Λασίθι

Καθαριότητα, ξαπλώστρες και… σκάφη οι λόγοι που χάθηκε άλλη μια γαλάζια σημαία στην Ιεράπετρα

φωτογραφία από την παραλία 12-09-2017

Με τρεις λιγότερες γαλάζιες σημαίες θα βρίσκονται από φέτος και τουλάχιστον για του χρόνου 3 δημοφιλείς παραλίες του Λασιθίου μετά την ανακοίνωση για συνολικά 19 αποσύρσεις γαλάζιων σημαιών από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης η οποία διαχειρίζεται το διεθνές πρόγραμμα.

Η παραλία του Waikiki στην Ιεράπετρα, το Βούλισμα στον Άγιο Νικόλαο και τα Βουρλιά στη Σητεία δεν θα έχουν του χρόνου δικαίωμα να υποβάλλουν ξανά υποψηφιότητα, αφού όπως ανέφερε στο Ράδιο Λασίθι η συντονίστρια του προγράμματος Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά, αυτό είναι κάτι που προβλέπεται στις περιπτώσεις τις οποίες διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται κάποιο ή κάποια από τα 33 κριτήρια με τα οποία δίνονται αρχικά οι σημαίες. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι δημοτικές παραλίες στις οποίες αφαιρείται η σημαία λόγω έλλειψης ναυαγωσώστη, με την προϋποθεση ότι έχουν γίνει γίνει οι διαδικασίες για να βρεθεί αλλά δεν καλύφθηκε η θέση. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αρμόδια επιτροπή επανεξετάζει τα αιτήματα και κρίνει κατά περίπτωση.

Η πόλη της Ιεράπετρας πλέον κινδυνεύει του χρόνου να μείνει χωρίς καμία γαλάζια σημαία, αφού φέτος εξαρχής δεν δόθηκε η πιστοποίηση στην Κάτω Παραλία (αποβάθρα) λόγω έλλειψης ναυαγοσώστη.

Όπως τόνισε η κ. Βουρδουμπά οι βασικοί λόγοι για τους οποίους χάθηκαν οι γαλάζιες σημαίες στις τρεις παραλίες του Λασιθίου αφορούν την κακή καθαριότητα στην παραλία και τους περιβάλλοντες χώρους, και την ελλιπή πρόσβαση ΑΜΕΑ και δεν σχετίζονται με την ποιότητα των υδάτων κάτι για το οποίο επίσης ελέγχονται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ιδιαίτερα για την παραλία του Waikiki, την οποιά διαχειρίζεται ο Δήμος, πέρα από τα προβλήματα καθαριότητας έχουν γίνει καταγγελίες για σκάφη που πλησιάζουν επικίνδυνα τους λουόμενους κάνοντας θαλάσσια σπορ, ενώ σύμφωνα με την αιτιολόγηση που έχει στα χέρια του  ο Δήμος Ιεράπετρας, βασικός λόγος είναι και η κατάληψη της παραλίας από ομπρέλες και ξαπλώστρες, αφού θα έπρεπε το 40% να είναι ελεύθερο κάτι το οποίο μετά απο έλεγχο διαπιστώθηκε πως δεν ισχύει.

 

Ακούστε αναλυτικά:


 

 

Σχολίασε το
Στην κορυφή