Αγροτικά

ΣΑΣΟΕΕ: Υπερφορολόγηση – εισφορές οδηγούν σε αφανισμό των αγροτών


Τις θέσεις του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) επί του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που επικυρώνει τη νέα συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς  παρέθεσε στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ο αντιπρόεδρος της Οργάνωσης πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος.

Ο κ. Πρίντζος, αφού αναφέρθηκε στις γενικότερες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, σημειώνοντας ότι «οι αγρότες ζούνε με ανασφάλεια, είναι σε απόγνωση, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, να παράγουν, να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στο χωριό τους», έκανε λόγο για υπερφορολόγηση και εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές στον αγροτικό κόσμο, που, όπως είπε, «επιβαρύνουν δραματικά τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και τους οδηγούν σε εξαθλίωση και αφανισμό».

Ειδικότερα ανέφερε πως η υπερφορολόγηση αναμένεται να εντείνει την ήδη αυξημένη παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, πλήττοντας σημαντικά μεταξύ άλλων τις συνεταιριστικές οργανώσεις της χωράς, οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους αποκλειστικά με νόμιμο τρόπο.

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια η θέση του ΣΑΣΟΕΕ είναι ότι το μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Αναφορικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ο κ. Πρίντζος επισήμανε πως είναι ορατός ο κίνδυνος για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν ληξιπρόθεσμα «κόκκινα δάνεια» να χάσουν τη γη τους, την περιουσία τους, τα μηχανήματά τους και τόνισε πως είναι αναγκαίο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα δάνεια αυτά και ιδίως εκείνα που έχουν ληφθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και  συνολικά υπερβαίνουν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ υπογράμμισε πως απαιτείται άμεσα η χάραξη και εφαρμογή εθνικής αγροτικής πολιτικής με την εποικοδομητική συνεργασία αγροτών και Πολιτείας.


 

Σχολίασε το
Στην κορυφή