Άγιος Νικόλαος

«Τα καταφύγια αδέσποτων δεν μπορούν να είναι κολαστήρια και φυλακές για τα ζώα»


Εικόνες καθόλου τιμητικές από το ημινόμιμο καταφύγιο αδέσποτων του Αγίου Νικολάου έχουν κάνει το γύρω της Ελλάδας και έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον Φιλοζωικών Συλλόγων αλλά και αντιδράσεις, αβάσιμες, όπως αποδυκνείεται, για πρόσφατη απομάκρυνση των σκύλων με σκοπό την υιοθεσία τους στην Αγγλία.

Στο «καταφύγιο» που λειτουργούσε από ιδιώτη στην περιοχή του ΧΥΤΑ  έγινε μια απομάκρυνση κάποιων ζώων περίπου πριν από δύο εβδομάδες, όπου με τη συνεργασία και ενημέρωση τόσου του Δήμου Αγίου Νικολάου όσο και την παρουσία αστυνομίας απομακρύνθηκαν αρκετά σκυλιά, κάτι που έφερε αντιδράσεις και κατηγορίες ότι οι οργανώσεις τα πήραν για να τα πουλήσουν.

Οι κατηγορίες αυτές, όπως λέει η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας κ. Μπομπολάκη, δεν ευσταθούν αφού τα ζώα δόθηκαν για υιοθεσία σε συνεργασία με φιλοζωικούς οργανισμούς του εξωτερικού οι οποίοι και άλλες φορές έχουν βοηθήσει να βρεθούν σπίτια για σκυλιά αδέσποτα και παραμελημένα.

Στο καταφύγιο του Αγίου Νικολάου, όπως είπε, βρισκόταν 70 ζώα τα οποία καννιβαλίζονταν μεταξύ τους,  με χιλιάδες τσιμπούρια, σε μια τριτοκοσμική κατάσταση, απ’ τα οποία τα 53 έχουν απομακρυνθεί και κάποια έχουν βρει ήδη νέα σπίτια όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Η ίδια τόνισε πως ακόμα και αν κάποιος ξεκίνησε να συγκεντρώνει αδέσποτα ζώα από αίσθημα φιλοζωίας, δεν είναι αποδεκτό ούτε και νόμιμο να δημιουργεί τέτοιους χώρους όπου δεν μπορεί να προσφέρει ούτε τα ελάχιστα στα ζώα, πρακτικά φυλακίζοντάς και βασανιζοντάς τα μέσα σε χώρους κολαστήρια. Παράλληλα κάλεσε όσους είτε διατηρούν τέτοιους χώρους, είτε θέλουν να βοηθήσουν αδέσποτα ζώα, να επικοινωνούν με την ΠΦΠΟ και να ενημερωθούν τόσο για το νομικό πλαίσιο αλλά και να βοηθηθούν σε ανάλογες δράσεις με υιοθεσίες ζώων.

Για το θέμα όπως είπε σύντομα θα διοργανωθεί συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, ενώ μιλήσε με τα καλύτερα λόγια για την Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, με την οποία όπως είπε υπάρχει πολύ καλή συνεργασια και γίνεται μεγάλη προσπάθεια σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Κρήτης.

Στην εκπομπή του Δημήτρη Τουρλούκη μίλησε για το θέμα και ο αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, αρμόδιος για τα αδέσποτα, Αργύρης Πανταζής, ο οποίος μετά και το χθεσινό θέμα του Ράδιο Λασίθι, όπου σκυλιά από ανάλογο χώρο μαζί με αδέσποτα προκάλεσαν προβλήματα σε θερμοκήπιο και κοτέτσια, ανέφερε πως το θέμα με τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη λύθηκε, αφού η ιδιοκτήτρια του χώρου με τα αδέσποτα απομάκρυνε το σκύλο όπου έβγαινε έξω.

Για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στην πόλη όπως είπε πρόκειται να διοργανωθεί μια ενημερωτική εκδήλωση στην οποία θα δώσουν απαντήσεις ειδικοί, ανάμεσά τους και η κ. Μπομπολάκη με την οποία όπως είπε υπάρχει καλή συνεργασία με τον ίδιο, και γνωρίζει καλά το αντικείμενο των αδέσποτων και λόγω της νομικής της ιδιότητας.


 

 

Σχολίασε το
Στην κορυφή