Ελλάδα

«Ψαλιδίζουν» τα προνοιακά επιδόματα για να ξεκινήσει το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σε μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης εξελίσσεται η περικοπή ποσού 900 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα, για να ξεκινήσει από την 1.1.17 το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Μπορεί το υπουργείο Εργασίας, δια της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού κ. Θεανώς Φωτίου να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν καταργήσεις προνοιακών επιδομάτων, όμως οι πιέσεις των θεσμών, φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση των ποσών που χορηγούνται.

Σε κάθε περίπτωση, το πλήθος των επιδοματούχων (περίπου 500.000), χαρακτηρίζεται πολύ μεγάλο όπως επίσης και η ετήσια δαπάνη (έως 5 δισεκ ευρώ). Ο εξορθολογισμός του συστήματος που επιθυμεί η κ. Φωτίου φαίνεται ότι «μεταφράζεται» από την πλευρά των θεσμών σε περικοπή των επιδομάτων, κάτι που εκφράστηκε κατά την σημερινή συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο έλεγχος που πρόκειται να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, αλλά και των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, θα είναι κυριολεκτικά «κωδικό με κωδικό». Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι για το 2017 τα κονδύλια θα βρεθούν από την υπεραπόδοση ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, όμως παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τα κονδύλια για το 2018. Πρόβλημα όμως υπάρχει και με το σχετικό κονδύλι για να καλυφθεί η δαπάνη του ΚΕΑ, αφού η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι δεν θα απαιτηθούν περισσότερα από 720 εκατ ευρώ, ενώ οι θεσμοί θεωρούν ότι απαιτούνται 900 εκατ ευρώ.

Οι πιέσεις που ασκούνται επικεντρώνονται στο γεγονός ότι από πέντε μόλις υπουργεία (Εργασίας, Οικονομικών, Παιδείας, Υγείας και Ανάπτυξης) χορηγούνται περισσότερα από 100 επιδόματα. Εάν η κυβέρνηση αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών τότε εκτός από τα αναπηρικά, κινδυνεύουν τα οικογενειακά, τα στεγαστικά και τα φοιτητικά επιδόματα. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο αρνητικής επίδρασης και στο επίδομα ανεργίας, με την έννοια της συμπληρωματικής χορήγησής του με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

πηγή: dikaiologitika.gr

Σχολίασε το

| www.radiolasithi.gr-Ράδιο Λασίθι 92.3 |

Ενημερωτικό portal με έδρα την Ιεράπετρα Κρήτης, με νέα και ειδήσεις από το Λασίθι την Ελλάδα και τον Κόσμο.

smartphone300

Για το Ράδιο Λασίθι 92.3
O Σταθμός

Πρόγραμμα
Διαφημιστείτε
Αρχείο εκπομπών

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ράδιο Λασίθι 92.3
Καλημεράκη 29β – Ιεράπετρα
τηλ: 28420 89216-17
φαξ: 2842089218
sms: 6937489216
email γραμματείας: info@radiolasithi.gr
email ειδήσεων: news@radiolasithi.gr

mandess-logo400

Το νούμερο 1 μουσικό ραδιόφωνο στο νομό  Λασιθίου.

Μεταδίδει μόνο επιτυχίες από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Ακούστε εδώ

Στην κορυφή