Κρήτη

«Όχι» από την επιτροπή Περιβάλλοντος στον Υβριδικό σταθμό σε Σητεία-Αμάρι


Αρνητική γνωμοδότηση στη  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο του του νέου υβριδικού σταθμού της ΤΕΡΝΑ σε Αμάρι Ρεθύμνου και Σητεία, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

Είχε προηγηθεί μια πολύωρη συνεδρίαση, γεμάτη εντάσεις και αντιπαραθέσειςκαθώς το παρών έδωσαν πολλοί κάτοικοι αλλά και εκπρόσωποι φορέων των δύο περιοχών, που αντιδρούν κάνοντας λόγο για περαιτέρω καταστροφήτου περιβάλλοντος.

Η παρουσίαση του έργου

Για ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Μαραγκουδακης.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της εταιρίας πολιτικός μηχανικός Κατερίνα Δημοπούλου σημείωσε ότι πρόκειται για μια τεράστια επένδυση, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας – σχεδόν 1000 όπως ανέφερε και με μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Η ίδια σημείωσε ότι οι μελέτες της εταιρίας έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Από την πλευρά του ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης και αδειοδότησης, Στράτος Βάρδακας αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη του έργου σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο.

Οι θέσεις εργασίας θα αφορούν τις τοπικές κοινωνίες καθώς από εκεί θα απορροφηθεί ο κόσμος σημείωσε ο ίδιος. Μάλιστα σημείωσε ότι τα ανταποδοτικά οφέλη της επένδυσης υπολογίζονται στα 1,8 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν θα υποστούν καμιά μεταβολή τα σπήλαια και η παραλία Αμμόλακκου.

“Για κάποιους οι ανεμογεννήτριες μπορεί να είναι ευχάριστες”, είπε ο ίδιος προκαλώντας τις αντιδράσεις των διαμαρτυρόμενων. “Μας κοροϊδεύουν” ανέφεραν χαρακτηριστικά

“Ήρθαν με ψέματα στην Ίτανο. Μια φορά την πατήσαμε, δεν θα την ξαναπατήσουμε” ανέφεραν από την πλευρά τους οι κάτοικοι που έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα των εκρήξεων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στα σπήλαια και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Διακοπές, εντάσεις και κατηγορίες

O αντιδήμαρχος Αμαρίου Μ. Ψαρουδάκης τοποθετήθηκε τονίζοντας πως   “δεν μεταβάλλεται η περιβαλλοντικη δομη του τοπου μας” , προκαλώντας αντιδράσεις.

Λόγω της έντασης η συνεδρίαση διεκόπη για λίγα λεπτά ενώ ακούστηκαν ύβρεις κατά του κ. Γ. Ζερβάκη.

Οι κάτοικοι της Σητείας  από την πλευρά τους διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας πως περιμένουν έναν ολόκληρο χρόνο τη συνεδρίαση.

Η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά κατόπιν συστάσεων. Εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης Σητείας,η κ. Αιλαμάκη τόνισε πως οι χώροι πρέπει να προστατευτούν ” Χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη και προώθηση του σεβασμού στο περιβάλλον.”, είπε και πρόσθεσε πως “οι κατοικοι δεν ενδιαφέρονται για αντισταθμιστικά οφέλη, μπροστά στους κινδύνους για το περιβάλλον και τη ζωή.” Τέλος, η ίδια ζήτησε από την επιτροπή να καταψηφίσει το έργο.

Νέα ένταση προκλήθηκε στην τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ξυλούρη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ” Δεν ειμαστε εκπρόσωποι εταιρειων. Ποναμε την Κρήτη και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατη λυση για τον νησι”

“Είμαστε κορεσμένοι απο ΑΠΕ” απάντησαν κάτοικοι της Σητείας.

πηγή: cretalive.gr


Σχολίασε το
Στην κορυφή