Σητεία

Tα μοναδικά κρασιά της Μονής Τοπλού σε ένα απολαυστικό βίντεο


Τα φημισμένα κρασιά της Μονής Τοπλού, στη Σητεία της Κρήτης προβάλλονται σ’ ένα νέο βίντεο που δημιούργησε ο Μιχάλης Πουλάς από το Photolab Crete

Στο βίντεο καταγράφονται όλα τα βήματα της παραγωγής, έως ότου ο εκλεκτός οίνος φτάσει στα ποτήρια μας.

Ως γνωστόν, η Μονή της Παναγίας Ακρωτηριανής και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Τοπλού Σητείας, κτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα και από τότε είχε πάντα ενεργό παρουσία στην κοινωνική αλλά και αμπελοοινική ιστορία του τόπου. Καλλιεργεί βιολογικά αμπέλια και ελιές και παράγει κρασί τσικουδιά και ελαιόλαδο που τυποποιούνται και διατίθενται στην τοπική και τη διεθνή αγορά. Εκτός από το λευκό Θραψαθήρι και Βηλάνα και το κόκκινο Merlot – Syrah που ήδη έχουν γίνει σημείο αναφοράς, πολύ ενδιαφέρον είναι και το γλυκό κόκκινο κρασί από λιαστά σταφύλια της ποικιλίας Λιάτικο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Μονή πάντα έφτιαχνε κρασί για τις ανάγκες της εκκλησίας, για φίλους, για κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και οι φτωχές και ξηρές ανεμοδαρμένες περιοχές γύρω από τη Μονή είναι ιδανικές για την καλλιέργεια αμπελιών. Έτσι ο Ηγούμενος της Μονής Φιλόθεος Σπανουδάκης ασχολήθηκε με την καλλιέργεια και την αναγέννηση των παλαιών αμπελώνων της Μονής στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Η φιλοσοφία της καλλιέργειας των αμπελώνων παραμένει συνυφασμένη με τον σεβασμό για το περιβάλλον και στοχεύει στην παραγωγή αγνών, υγιεινών προϊόντων. Σε αυτήν τη φιλοσοφία βασίζεται όλη η διαδικασία παραγωγής, μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια: Το έδαφος και η προετοιμασία του, η επιλογή των τεμαχίων που φυτεύτηκαν, ο βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που πιστοποιείται από αναγνωρισμένους οργανισμούς, και η επιλογή των ποικιλιών έγιναν με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, το μικροκλίμα, τα εδαφικά χαρακτηριστικά και την υγρασία για κάθε αμπελώνα ξεχωριστά.

Τις χρονιές όπου τα σταφύλια είναι πολύ καλής ποιότητας, δίνεται η ευκαιρία για την παραγωγή και εμφιάλωση γλυκού κρασιού. Τα σταφύλια απλώνονται κάτω από τον ήλιο, έτσι ώστε να εξατμιστεί το περισσότερο νερό από τη ρώγα και έτσι να αυξηθεί η συγκέντρωση όλων των συστατικών μέσα στη ρώγα. Στη συνέχεια τα σταφύλια μεταφέρονται στο οινοποιείο όπου ξεκινάει η ζύμωση. Οι ζυμομύκητες δεν μπορούν να ζυμώσουν όλα τα ζάχαρα εξαιτίας της υπερβολικής αλκοόλης που παράγεται και συνεπώς το κρασί γίνεται γλυκό.


 

Σχολίασε το
Στην κορυφή