Απόψεις

Συνταξιούχοι ΙΚΑ Ιεράπετρας: «Κυβέρνηση και ΝΔ ανταγωνίζονται για το ποιος είναι λιγότερο «Ψαλιδοχέρης»

Ο ανταγωνισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οι κοκορομαχίες για το ποιος είναι ο λιγότερο «ψαλιδοχέρης», δεν μπορούν να κρύψουν την πλήρη σύμπνοια, τον κοινό βηματισμό, τη διατήρηση του παλιού αντιασφαλιστικού οπλοστασίου που αναβαθμίζεται συνεχώς, με βάση τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, που όλοι μαζί ακολουθούν κατά γράμμα.

Ο μέσος όρος των νέων συντάξεων πέφτει στα 600 – 700 ευρώ ακόμη και για 40 χρόνια εργασίας, ενώ σχεδόν εξαφανίζονται οι συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Το άθροισμα και των δύο τμημάτων της κύριας σύνταξης (σ.σ. εθνική και αναλογική) οδηγεί σε πολύ μικρότερα ποσά, κυριολεκτικά σε συντάξεις πείνας.

Αντί της κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων που είχε κάνει σημαία προεκλογικά, η κυβέρνηση όχι απλά τους διατήρησε, αλλά κατάργησε την κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ, με αποτέλεσμα ακόμα και κάποιος με πλήρη σύνταξη και βαρέα με 6.000 ένσημα, να παίρνει πλήρη σύνταξη 350 ευρώ.

Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι απώλειες από τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, θα ανέλθουν στα 6,016 δισ. ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2012, ενώ αποφασίστηκε νέα μείωση για το επόμενο διάστημα.

Τέλος, εκτός του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών, υπάρχει πλέον πολύ χαμηλό ποσοστό αναπλήρωσης για τις επικουρικές. Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0,45% για κάθε έτος, ενώ ουσιαστικά εφαρμόζεται ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ετσι ενώ μέχρι τώρα, με 4.500 ημέρες ασφάλισης και με συντάξιμες αποδοχές 600 ευρώ, ένας συνταξιούχος με το ισχύον σύστημα έπαιρνε επικουρική 120 ευρώ, τώρα ακόμα κι αν αφήσουμε τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές, η επικουρική φτάνει στα 40 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 70%.

Είναι γνωστό ότι για τους πιο αδύνατους οικονομικά, που έπαιρναν το ΕΚΑΣ, το συνολικό ποσό κύριας και επικουρικής έφτανε τα 720 ευρώ, ενώ σήμερα, με 15ετία και 600 ευρώ αθροιστικά από κύρια και επικουρική, θα φτάνει στα 455 ευρώ.

Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιεράπετρας

Σχολίασε το

| www.radiolasithi.gr-Ράδιο Λασίθι 92.3 |

Ενημερωτικό portal με έδρα την Ιεράπετρα Κρήτης, με νέα και ειδήσεις από το Λασίθι την Ελλάδα και τον Κόσμο.

smartphone300

Για το Ράδιο Λασίθι 92.3
O Σταθμός

Πρόγραμμα
Διαφημιστείτε
Αρχείο εκπομπών

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ράδιο Λασίθι 92.3
Καλημεράκη 29β – Ιεράπετρα
τηλ: 28420 89216-17
φαξ: 2842089218
sms: 6937489216
email γραμματείας: info@radiolasithi.gr
email ειδήσεων: news@radiolasithi.gr

mandess-logo400

Το νούμερο 1 μουσικό ραδιόφωνο στο νομό  Λασιθίου.

Μεταδίδει μόνο επιτυχίες από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Ακούστε εδώ

Στην κορυφή