Άγιος Νικόλαος

Κατάληψη στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μετά τον πρόσφατο θάνατο νεφροπαθή


Υπό κατάληψη βρίσκεται σήμερα η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί όλο το Λασίθι και βρίσκεται εδώ στο Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων στον Άγιο Νικόλαο.

Οι νεφροπαθείς του νομού διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση της μετεγκατάστασης της μόνάδας σε χώρο μέσα στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και ζητούν την άμεση δημοπράτηση της μελέτης ώστε να προχωρήσει το έργο άμεσα.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόυγου Νεφροπαθών Λασιθίου κ. Σωμαράκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι τόνισε πως παρά τις ενέργειες που γίνονται η μετεγκατάστση δεν προχωρά, η ταλαιπωρία είναι μεγάλη και η κατάσταση επικίνδυνη για τα 65 άτομα από όλο το Λασίθι που αιμοκαθαρίζονται εκεί.

Όπως είπε πρόσφατα ένας νεαρός νεφροπαθής έχασε τη ζωή του μέσα στο χώρο αφού δεν υπήρχε καρδιολόγος διαθέσιμος για να αντιμετωπίσει άμεσα το πρόβλημα που παρουσιάστηκε, και στα 45 λεπτά που χρειάστηκαν μέχρι να φτάσει, και παρά τις προσπάθειες που έγιναν ο άνθρωπος έφυγε από τη ζωή.

Το αίτημα των νεφροπαθών είναι να γίνει άμεσα η δημοπράτηση του έργου της μετεγκατάστασης που σύμφωνα με τη μελέτη που έχει το κόστος του υπολογίζεται στις 157.000 ευρώ και θα χρειαστούν 1,5-2 χρόνια μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί.

«Είμαστε εκτός Νοσοκομείου εδώ και 26 χρόνια, δεν πρέπει ανάλογη μονάδα τεχνητού νεφρού σε τέτοιες συνθήκες πουθενά στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Σωμαράκης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η νέα διοικήτρια κ. Σπινθούρη έχει βοηθήσει τα μέγιστα για την μεταγκατάσταση της μονάδας τα τελευταία  δύο χρόνια κάνοντας ενέργειες που δεν είχαν γίνει στο παρελόν.

Από την πλευρά της η διοικήτρια του Νοσοκομείου εξέδωσε δελτίο Τύπου αναφέροντας αναλυτικά όσα γίνονται και πρόκειται να γίνουν στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

Μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως ο τρόπος της ηλεκτρονικής δημοπρασίας που πρόκειται να γίνει είναι μια νέα διαδικασία για την οποία κανείς δεν ξέρει τα προβλήματα που υπάρχουν, απαιτούνται διευκρινίσεις, και έτσι υπάρχει μια επιφύλαξη μεταξύ των υπηρεσιών, που τελικά φέρνει καθυστερήσεις. Η ίδια υπολογίζει πως από τη στιγμή που θα βγει η προκύρηξη θα έχει βρεθεί ανάδοχος μετά από 2  μήνες περίπου και το έργο από κει και πέρα θα χρειαστεί περίπου ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.


 

Σχολίασε το
Στην κορυφή