Ιεράπετρα

Ο «χαμός» στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας με περιστατικά νεκρών που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν


Η έλλειψη κατάλληλων ψυκτικών θαλάμων για να μεταφέρονται οι νεκροί μέχρι την ημέρα της κηδείας τους δεν είναι ένα καινούριο πρόβλημα για την Ιεράπετρα, όμως πλέον μετά από μια σειρά καταγγελιών που έχουν γίνει σε επαγγελματίες του χώρου και τα πρόστιμα που ακολούθησαν η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο.

Το περασμένο Σάββατο μάλιστα, στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας λόγω των πολλών περιστατικών υπήρξε ένταση για το τι πρέπει τελικά να γίνει και τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν τους νεκρούς και να εξυπηρετήσουν τις οικογένειές τους, αφού και εκεί χώρος δεν υπάρχει.

Το πρόβλημα είναι κοινό και για τους 3 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην Ιεράπετρα οι οποίοι μέχρι τώρα έκαναν τη δουλειά τους, είτε μεταφέροντας περιστατικά στο Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο (αυξάνοντας τα έξοδα για τις οικογένειες), είτε στην περίπτωση του Γ. Χουλάκη χρησιμοποιώντας ένα κατάλληλο, αλλά παράνομο χώρο που είχε κατασκευάσει, τον οποίο όταν υπήρχε ανάγκη είχαν χρησιμοποιήσει και οι υπόλοιποι.

Αυτό που άλλαξε πλέον είναι οι καταγγελίες και τα πρόστιμα που δέχθηκαν κάποιοι απ΄αυτούς λόγω του παράνομου χώρου, με αποτέλεσμα πλέον να μην υπάρχει απλά χώρος για να μεταφέρονται νόμιμα οι νεκροί.

Ο Γιάννης Χουλάκης μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, τόνισε πως το πρόβλημα εμφανίστηκε τον τελευταίο μήνα με τις πιέσεις από την Υγειονομική Υπηρεσία και την Αστυνομία να είναι πολύ μεγάλες.

Ο χώρος του Νοσοκομείου δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα, όπως είπε το περασμένο Σάββατο που ο ίδιος είχε 4 περιστατικά να γίνει ένας μικρός «χαμός» στο Νοσοκομείο της πόλης αφού ακούστηκε και η άποψη πως δεν μπορούν να μεταφέρονται εκεί οι νεκροί. Ο διοικητής του Νοσοκομείου, τελικά, έδωσε την άδεια να χρησιμοποιείται ο μικρός χώρος του νεκροτομείου από τους επαγγελματίες, κάτι που όμως δεν δίνει λύση στο πρόβλημα όπως τόνισε ο κ. Χουλάκης. Κι αυτό γιατί πέρα απ’ το ότι ο χώρος δεν επαρκεί, δεν μπορεί να υπάρξει η απολύτως απαραίτητη φύλαξη.

Το να μεταφέρονται οι νεκροί στο ΠΑΓΝΗ δεν είναι λύση, αφού όπως ανέφερε ο κ. Χουλάκης τα έξοδα αυξάνονται κατά πολύ για τις οικογένειες και έτσι υπάρχει πλέον ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη να αναλάβει ο Δήμος Ιεράπετρας την ευθύνη που έτσι κι αλλιώς έχει να δημιουργήσει άμεσα ένα κατάλληλο χώρο για τη φύλαξη των νεκρών.

Από την πλευρά του ο κ. Λουτσέτης που επίσης έχει γραφείο τελετών, ανέφερε πως συμφωνεί με όσα  ακούστηκαν από τον κ. Χουλάκη, τόνισε πως το πρόβλημα είναι χρόνιο και έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες και από την πλευρά της εκκλησίας να δημιουργηθεί ο κατάλληλος χώρος με ψυκτικούς θαλάμους μέσα στο κοιμητήριο Ιεράπετρας, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν.

Όπως λέει, ο χώρος υπάρχει, ενώ το κόστος για τη φιλοξενία 20 ατόμων είναι πολύ μικρό. Το αίτημα που γίνεται από το Δήμο, είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι επαγγελματίες χωρίς να χρεώνονται.

Από την πλευρά του ο κ. Λαμπράκης, ο 3ος ιδιοκτήτης γραφείου τελετών, δεν μπόρεσε να παρέμβει στην εκπομπή, όμως δήλωσε κι αυτός σύμφωνος με αυτά που ακούστηκαν.

Το θέμα δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται από το Ράδιο Λασίθι και όπως και τότε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δίνεται η υπόσχεση πως το πρόβλημα θα λυθεί εντός του 2018.

Η αντιδήμαρχος της Οικονομικής Υπηρεσίας κα Χατζημαρκάκη, ανέφερε πως στο Δήμο υπάρχει πλήρης ενημέρωση για το τι συμβαίνει και το πρόβλημα που υπάρχει και έχουν ήδη γίνει επαφές με κατασκευαστές κατάλληλων ψυκτικών εγκαταστάσεων.

Το κόστος, όπως είπε, δεν είναι αποτρεπτικό και μπορεί να το αναλάβει ο Δήμος εξ ολοκλήρου, όμως το πρόβλημα είναι να δοθούν από πλευράς κράτους οι ανάλογες αδειοδοτήσεις. Η χωροθέτηση της εγκατάστασης είναι επίσης υπό συζήτηση, αν και ο καταλληλότερος χώρος υπάρχει και είναι μέσα στο κοιμητήριο, τόνισε η κα Χατζημαρκάκη.


 

 

Σχολίασε το
Στην κορυφή