Ελλάδα

Η κατάταξη της Ελλάδας στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ υποχρεούται να καλύψει τουλάχιστον το 27% των ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές έως το έτος 2030. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών είναι μεγάλη.

Στις σκανδιναβικές χώρες, για παράδειγμα, το 30% και πλέον των ενεργειακών τους αναγκών καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές. Στο άλλο άκρο βρίσκονται χώρες όπως η Ολλανδία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, με ποσοστό 5%-7%. Η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καλύπτοντας το 15,4% των συνολικών αναγκών της, με καλές επιδόσεις στην ανανεώσιμη παραγωγή θέρμανσης – ψύξης (27,5% έναντι 16,6% της υπόλοιπης ΕΕ), υστερώντας στην παραγωγή ηλεκτρισμού (22,2% έναντι 26,9%) και έχοντας δραματική υστέρηση στην ενέργεια για κίνηση (μόλις 1,1% έναντι 5,5% της υπόλοιπης ΕΕ).

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το μέρος εκείνο των ανανεώσιμων πηγών, που αφορά τη βιοενέργεια και σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή. Η βιοενέργεια συμβάλλει στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, από 47% στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, έως 88% στη Φιλανδία. Κυρίαρχη πρώτη ύλη αποτελούν τα στέρεα καύσιμα, όπως η ξυλεία, τα απορρίμματα, το βιοαέριο και το βιοντίζελ.

Όλος αυτός ο τομέας ανήκει στην ευρύτερη βιο-οικονομία, που αποτελεί μία από τις πιο ανερχόμενες δραστηριότητες της παγκόσμιας οικονομίας. Κάποιες χώρες της ΕΕ κατέχουν ηγετική θέση στις επενδύσεις και στην παγκόσμια παραγωγή γνώσης και καινοτομίας. Aυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία είναι συνήθως «καταναλωτής» αυτής της τεχνολογίας.

πηγή: ypaithros.gr

Σχολίασε το

| www.radiolasithi.gr-Ράδιο Λασίθι 92.3 |

Ενημερωτικό portal με έδρα την Ιεράπετρα Κρήτης, με νέα και ειδήσεις από το Λασίθι την Ελλάδα και τον Κόσμο.

smartphone300

Για το Ράδιο Λασίθι 92.3
O Σταθμός

Πρόγραμμα
Διαφημιστείτε
Αρχείο εκπομπών

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ράδιο Λασίθι 92.3
Καλημεράκη 29β – Ιεράπετρα
τηλ: 28420 89216-17
φαξ: 2842089218
sms: 6937489216
email γραμματείας: info@radiolasithi.gr
email ειδήσεων: news@radiolasithi.gr

mandess-logo400

Το νούμερο 1 μουσικό ραδιόφωνο στο νομό  Λασιθίου.

Μεταδίδει μόνο επιτυχίες από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Ακούστε εδώ

Στην κορυφή