Ιεράπετρα

Θραψανιώτης: Οι έκτακτες ενισχύσεις τύπου Μάνδρας δεν απορρίπτονται- Αίτημα προς το Υπουργείο όταν έχουμε τα στοιχεία


Τις δικές του απαντήσεις σχετικά με την πορεία των αιτημάτων του Δήμου και των φορέων της Ιεράπετρας σχετικά με τις αποζημιώσεις και τις έκτακτες ενισχύσεις προς τους πληγέντες αγρότες αλλά και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τα προβλήματα της λειψυδρίας, δίνει στο Ράδιο Λασίθι ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανόλης Θραψανιώτης, μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου ο οποίος τον κάλεσε να λάβει δημόσια θέση χωρίς να κρύβεται.

Ο κ. Θραψανιώτης ανέφερε πως μετά τις πληγές των μποφόρ υπήρξε άμεση κινητοποίηση τόσο από τον κρατικό μηχανισμό για τις καταγραφές που έγιναν αλλά και και από τα Υπουργεία Εργασίας-Ασφάλισης και Οικονομικών με τις φορολογικές ασφαλιστικές ελαφρύνσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και θα ισχύσουν για τους πληγέντες.

Ο βουλευτής ανέφερε πως ο Δήμος Ιεράπετρας και Περιφέρεια θα πρέπει να αιτηθούν την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης προκειμένου οι πληγέντες να ωφεληθούν περισσότερα από το φορολογικά-ασφαλιστικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί.

Για την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ο οποίος ανέφερε πως αποζημιώσεις θα λάβουν μόνο οι ασφαλισμένοι του ΕΛΓΑ, ο κ Θραψανιώτης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως αυτή είναι η απάντηση ενός μόνο Υπουργείο βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, ενώ ο Υπουργός ανέφερε πως θα γίνει επίσης αίτημα για ενισχύσεις προς την ΕΕ.

Πέρα όμως απ’ τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, το αίτημα, το οποίο πρώτος ο κυβερνητικός βουλευτής είχε αναφέρει δημόσια, δηλαδή για έκτακτες κρατικές ενισχύσεις, όπως αυτές στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας, δεν εγκαταλείπεται, και ανάλογο αίτημα θα κατατεθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών όταν υπάρχουν διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία των καταγραφών.

Ο κ. Θραψανιώτης αναφέρθηκε επίσης και στα αρδευτικά έργα της Ιεράπετρας, τονίζοντας πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση στο Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για να συζητηθούν οι μέθοδοι της αφαλάτωσης, όπου θα συζητηθεί και η περίπτωση της πρότασης του ΤΟΕΒ Κουτσουρά με τον πρόεδρος του οποίου να είναι παρόντας. Ο βουλευτής τόνισε πως η λειψυδρία φέρνει τις λύσεις τις αφαλάτωσης πιο κοντά στις σκέψεις των Υπουργείων, τονίζοντας πως όσες γεωτρήσεις κι αν ανοιχτούν δεν θα έχουν αποτέλεσμα χωρίς διαθέσιμους υδάτινους πόρους.

Λύσεις πάντως που είναι χρονοβόρες αλλά δεν επηρεάζουν την πορεία υλοποίησης του έργου της προσαγωγού διώρυγας Μύρτους Μπραμιανών, θέμα για το οποίο ο κ. Θραψανιώτης τόνισε πως υπάρχει βεβαιότητα πως απ’ τη στιγμή που θα ανοίξει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο θα ενταχθεί άμεσα προς υλοποίηση.


 

Σχολίασε το
Στην κορυφή