Από τη στιγμή που θα φάμε ένα γεύμα με πολλά λιπαρά, χρειάζονται μόλις 3 ώρες για να παχύνουμε! Αυτό δείχνει μια νέα έρευνα, η οποία ανατρέπει τα όσα μέχρι τώρα ξέραμε… όπως το ότι παχαίνει κανείς σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου και όχι αμέσως!
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πρώτες δύο έως τρεις κουταλιές λίπους αποθηκεύονται στους γοφούς μας, αλλά πολύ σύντομα το λίπος αρχίζει να αποθηκεύεται στην κοιλιά.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι το λίπος των τροφίμων μεταφέρεται στα έντερα και από εκεί στο αίμα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλόγως με τις ανάγκες Θεωρούσαν επίσης πως, οι περιττές ποσότητές του απορροφώνται με αργό ρυθμό, για να αποθηκευθούν οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει λιπώδης ιστός, δηλαδή στα ισχία, τη μέση και τα πόδια.
Η νέα όμως μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει ότι η όλη διαδικασία είναι πιο πολύπλοκη και πολύ πιο γρήγορη.
Οι ερευνητές, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να καταναλώσουν λίπος, την πορεία του οποίου στο σώμα τους κατέγραψαν λεπτομερώς και έτσι ανακάλυψαν ότι χρειαζόταν 1 μόλις ώρα για να διασπασθεί από το έντερο και εν συνέχεια να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος με τη μορφή μικροσκοπικών σταγονιδίων. Τα σταγονίδια αυτά περιφέρονταν αρχικά με μεγάλη ταχύτητα σε όλο το σώμα, αλλά σύντομα άρχιζαν να αποθηκεύονται, αρχικά στα ισχία, αλλά πολύ σύντομα στην κοιλιά. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η διαδικασία αυτή συμβαίνει μετά από κάθε γεύμα της ημέρας, αλλά με διαφορετικό ρυθμό, αναλόγως με την ώρα. Τα λίπη του πρωινού γεύματος δεσμεύονται από τα λιπώδη κύτταρα της κοιλιάς σε πολύ μικρό ποσοστό. Έπειτα, όμως, από το δείπνο η αποθήκευση στην κοιλιά φτάνει το 50% του λίπους των τροφίμων, επειδή επεμβαίνουν διάφορες ορμόνες, τα επίπεδα των οποίων αυξομειώνονται στη διάρκεια της ημέρας.
Τα καλά νέα είναι πως η αποθήκευση αυτή μπορεί να είναι προσωρινή, αρκεί… να μην υπερκαταναλώνουμε μονίμως φαγητό.
Η έρευνα έδειξε ακόμα πως μόλις κινηθούμε, το φρεσκοαποθηκευμένο λίπος γρήγορα ξαναμπαίνει στο αίμα για να τροφοδοτήσει τους μυς. Όταν όμως, ένας άνθρωπος τρώει διαρκώς πάρα πολύ, αδρανοποιείται το σύστημα της άμεσης επανακινητοποίησης του αποθηκευμένου λίπους και έτσι, το σωματικό λίπος στην κοιλιά αυξάνεται διαρκώς και αρχίζει κανείς να παχαίνει.
Το μυστικό σύμφωνα με τους ερευνητές είναι, μικρά, συχνά και υγιεινά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, φροντίζοντας το τελευταίο να είναι όσο το δυνατόν πιο λιτό και με λίγα λιπαρά και ένας περίπατος μετά το φαγητό, αντί να «πέφτουμε» κατ’ ευθείαν για ύπνο…