μια εφαρμογή στην πράξη για το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει μια τέτοια επιχείρηση.

Αυτό είναι κάτι που είχε προγραμματιστεί να γίνει νωρίτερα όμως η εταιρία που προμήθευσε το Λιμενικό Ταμείο με αυτά τα υλικά είναι η ίδια η οποία έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Σαρωνικού που προβλέπεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα, και έτσι η άσκηση θα γίνει αργότερα.

Απομακρύνονται τα βράχια στο αλιευτικό καταφύγιο Μακρύ Γιαλού

Σήμερα το απόγευμα, ή αύριο το πρωί αναμένεται να απομακρυνθούν οι πέτρες που έπεσαν την περασμένη Κυριακή στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου του Μακρύ Γιαλού, από εργολάβο που αναμένεται στο σημείο.

Ο κ. Πετράς ανέφερε πως ο λόγος της κατάρρευσης φάνηκε πως ήταν η λάθος τοποθέτηση και κακής ποιότητα πέτρες που διαβρώθηκαν με τις οποίες είχε γίνει η κατασκευή. Μια απ’ αυτές κατέρρευσε και παρέσυρε και τις υπόλοιπες.

Στο χώρο υπάρχει σήμανση και ταμπέλα, όμως ο κ. Πετράς θέλησε να εφιστήσει την προσοχή ιδιαίτερα στα παιδιά και τους  γονείς τους  και να μην τους επιτρέπουν να πηγαίνουν για βουτιές στον προβλήτα, αφού ο κίνδυνος για νέα κατάρρευση παραμένει μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, ενώ και οι ιδιοκτήτες σκαφών θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί καθώς μπαίνουν ή βγαίνουν από το καταφύγιο.


 

Σχολίασε το
Στην κορυφή