Ελλάδα

Στο έλεος του χιονιά, χωρίς ρεύμα, Αλόννησος και Σκόπελος [εικόνες, βίντεο]


Στο έλεος του χιονιά βρίσκονται η Αλόννησος και η Σκόπελος, που πλήττονται ξανά από νέο κύμα σφοδρής χιονόπτωσης η οποία χτυπά για τρίτη μέρα τα νησιά, τα οποία είναι ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ, από τις 12 το μεσημέρι, πρωτοφανούς έντασης και σφοδρότητας χιονοθύελλα πλήττει την Αλόννησο, και όσο περνούν οι ώρες οι συνθήκες επιδεινώνονται συνεχώς.

Από τις 13:00 έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε όλο το νησί λόγω κατάρρευσης πυλώνων της ΔΕΗ στη Γλώσσα Σκοπέλου και σε υποσταθμό στην περιοχή Λαύκος του νοτίου Πηλίου.

Ανοίγουν τους δρόμους, αλλά τους ξανακλείνει το χιόνι

Οι προσπάθειες διάνοιξης δρόμων συνεχίζονται, όμως οι δρόμοι που άνοιξαν έκλεισαν και πάλι από τις 15:00. Αν και έγιναν προσπάθειες να φθάσουν μηχανήματα μέχρι τον Γέρακα και το Καλαμάκι, αυτό δεν κατέστη δυνατό, με αποτέλεσμα να παραμένουν αποκλεισμένοι πολλοί κτηνοτρόφοι.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Στενή Βάλλα, τον Ρουσούμ Γιαλό, την Παλιά Αλόννησο και τη Μαρπούντα. Οι δρόμοι είναι κλειστοί από το χιόνι, το οποίο σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 2 μέτρα, αλλά και από πτώσεις σπασμένων πεύκων.

Κλιμάκια της ΔΕΗ, γιατρούς, στρατό και ερπυστριοφόρα ζητεί ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης, μετά την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε να αποσταλούν άμεσα κλιμάκια τεχνικών της ΔΕΗ για την αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών στη ηλεκτροδότηση, γιατροί, γιατί δεν επαρκεί η μία γιατρός που βρίσκεται στο νησί, στρατιωτικές δυνάμεις που θα συνδράμουν στη βοήθεια των κατοίκων και τρία-τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα, προκειμένου να διανοίξουν δρόμους, όπου το ύψος του χιονιού ξεπερνά τα δύο μέτρα.
Και ενώ πνέουν άνεμοι οκτώ έως εννέα μποφόρ, γίνεται προσπάθεια να καταπλεύσει από τον Βόλο στο νησί το οχηματαγωγό πλοίο «Πρωτεύς», το οποίο μεταφέρει δυνάμεις της Πυροσβεστικής και μηχανήματα για συνδρομή στις δυνάμεις του δήμου Αλοννήσου.

Χωρίς ρεύμα και η Σκόπελος – Κλειστοί δρόμοι από το χιόνι

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Σκόπελο, όπου από τη σφοδρή χιονόπτωση έχουν ξανακλείσει οι δρόμοι και έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης ζήτησε να αποσταλούν κάθε είδους ενισχύσεις στο νησί για τη συνδρομή και παροχή βοήθειας στους κατοίκους.

Ο χιονιάς επιμένει σε διάφορες περιοχές της χώρας, επιτείνοντας υπάρχοντα προβλήματα και προκαλώντας νέες δυσκολίες. Νέο κύμα χιονοπτώσεων χτύπησε την ήδη πληγείσα Εύβοια, ενώ έντονη είναι η χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση σε ορισμένες περιπτώσεις.


Σχολίασε το
Στην κορυφή