Ιεράπετρα

Η λύση της αφαλάτωσης με 20 λεπτά το κυβικό που προσπαθεί να φέρει ο ΤΟΕΒ Κουτσουρά


Ένα καινοτόμο σύστημα αφαλάτωσης με βασικό του χαρακτηριστικό το χαμηλό κόστος στα κυβικά του νερού έχει μπει στα πλάνα του ΤΟΕΒ Κουτσουρά με δεδομένο το πρόβλημα της άρδευσης που είναι ήδη ορατό, τις προειδοποιήσεις που έχουν γίνει αλλά και τα υπόλοιπα έργα που μένουν στάσιμα.

Μια προμελέτη για μια μονάδα αφαλάτωσης είναι ήδη στα χέρια του ΤΟΕΒ, την οποία και πρόκειται να προωθήσει στα αρμόδια Υπουργεία σε συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα για να φανεί αν υπάρχει πιθανότητα χρηματοδότησης.

Ο υπεύθυνος της συγκεκριμένης εταιρίας, Δήμος Μαγκλάρας, μίλησε στο Ράδιο Λασίθι για τη λύση που έχει προτείνει, πως αυτή μπορεί να φέρει πρακτικό αποτέλεσμα στην περιοχή του Κουτσουρά, αλλά κυρίως πως καταφέρνει να έχει κόστος σημαντικά χαμηλότερο από γνωστά συστήματα που ήδη χρησιμοποιούνται.

Όπως λέει η μονάδα που προτείνει βασίζεται απ’ τη μια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ένα σύστημα το οποίο είναι δική του κατοχυρωμένη ευρεσιτεχνία και με ειδικά κάτοπτρα και συλλέκτες καταφέρνει να έχει αποδόσεις που καταλήγουν σχεδόν στο μισό κόστος του ανταγωνισμού.

Τα ηλιακά συστήματα που προτείνει παράγουν ενέργεια η οποία είναι πολλαπλάσια από αυτή που χρειάζεται η μονάδα για να δουλέψει και έτσι υπάρχει σημαντικό περιθώριο κέρδους από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ.

Σε συνδυασμό με τη μονάδα αφαλάτωσης, η οποία λειτουργεί με σχεδόν βρασμένο θαλασσινό ή υφάλμυρο νερό, όπως λέει ο κ. Μαγκλάρας, το κόστος του νερού φτάνει στα 20 λεπτά ανά κυβικό, ποσό πολύ χαμηλότερο από τις γνωστές τιμές που κυμαίνονται από τα 60 μέχρι 80 λεπτά.

Όλα αυτά παίρνοντας ως δεδομένο ότι το έργο θα επιδοτηθεί τουλάχιστον στο 50% της αξίας του και βέβαια ότι θα γίνει η απαραίτητη συμφωνία με τη ΔΕΗ για την πώληση ρεύματος, οπότε τελικά η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται στα δέκα χρόνια.

Για την περίπτωση του Κουτσουρά το έργο που προτείνεται έχει κόστος περίπου 8 εκατ. 300 χιλιάδες ευρώ, η μονάδα θα παράγει 1.600 κυβικά νερού ημερησίως και η μονάδα στην οποία επίσης θα εγκατασταθούν υπόγειες δεξαμενές απαιτεί μια έκταση 13 στρεμμάτων.

Το νερό που θα αφαλατώνεται θα εμπλουτίζεται με νερό από τις υπάρχουσες πηγές, ώστε να διαμορφώνεται ανάλογα η χημική του σύσταση, και αναλόγως των αναγκών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως πόσιμο.


 

 

Σχολίασε το
Στην κορυφή